Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 12

CISLO

25

22. JUN  2004 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Forum partnerskych miest v Ciechanowe

V dnoch 17. - 20. juna sa v polskom meste Ciechanow konalo Forum partnerskych miest za ucasti delegatov Ciechanowa (Polsko), Chmelnickeho (Ukrajina), Haldenslebenu (Nemecko), Meudonu (Francuzsko) a Brezna. Na cele breznianskej delegacie boli poslanci mestskej rady Ing. Dusan Svantner a Marian Kvackaj.
Cielom podujatia, ktore zorganizovali polski priatelia s financnou podporou eurofondov, bolo prehlbenie a rozsirenie spoluprace partnerskych miest najma v oblasti kulturnej, sportovej, ale aj podnikatelskej a ekonomickej. Na pode Vyssej humanitnej skoly Ciechanow bola konferencia pod nazvom Partnerstvo miest v zjednotenej Europe. Po vystupeni prorektora skoly odzneli prispevky zastupcov zucastnenych miest. Za mesto Brezno vystupil Ing. Dusan Svantner, ktory poukazal na nutnost dat v zjednotenej Europe viac priestoru podnikatelom, technikom, ekonomom i politikom. Ozivenie ekonomiky vidi v realizacii velkych spolocnych diel, napr. budovanim vodnych kanalov, kde by sa mohli uplatnit mnohe firmy, ktore by davali pracu vela ludom. Vyzdvihol tiez nutnost dalsieho rozsirenia EU na vychod, aby spajala vsetky krajiny Europy.
Sprievodnymi podujatiami boli plavecke preteky, kde nas uspesne reprezentovali dievcata a chlapci, ktori ziskali tri prve miesta a niekolko druhych a tretich miest. Vysoku umelecku hodnotu mal huslovy koncert v kostole sv. Petra za ucasti poprednej polskej huslistky Kaji Danczovskej. Vytvarne diela v mestskom muzeu vystavovali umelci Nadia Boretska a Ivan Jurkov z Ukrajiny. Podnetne bolo aj stretnutie zastupcov partnerskych miest s podnikatelmi Mazovieckeho vojvodstva. Osobitne caro mala plavba delegacii na lodkach po rieke Narva i vystupenie jazdeckeho klubu v historickych uniformach s ukazkami bitiek so sablami z cias napoleonskych vojen.
Ako po navrate zdoraznili clenovia nasej delegacie, forum splnilo svoj ciel navzajom sa lepsie poznat, vymenit si skusenosti, nadviazat nove priatelstva a prispiet tak k zlepseniu vzajomneho spoluzitia v zjednotenej Europe.

(mk)


SVATOJANSKA NOC PLNA HUDBY

Najvacsi hudobny festival v okrese

Predpoklady, ze zaplnene hladisko a spokojnost divakov na lanskej Svatojanskej noci plnej hudby do Pohorelej prilakaju kvalitnu hudbu a vybornu naladu, sa v tomto roku naplnili 18. a 19. juna.
,,Treti rocnik po hudobnej stranke vysiel nad nase ocakavanie", povedal nam hlavny organizator tohto podujatia Jan Haluska. ,,Tahakom" v piatok boli skupiny P. S., NOCADEN, U. K. N. D., SMOLA A HRUSKY, Cliche, ostatne kapely ich doplnali taktiez vynikajucimi vykonmi pod ,,moderatorskou taktovkou" Dusana Cinkotu. V sobotu sice mierne prehanky obcas narusili program, ale organizatori vdaka krytemu podiu a vynikajucej praci zvukarov vsetko zvladli. Potom to vsetko zacalo: muzikanti okolo gitaristu Ondra Micika, skupina The Clear s velkym hitom Medzi vlkmi, Metalinda, Tublatanka. Predely medzi kapelami vyplnala skupina historickeho sermu Taurus Ater a mnozstvo zabavy.
,,Kto pochyboval, ze v Pohorelej sa nieco taketo neda uskutocnit, dufam, ze po tomto vikende uz pochybovat nebude. Moze lutovat, ze neprisiel", zdoraznil J. Haluska.

Foto: Vladimir Syc

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT