Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 11

CISLO

06

11. FEBRUAR  2003 7,50-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Stafetovy kolik po Ing. V. Faskovi prebera Mgr. J. Bercik

Starosta Michalovej Mgr. Jaroslav Bercik sa stal novym predsedom Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria. Zvolili ho clenovia tohto zdruzenia na svojom sneme v Bravacove vo stvrtok 6. februara.

h0306f.jpg (15656 bytes)V tajnych volbach rozhodli aj o clenoch regionalnej rady, su nimi Ing. Peter Baliak (starosta Bravacova), Mgr. Jaroslav Bercik (starosta Michalovej), Ing. Maria Betakova (starostka Sumiaca), Ing. Jaroslav Demian (primator Brezna), Ing. Tatiana Contofalska (starostka Predajnej), Ing. Jan Steller (starosta Podbrezovej), Igor Nemky (starosta Hronca). Post predsedu kontrolnej a reviznej komisie pripadol Ladislavovi Pancikovi (starosta Osrblia), clenmi su Stefan Bella (starosta Dolnej Lehoty) a Maria Repkova (starostka Drabska). Za predsedu ZMOS navrhli opat Michala Sykoru, za clenov rady ZMOS Mgr. Jaroslava Bercika, Ing. Jaroslava Demiana a kontrolnej komisie Ing. Jana Stellera.

Odchadzajuci predseda Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria Ing. Vladimir Fasko v hodnotiacej sprave okrem ineho konstatoval, ze vlani svoju cinnost sustredili na dve zakladne veci: pri vytvarani projektu Plan restrukturalizacie hospodarskej zakladne Horehronia spracovanie Akcneho planu rozvoja cestovneho ruchu. ,,Teoreticky vieme s aktivnou pomocou Ing. arch. Petra Rusnaka a doc. Ing. Petra Patusa, CSc., spracovat urcite projekty, len realizacia nam viazne cez aktivny pristup konkretnych realizatorov cestovneho ruchu." Kriticky sa vyjadril aj o prechode kompetencii: ,,Samotna tzv. jednoducha kompetencia v oblasti matrik naznacila nepripravenost odovzdat ju v plnej sile, coho odrazom boli neznalosti pri dalsej kompetencii ochrany prirody a krajiny a ochrany vod." Zdoraznil, ze jedna z najvacsich a pre zivot v obciach a na Slovensku vobec najdolezitejsich kompetencii nebola pripravena a nie je dokladne odovzdana. ,,Nehovorim o technickom stave skol a priprave rozpoctu na rok 2003. Ku dnu odovzdania nasich funkcii 3. januara 2003 este rozpocty neboli jasne, ba ani metodika. Ako potom mozu obce riadit skolstvo? Alebo chceme dokazat, ze samosprava to nezvlada? Nezabudol spomenut kriticky jul a agust roka 2002, ktore sa zapisali velkymi ciernymi pismenami do kronik obci a mesta Brezna. ,,Samosprava, ale aj okresna povodnova komisia zazili skusku nie ohnom, ale vodou." Jeho zaverecne slova patrili vsetkym predstavitelom samospravy: ,,Nedajte sa nikym a nicim znechutit, presadzujte na vsetkych urovniach princip solidarity a principy Europskej charty samospravy."

V uzneseni vyjadrili nespokojnost s prechodom kompetencii na obce a mesta, co bude aj obsahom ziadosti, ktoru poslu predsedovi vlady. ,,Chceme, aby boli realne vydavky na prechod kompetencii dofinancovane, pretoze su podhodnotene a obce a mesto Brezno musia tieto kompetencie dotovat zo svojich rozpoctov, co je v rozpore so zakonmi NR SR", povedal nam po skonceni snemu novy predseda Mgr. Jaroslav Bercik.

(r)

Horehronsky ples v Bratislave zacal pisat svoju historiu

Uderom dvadsiatej hodiny v bratislavskom Parku kultury a oddychu zacal prvy Horehronsky ples. Nadisla noc plna zabavy, stretnuti rodakov a priatelov.

h0306d.jpg (11290 bytes)O prijemnu pohodu sa striedavo starali folklorny subor Mostar s ludovou hudbou, ludova muzika Borievka so solistom Janom Ambrozom, operni spevaci a skupina Dixiland BB Band, nechybala ani ludova hudba Juliusa Bartosa - Suka, ktora dobru naladu rozdavala hlavne mimo tanecnej saly, kde zabava vrela este viac ako na parkete. Sukovcom pomahali aj heligonkari a kazdy si mohol zaspievat tu svoju.

Bohata bola aj tombola, do ktorej prispeli starostovia horehronskych obci a primator Brezna. Stratit slovo-dve prisiel aj spisovatel Ladislav Tazky, rodak z Cierneho Balogu, ktory neobisiel starostku Cierneho Balogu Ing. Tatianu Stulrajterovu a kedze je aj cestnym obcanom Brezna, v priatelskom rozhovore zotrval s primatorom Ing. Jaroslavom Demianom (na snimke Petra Bercika).

Ranajsie lucenia potvrdili organizatorom, ze mozu zacat s pripravou druheho rocnika Horehronskeho plesu.

(pb)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT