Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 11

CISLO

14

8. APRIL  2003 7,50-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Horehronsku valasku si odniesla Zavadka

h0314j.jpg (11885 bytes)V prvu aprilovu nedelu sa milovnici folkloru stretli v Kulturnom dome v Telgarte na jubilejnom 40. rocniku sutaze O horehronsku valasku, ktoreho usporiadatelom boli Stredoslovenske osvetove stredisko Banska Bystrica a obec Telgart. Zvucne hlasy a ocarujuca hudba potvrdili, ze ludova kultura na Horehroni je stale ziva. Sutaziaci z detskych folklornych suborov a zakladnych skol Breznianskeho okresu, obleceni v prekrasnych a rozmanitych krojoch, predstavili bohate umenie, ktore ulahodilo oku i srdcu divaka. Narocnej ulohy sa zhostila porota v zlozeni: Ing. Marian Veselsky z Narodneho osvetoveho centra v Bratislave, dramaturgicka Alzbeta Lukacova zo Slovenskeho rozhlasu v Bratislave a metodik pre hudbu Rudolf Veselovsky zo Stredoslovenskeho osvetoveho strediska v Banskej Bystrici, ktora nakoniec rozhodla o takomto umiestneni:

kategoria 6 - 11 rokov: solovy spev: 1. Veronika Polakova (ZS Zavadka nad Hronom), 2. Andrea Kanosova (MKS Telgart), 3. Jozef Katrinak (DFS Stastne detstvo), duo spev: 1. Andrea Antalova, Andrea Kirschova (ZS Zavadka nad Hronom), 2. Mariana Riaposova, Martina Kesterova (DFS Stastne detstvo), 3. Maria Hrablayova, Dominika Kubusova (ZS Polomka), tradicne solove ludove hudobne nastroje: 1. Andrea Kanosova (MKS Telgart), 2. Erik Pokos (DFS Teglartcok), 3. neudelili, skupinovy spev: 1. ZS Zavadka nad Hronom 2. DFS Mladost Pohorela, 3. DFS Telgartcok, kategoria 12 - 15 rokov: solovy spev: 1. Martina Kanosova (MKS Telgart), 2. Petra Polakova (ZS Zavadka nad Hronom), 3. Lucia Makova (DFS Sumiacanik), duo spev: 1. Katarina a Simon Karolyovci (DFS Sumiacanik), 2. Janka Sajgalikova, Martina Makovnikova (DFS Stastne detstvo), 3. Galina Buvalova, Darina Polakova (DFS Mladost Pohorela), tradicne solove ludove hudobne nastroje: 1. Marius Sajgalik (DFS Stastne detstvo), 2. Tibor Chromc (DFS Mladost Pohorela), 3. Martina Kanosova (MKS Telgart), skupinovy spev: 1. DFS Sumiacanik, 2. DFS Mladost Pohorela, DFS Telgartcok, ludove hudby: 1. neudelili, 2. ZS Polomka, 3. DFS Stastne detstvo.

Horehronsku valasku si tentokrat za jedenast bodov odniesla Zakladna skola Zavadka nad Hronom.

h0314i.jpg (10451 bytes) Ceny vitazom odovzdali starosta Telgartu Martin Mekel a Rudolf Veselovsky zo Stredoslovenskeho osvetoveho strediska v Banskej Bystrici, ktory mal pripomienky k duo spevom, a zaroven poziadal veducich suborov a skupin o vacsie obsadenie sutaziacich v kategorii ludove hudby. O vybornu naladu pocas prestavok sa postarali clenovia ludovej hudby Stastne detstvo, ktori rozospievali a roztancovali mnozstvo divakov, cim si ziskali ich velky obdiv a potlesk. Vdaka mladym folkloristom prezili vyznavaci tejto kultury prijemne sviatocne popoludnie a aspon na chvilu si oddychli od kazdodennych povinnosti. Dovidenia o rok, priatelia. h0314h.jpg (8206 bytes)

(ma)
Snimky: Stefan Vozar 

 

Anonyma vypatrali za necely den

Breznianski policajti v utorok 1. aprila, v rekordne kratkom case, zadrzali devatnastrocneho Stefana S. z Valaskej, ktory v pondelok popoludni hrozil bombou Nemocnici s poliklinikou v Brezne. Obvinili ho z trestneho cinu sirenia poplasnej spravy a dali podnet na jeho vzatie do vysetrovacej vazby. Ak ho sud uzna vinnym, hrozi mu az osem rokov vazenia.

Nezamestnany a dvakrat sudne trestany Stefan 31. marca pat minut po pol tretej popoludni na tiesnove cislo zachrannej sluzby Nemocnice s poliklinikou v Brezne zatelefonoval: ,,Moment, za hodinu vam vybuchne bomba". O par sekund zavolal opat so slovami: ,,Za hodinu vyletite do vzduchu". Po tomto oznameni sa na miesto dostavil vyjazd Okresneho riaditelstva PZ v Brezne, prislusnici Obvodneho oddelenia PZ v Brezne, kriminalna policia, pyrotechnici Krajskeho riaditelstva PZ v Banskej Bystrici, pracovnici Hasicskeho a zachranneho zboru, plynarni a elektrarni. Okamzite uzavreli okolie nemocnice aj samotnu budovu. Po konzultacii s riaditelom nemocnice pacienti, ktori sa mohli pohybovat, opustili priestory nemocnice, ostatnych evakuovali do prizemnych priestorov a na chodby.

Prehliadka trvala tri hodiny. Policajni pyrotechnici s dvoma specialne vycvicenymi psami nastrazny system nenasli. Prerusenim riadneho chodu vznikla nemocnici skoda asi za 300 000 korun. Dovod svojho konania Stefan S. neuviedol.

(km)

 

h0314f.jpg (13171 bytes)

V pasiovom pribehu Umucenie nasho Pana Jezisa Krista v piatich dejstvach v sobotnajsie popoludnie na breznianskom namesti ucinkovalo osemdesiat osob v dobovych kostymoch. Zive pasiove hry nacvicil divadelny subor Vox Clamantis z farnosti Nitrianske Pravno. Divaci sa stali sucastou davu a teda priamymi svedkami ukrizovania Jezisa Krista.

Snimka: Stefan Vozar

h0314g.jpg (13940 bytes)

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT