9. JANUAR 2001 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

 

So starostami horehronskych obci na temu

nieco vzal, nieco da

Ked sa rok s rokom stretne, zvycajne rekapitulujeme ten uplynuly a davame si predsavzatia do nasledujuceho. Niektorych starostov horehronskych obci sme preto oslovili otazkou: Ako hodnotite rok 2000 a co ocakavate od noveho?

Mgr. Tatiana Stulrajterova, starostka Cierneho Balogu:

- Mozeme byt spokojni s tym, ze sa nam podarilo zrekonstruovat cistiaren odpadovych vod. Ziskali sme financne prostriedky na vystavbu druhej etapy kanalizacie a zaroven sa nam to podarilo do konca roka zrealizovat. Mrzi nas, ze sa zhorsil zivot ludi a stazili sa ich zivotne podmienky. V buducom roku by sme chceli dokoncit to, co mame rozpracovane a tvorit co najviac pracovnych prilezitosti roznymi formami zamestnania verejnoprospesnymi pracami a pod. tak, aby ich praca bola zmysluplna.

Stefan Bella, starosta Dolnej Lehoty:

- Tazko je zhodnotit uplynuly rok, ked najvacsie usilie sme museli vyvijat na to, aby obec vobec existovala a plnila svoje samospravne funkcie. Aj napriek tomu sme vdaka verejnoprospesnym pracam dedinu trochu skraslili, na ostatne nam neostalo. V novom roku ocakavam, ze o nase problemy sa budu zaujimat aj vyssie statne organy. Uz po niekolkykrat sme zaslali list predsedovi vlady, parlamentu aj dalsim instituciam. Pokial sa nasa situacia nezacne riesit, obecne zastupitelstvo prijalo uznesenie, ze k 30. junu 2001 sa starosta a poslanci vzdaju mandatov, lebo nechceme niest zodpovednost za upadok obce. Vycislili sme, ze existujuce zavazky obec nie je schopna vlastnymi prostriedkami, vlastnym majetkom nijako riesit, ze jej zavazky nadalej rastu. Nielen nasim obyvatelom, ale obyvatelom celeho okresu a citatelom Horehronia zelam vela uspechov, zdravia a stastia a nam starostom co najmenej nespokojnych obcanov.

Frantisek Durcenka, starosta Polomky:

- V Polomke bol minuly rok rokom ekonomicky velmi zlozitym. Zapasili sme so splacanim dlhov, co nam uberalo viacej energie, ktoru sme mohli pouzit na ine ucely. Investicna vystavba v obci neprebiehala, pretoze nemame financne zdroje. Spolocensky Polomka zila aktivne, v roku 2000 sme usporiadali viac akcii, ktore uz maju regionalny i nadregionalny charakter. Chceme nimi podporit rozvoj vidieckeho turizmu na Horehroni a v celom regione. Akcie su zapisane do kalendara na rok 2001 a ocakavam, ze aj v tomto roku budu uspesne. Organizacne obec zila tiez iniciativne, jej organy pracovali dobre, riesili problemy obce, aj ked nie vzdy sa vsetko podari. Medzi take nepriaznive momenty zaradujeme pribeh ublizenia na zdravi, ktore sposobili psi. Verejnost bola pohorsena a obecne zastupitelstvo prijalo vo vseobecne zavaznom nariadeni urcite opatrenia, no ich realizacia samozrejme je len postupna. Ocakavania v roku 2001 z financneho hladiska stale pre Polomku este nie su ruzove. Nadalej budeme splacat uvery a ostatne dlhy. Prial by som si, aby sme ziskali podporu zo statnych fondov na vystavbu kanalizacie, ktora je v sucasnosti najvyssou prioritou. Podari sa nam v tomto roku opravit cesty po plynofikacii, na co sme ziskali financie. Uz toto obdobie zimy je vsak pre nas nepriaznive, pretoze nemozeme uspesne prevadzkovat lyziarsky vlek. S optimizmom pozeram na rozbehnutie prevadzky Novej horehronskej, kde by malo niekolko nasich obcanov ziskat zamestnanie. No problem vysokej miery nezamestnanosti nas bude asi v celom roku trapit. Zelal by som si, aby obcianska aktivita i pokoj v obci bol aspon taky, ako v roku 2000, aby nas nezastihli zivelne pohromy alebo ine nepredvidane mimoriadne udalosti. Samozrejme vsetkym citatelom Horehronia zelam vela zdravia, lasky, tolerancie i stastia.

Ing. Maria Betakova, starostka Sumiaca:

- Uplynuly rok bol tazky. Trapili sme sa s poruchami vody a hoci niektore useky vodari opravili, na Stedry den nam znovu vypukol problem nedostatku vody. Nedostali sme ziadnu dotaciu z Fondu zivotneho prostredia na pokracovanie stavby kanalizacie a cistiarne odpadovych vod, preto sa v stavbe nepokracovalo, dufam vsak, ze tento rok budeme o nieco uspesnejsi. Vzrastla nam nezamestnanost, ktora sa priblizila az k 37 percentam, verejnoprospesnymi pracami sme sice zisli na 18 percent, ale to nie je riesenie a stabilita a istota pre rodiny do buducnosti. Skor by bolo treba zamysliet sa nad vytvorenim priemyselnych parkov v byvalych horehronskych priemyselnych podnikoch a tym vytvorit v okrese Brezno viacej pracovnych prilezitosti. Dufame, ze v roku 2001 sa dozijeme plynofikacie, pretoze naklady na vykurovanie pevnymi palivami alebo elektrinou su velmi vysoke a pre obcanov neunosne. Mojim zelanim do noveho roka je, aby si kazdy nasiel trvalu pracu a stabilnymi prijmami zabezpecil zivot svojej rodiny.

 

h0102a.jpg (9212 bytes) Zaujimavy napad ulozenia (zamurovania) schranky s dokumentami nasej doby realizovali v niektorych slovenskych mestach (Trencin, Povazska Bystrica) i v Polomke. Ako nas informoval starosta Frantisek Durcenka, na jeho podnet predmety a dokumenty poskytli mnohe organizacie i obcania. Je to napriklad 150-strankova kniha, v ktorej sa nachadza zoznam obyvatelov obce k 31. decembru 2000 podla domov i s datumami narodenia, fotografie pracovnych kolektivov, lekarov, poslancov, clenov spolkov, organizacii, skol, casti kroja a doboveho oblecenia, zabery obce z vtacej perspektivy, samostatny material z cirkevnej obce. Po posvateni v kostole patnast minut pred koncom roka, storocia a tisicrocia vsetko vlozili do schranky s rozmermi 60 x 35 x 35 cm a ulozili v mure rozostavanej budovy obecneho domu. Schranka i mramorova tabula nesu napis: Aj my sme tu zili 31. decembra 2000. Polomcanom v roku 2100.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT