Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

12

20. MAREC  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 
Rada Zdruzenia miest a obci Slovenska rokovala v Brezne

Svoje postoje nemenia

Brezno (ng) - Trinasteho a strnasteho marca sa na poslednom predsnemovom rokovani stretli clenovia Rady ZMOS. Mnohe body programu boli preto orientovane prave na 11. snem ZMOS, ktory bude 3. a 4. aprila v Bratislave. O rokovani rady a o aktualnych otazkach na tlacovej konferencii novinarov informovali predstavitelia ZMOSu na cele s predsedom Michalom Sykorom.h0112a.jpg (16743 bytes)
Na dvojdnovom rokovacom maratone rezonovala hlavne reforma verejnej spravy, ale aj urychlenie transformacie vodarni a kanalizacii, odblokovanie zakona o odpadoch v parlamente, novela zakona o obecnom zriadeni, novela ustavy, regionalny rozvoj. Podla slov M. Sykoru sa zjednotili v myslienke presadzovania doterajsich postojov v reforme verejnej spravy. Od vlady ocakavaju, ze urci, ktore kompetencie prejdu na samospravu, napriklad nie je rozhodnute o matrikach, o overovani podpisov, o vydavani stavebnych povoleni, o rozdeleni kompetencii skolstva, zdravotnictva, socialnej oblasti, o majetku vodarni a kanalizacii. Su to otvorene otazky, na ktore nepoznaju odpovede. Pretoze politici maju malo casu, konanie pod vplyvom stresu moze sposobit, ze prijmu riesenie, ktore nenaplni predstavy, ktore ZMOS od reformy ocakava, t. j. zasadne zmenit system verejnej spravy, priblizit veci verejne k obcanovi, demokratizovat spolocnost. Obcania hlavne z obci musia za drahe cestovne cestovat za svojimi zalezitostami, ale obcan ma blizsie k volenemu predstavitelovi v meste, obci, ako ku statnemu uradnikovi. Tuto liniu roky presadzuju a zdoraznuju, prioritou reformy verejnej spravy musi byt jej obsah. Nechcu sa dat vtiahnut do debaty o poctoch a mapkach uzemneho usporiadania Slovenska, to je vec politikov. Velkost a mnozstvo vyssich uzemnych celkov je to posledne, co ich zaujima v sucasnej faze reformy. ZMOS velmi uzko spolupracuje s vladnym splnomocnencom Viktorom Niznanskym, co svedci o tom, ze jeho postoje su blizke ich postojom, aj ked sa v niektorych veciach odlisuju. Postoj ZMOSu je nemenny v tom, ze ide po linii, aby sa reforma verejnej spravy uskutocnila tak, ako odsuhlasila vlada pri schvaleni strategie a koncepcie reformy.
- Hlasovanie k reforme verejnej spravy na rokovani v Brezne vyznelo stopercentne za a bolo tam cele politicke spektrum. Ked reforma nebude, v krajine bude zlozitejsie, pretoze problemy, ktore sa dnes nakopia, budu sa dalej mnozit. Zodpovednost za oneskorenie reformy ponesu politici. ZMOS je presvedceny o tom, ze jedinou cestou je prechod kompetencii na samospravu, odlozenie reformy bude neuspechom koalicie. Sme pripraveni prevziat vacsiu mieru zodpovednosti, ale nemozeme sa pripravit na nieco, o com nevieme. Ked v roku 1990 vznikala samosprava, nikto sa nas nepytal, ci to zvladneme. Boli sme hodeni do vody a zvladli sme to. Ved nic obrovskeho sa na nas nechysta. Su to veci, s ktorymi si vieme poradit, ak budu zabezpecene seriozne financne toky, - zdoraznil na zaver tlacovej konferencie predseda ZMOSu.

Jedna otazka

nacelnikovi Horskej sluzby Nizke Tatry - juh Milanovi Sekelskemu:

o Aky bol vas podiel na zachrane mladeho jaskyniara, ktory minulu sobotu utrpel uraz v Jaskyni mrtvych netopierov?

- V sobotu 10. marca o tristvrte na sest vecer sluzbukonajuci clen Horskej sluzby Nizke Tatry - juh prevzal spravu od veduceho Jaskyne mrtvych netopierov, ktora sa nachadza na juznej strane Nizkych Tatier v oblasti Dumbiera. Dvadsattrirocny clen jeho jaskyniarskej skupiny pri praci v jaskyni utrpel uraz a poziadal Horsku sluzbu o pomoc pri jeho transporte. Podla jeho slov pri pohybe na mokrom podklade sa jaskyniar posmykol a zrutil asi z osemmetrovej vysky. Po dopade zostal nehybne lezat. Ked sa kolegovia dostali k nemu, zistili, ze je v bezvedomi s dvoma krvacajucimi ranami na hlave a s poranenou rukou. Asi po desiatich minutach sa mladik prebral z bezvedomia a po osetreni ran ho priatelia v tazkom terene dostali do chaty a zavolali Horsku sluzbu. Na zachrannu akciu nastupili traja profesionali a jeden dobrovolny clen Horskej sluzby. V Dome Horskej sluzby na Taloch nalozili snezny skuter, na Srdiecku vzali zachranny material a zachranna skupina sa nechala vytiahnut na lyziach za skutrom hore Trangosskou dolinou do blizkosti jaskyniarskej chatky. Nasledoval este kratky usek na lyziach a zahranari mohli zacat s nabalovanim zraneneho do kanadskych sani. Opatrnou jazdou so sanami upnutymi za sneznym skutrom jaskyniara dopravili na Trangosku, kde sa ho ujal lekar a personal Rychlej zdravotnickej sluzby z Brezna.
Pocas zachrannej akcie bola polooblacna jasna noc s teplotou okolo nula stupnov Celzia. K rychlemu priebehu celej akcie prispelo aj to, ze poveternostne, snehove a hlavne terenne podmienky umoznili pouzit snezny skuter, co v tejto casti Nizkych Tatier nebyva vzdy mozne. Treba spomenut aj ucinnu svojpomoc celej jaskyniarskej skupiny, ktora v narocnom terene jaskyne dokazala svojmu priatelovi pomoct.

Pozor na kabelky!

Obvodne oddelenie Policajneho zboru v Brezne preveruje dva pripady kradezi z predpoludnia 13. marca. Prvy sa stal pri ceste autobusom SAD z Brezna do Rohoznej. Zlodej tu jednej z cestujucich ukradol z kabelky, ktoru mala pri sebe, penazenku s 1500 korunami, obcianskym preukazom a s kartou poistenca. Druha sa odohrala priamo na autobusovom nastupisti, kde cakajucej na autobus zmizla z kabelky penazenka, v ktorej mala obciansky preukaz, kartu poistenca, synov zdravotny preukaz a 2500 korun.
Aby sa aj vam nestalo nieco podobne, skuste si precitat tieto rady policie: najbezpecnejsie miesto v dopravnom prostriedku je vzdy vedla vodica a dveri, ak potrebujete pomoc, nehanbite sa oslovit ineho cloveka, vyhybajte sa tlaceniciam, rukou si prdrzujte kabelku alebo tasku, zabranite tak ich otvoreniu alebo vytrhnutiu, na autobusovom nastupisti nikdy nestracajte kontrolu nad svojou taskou a vreckami. Niektori pachatelia nevahaju rozrezat dno alebo postrannu cast kabelky, aby mohli rychlo vyprazdnit jej obsah.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT