Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 11

CISLO

49

9. DECEMBER  2003 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

V Predajnej chcu obnovit tradiciu trhov a jarmokov

h0349j.jpg (10236 bytes)V predvecer Mikulasa sa namestie v Predajnej zaplnilo domacimi obyvatelmi i hostami. Dovodom bolo slavnostne odovzdanie stavby polyfunkcneho priestoru s trznicou a podiom. Presne o tristvrte na pat zazarili svetla reflektorov a vianocnych stromcekov. Starostka Predajnej Ing. Tatiana Contofalska privitala vsetkych pritomnych a hosti slovami: ,,Som rada, ze vam mozem predstavit dalsi vydareny projekt, ktory opat ozivi vzhlad obce a dufam, ze aj aktivity, ktore budu s tymto stankom spojene: obnovenie tradicie trhov a jarmokov, ktore sa v minulosti konali kazdorocne 12. marca a 1. oktobra. Posledny bol v roku 1947." Priestor bude sluzit na usporaduvanie roznych spolocenskych akcii. Zacali Mikulasom, dalsou bude Silvester 2003.

Slavnostnym prestrihnutim pasky autorom projektu Ing. arch. Martinom Santorisom, Ing. Michalom Kasom a posvatenim duchovnym pastierom farnosti vdp. Leonardom Lassotom stavbu odovzdali do uzivania obyvatelom Predajnej.

h0349i.jpg (8331 bytes)S rezanim asfaltu a vykopovymi pracami pre osadenie liatinovych patiek zacali 24. septembra. Nasledovala montaz drevenej konstrukcie s dvanastmetrovymi pultmi a s podiom uprostred. Strecha pokryta ciernym ondulinom koresponduje s autobusovou zastavkou, ktoru podobne ako tuto stavbu financovali z Programu obnovy dediny. Ako nas informovala starostka Ing. T. Contofalska, od statu dostali dotaciu 70 000 korun a obec investovala 20 000 korun. Vsetky prace pod dohladom Zoltana Malceka, dochodcu, ktoreho konickom je tesarstvo, zabezpecili svojpomocne prostrednictvom pracovnikov na verejnoprospesnych pracach a Programu udrziavania pracovnych navykov nezamestnanych.

(mm)
Snimky: Eugenia Tanacova

 

Hotelova a obchodna akademia otvorili svoje dvere

Tradicia Dna otvorenych dveri v Hotelovej a Obchodnej akademii v Brezne mala v tomto roku svoje pokracovanie vo stvrtok 4. decembra.
Do priestorov skoly zavitali zaujemcovia o studium v obidvoch skolach - ziaci zakladnych skol v sprievode svojich ucitelov, v mnohych pripadoch rodicov alebo inych rodinnych prislusnikov. Pricestovali nielen zo sirsieho okolia Brezna, ale aj zo vzdialenejsich miest, napriklad z Banskej Bystrice, Zvolena, Levic, Krupiny a okolia. Pocas celeho dna az do tretej popoludni mali moznost vidiet ako prebieha vyucovanie a nahliadnut do klasickych tried, roznych odbornych ucebni a ostatnych priestorov skoly, vratane skolskej jedalne a domova mladeze.
Na mnozstvo otazok o obsahu, zamerani studia, ale aj o uplatneni absolventov ochotne odpovedali vychovne poradkyne a ostatni vyucujuci. Pozornosti neunikli odborne predmety v odbornych ucebniach, kde druhaci hotelovej akademie samostatne pripravovali pokrmy v ramci vyucovacieho predmetu technologia pripravy pokrmov a miesane napoje na predmete technika obsluhy.
Navstevnici mohli uz v tento den obdivovat cukrarenske vyrobky a ukazky slavnostneho stolovania s vianocnou tematikou, ktore su v ramci podujatia Caro a krasa Vianoc vystavene v Horehronskom muzeu.
Dvere sa doslova nezatvarali a to je nepopieratelny dokaz toho, ze studium v breznianskej Hotelovej a Obchodnej akademii je perspektivnym a tesi sa velkemu zaujmu.

h0349h.jpg (10295 bytes) h0349g.jpg (11521 bytes)

(r)
Snimky: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT