Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 11

CISLO

48

2. DECEMBER  2003 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Jedna otazka
primatorovi Brezna Ing. Jaroslavovi Demianovi

o Mestske zastupitelstvo na svojom rokovani 18. novembra rozhodovalo aj o transformacii Byposu, s. r. o., a dalsom prevadzkovani tepelneho hospodarstva v meste. Ake rozhodnutia boli prijate?

- Pre objasnenie situacie musim zacat obsirnejsie. Mestske zastupitelstvo sa na svojom rokovani 23. juna zaoberalo ponukou istej spolocnosti na jej vstup do prevadzkovania tepelneho hospodarstva v Brezne. Vtedy prijalo uznesenie, v ktorom schvalilo vytvorenie spolocneho podniku (teda podniku mesta Brezna s dalsim investorom) a odporucilo mi zverejnit ponuku mesta na vytvorenie spolocneho podniku a menovat komisiu na vyhodnotenie tychto ponuk. Ponuku som zverejnil v tlaci. Na vyhodnotenie ponuk som menoval komisiu. Do urceneho terminu prislo sest ponuk. Komisia ich posudila bez stanovenia vitaza a odporucila mestskemu zastupitelstvu dalej rokovat len s tromi uchadzacmi, ktorych ponuky oznacila za najlepsie. Mestske zastupitelstvo prerokovalo spravu a odporucenia komisie na svojom rokovani 28. augusta a stotoznilo sa so zavermi mnou menovanej komisie. Sucasne menovalo novu sestclennu komisiu, v ktorej boli styria poslanci, konatel Byposu, s. r. o., a predseda Dozornej rady Bypos, s. r. o. Jej ulohou bolo vyziadat si viac informacii k predlozenym ponukam, posudit ich a spracovat odporucenie pre mestske zastupitelstvo, s ktorou spolocnostou realizovat dalsie prevadzkovanie tepelneho hospodarstva, pripadne transformaciu Byposu, s. r. o. Vysledky prace tejto komisie boli predmetom rokovania mestskeho zastupitelstva 18. novembra.
Komisia predlozila zastupitelstvu spravu o svojej cinnosti. Spolu zasadala sestkrat. Ziadala doplnenie ponuk, upresnenie informacii. Vykonala pohovory s uchadzacmi a hlasovanim dospela k zaveru. Neodporucila mestskemu zastupitelstvu vytvorenie spolocneho podniku ani s jednym z uchadzacov. Navrhla, aby mesto prevadzkovalo tepelne hospodarstvo nadalej samostatne cez Bypos, s. r. o.
Mestske zastupitelstvo vzalo spravu komisie na vedomie, no nestotoznilo sa s jej odporuceniami. Na navrh poslanca schvalilo vytvorenie spolocneho podniku so spolocnostou Dalkia, a. s., za podmienok stanovenych v upresnenej ponuke. Podiel mesta v novej spolocnosti, ktora si od mesta prenajme a bude prevadzkovat tepelne hospodarstvo, by mal byt viac ako tridsat percent.
Viackrat som vyzyval poslancov, aby zvazili vsetky ponuky, aj to, ci maju dostatok informacii, aby sa spravne rozhodli. Ich hlasovanie bolo jednoznacne.
Myslim si, ze pri prerokuvani ponuk sme nepostupovali standardne. Ak mestske zastupitelstvo nerespektovalo odporucenie vlastnej komisie, malo si spolocne alebo kazdy poslanec samostatne a podrobne preskumat a prehodotit ponuky spolocnosti. Zastupcovia spolocnosti mali dostat dostatocny priestor na prezentaciu svojich ponuk. A az potom sa malo hlasovat.
Zakon o obecnom zriadeni im umoznuje nepodpisanim uznesenia pozastavit jeho vykon v pripade, ak je zjavne nevyhodne pre mesto. Pozastavenie vykonu uznesenia musim prerokovat v mestskej rade.
Vzhladom na odporucenie komisie mestskeho zastupitelstva som sa rozhodol nepodpisat toto uznesenie a tym pozastavit vykon uznesenia.

  

Prinasaju umelecky zazitok i obohatenie

Uctenim si pamiatky zosnulych clenov Divadelneho suboru Jana Chalupku na cintorinoch v poslednu novembrovu streduh0348i.jpg (14460 bytes) breznianski ochotnicki divadelnici zacali oslavy svojej osemdesiatky. Kytice polozili aj k buste a k hrobu Jana Chalupku. Podvecer v mestskom dome kultury otvarali dve vystavy, k 80. vyrociu DSJCH a vystavu kresleneho humoru svojho priatela a spolupracovnika P. M. Kubisa. Pekny umelecky zazitok a obohatenie si z divadelneho klubu odnasali priaznivci a priatelia suboru zo stvrtkoveho pasma lubostnej poezie, ktory jeho zostavovatelia Jozef Prepletany a Ing. Anton Jursa nazvali Nech laska sudi nas. Piatkove popoludnie sprijemnilo Detske divadelne studio hrou Mackin dom v rezii Alda Daxnera.
h0348f.jpg (11371 bytes)

Sucastou sobotnajsieho slavnostneho zasadnutia clenov DSJCH bolo aj odmenovanie. Organizacny veduci Ing. A. Jursa v mene suboru z ruk Mgr. Ivety Jurcovej z Narodneho osvetoveho centra prevzal najvyssie ocenenie Medailu Daniela Gabriela Licharda, ktoru udelili aj Jozefovi Prepletanemu pri prilezitosti jeho zivotneho jubilea. Dakovny list za doterajsiu cinnost odovzdal primator Brezna Ing. Jaroslav Demian.

Bodku za oslavami dala slavnostna repriza troch jednoaktoviek A. P. Cechova spojena s podakovanim hostom, sponzorom a ucinkujucim.

 

Snimky: Stefan Vozar, Ing. Anton Jursa

h0348e.jpg (11491 bytes)

 

Ondrejsky jarmok sa vratil na namestie

h0348g.jpg (12437 bytes)Tristosestnast povoleni na predaj na 515. Ondrejskom jarmoku vydali v tomto roku v Mestskom utrade v Brezne. Tento v porovnani s vlanajskom mensi pocet predavajucich sa odzrkadlil na prehladnosti stankov aj na poklese kradezi penazeniek z kabeliek, ktorych policia zaznamenala len osem. Snad k tomu prispela aj zvysena hliadkova sluzba mestskej a statnej policie i upozornovania na ostrazitost prostrednictvom mestskeho rozhlasu.
,,Mozno zhodnotit, ze tohtorocny jarmok z hladiska organizacneho zabezpecenia bol jednym z najuspesnejsich. Splnili sa ocakavania obcanov, tradicia jarmoku sa vratila na namestie, kde jej to aj prinalezi. Sortimentna skladba svojou pestrostou a skladbou tovarov tiez splnila ocakavania. Pocas jarmoku nedoslo k ziadnemu vaznemu poskodeniu verejneho priestranstva. Neboli zistene ani nedostatky z hladiska hygienickych predpisov pri predaji potravinarskych vyrobkov a vyrobkov rychleho obcerstvenia. V buducnosti mozeme uvazovat o mensom pocte predajnych zariadeni na Ulici Bozeny Nemcovej, aby bola zachovana vacsia volnost kupujucich," povedala nam veduca kancelarie primatora Mgr. Dana Kmetova.

(r)
Snimka: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT