Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

07

19. FEBRUAR  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Radost dat jedno percento

Platime dane. Nase peniazky odchadzaju do Bratislavy a tam ich Narodna rada rozdeli, aby pre nas fungovalo zdravotnictvo, skolstvo, obrana statu, policia, kultura, statne podniky, aby sa budovali a udrziavali cesty, aby fungovala a dobre nam sluzila statna sprava (od okresnych uradov az po ministerstva a vladu). Jednoducho, aby vsetko “klapalo” a bolo nam dobre.
Doteraz sme celu nasu dan, celych sto percent odviedli do statneho rozpoctu. Od tohto roku to uz tak nebude. Zalezi len na nas! Bud odvedieme celych sto percent dane opat do Bratislavy, alebo to bude len devatdesiatdevat a jedno percento venujeme niektorej neziskovej organizacii na verejnoprospesne ucely.
Kazdy z nas by mal podporit nieco, co nam je svojim zameranim a aktivitami blizke. Este lepsie bude, ak sa takato organizacia bude nachadzat v nasom regione, pretoze takto budeme pomahat sami sebe.
Je uplne spravne, ak rodicia podporia organizacie, v ktorych travia volny cas ich deti (sportove kluby, zakladne umelecke skoly, folklorne subory, organizacie, ktore usporaduvaju rozne podujatia pre deti). Bude dobre, ak podporime komunitne organizacie, ktore prinasaju do obci vzdelanie, lepsie vztahy, dialog, podporuju ich rozvoj a ziskavaju nan dalsie financne prostriedky. A su tu aj charitativne organizacie, organizacie poskytujuce socialne alebo ine verejnoprospesne sluzby.
V okrese Brezno sa uchadza o nase jedno percento z dane niekolko organizacii. Vyberme si jednu z nich. Posluchnime rozum a srdce a nenechajme odist peniaze z regionu, pomozme tvorit hodnoty doma. V okrese Brezno je takmer 36 000 ludi v produktivnom veku. Pri sucasnom stave nezamestnanosti a s velkou rezervou (zeny na materskej dovolenke, studenti, vojaci...) sa da odhadnut asi 17 000 – 18 000 zamestnanych. Ak by tito ludia mali hruby mesacny zarobok 8000 korun, jedno percento z rocnej dane je 56 korun. Spolu je to vsak 950 000 – 1 000 000 korun. Radost dat taketo percento! Za to sa uz da nieco urobit! Kolkym ludom mozeme pomoct! A to nechce nikto od nas nic navyse! Len mame moznost rozhodnut sami o malej ciastocke nasich dani. Doteraz sa tento milion stratil v statnom rozpocte. Odteraz moze pomahat nam vsetkym tu – v nasom okrese. Zalezi len na nas, ako sa rozhodneme.
Co treba spravit, ak chcete venovat svoje jedno percento z dane? Ak ste zamestnanci: 1. Poziadat o potvrdenie o zaplateni dane mzdoveho uctovnika u vasho zamestnavatela. 2. Vybrat si organizaciu, ktoru podporite (po 15. februari Komora notarov zverejnila zoznam vsetkych uchadzacov na Slovensku). 3. Vyplnit vyhlasenie o poukazani sumy zodpovedajucej jednemu percentu zaplatenej dane. 4. Potvrdenie spolu s vyhlasenim dorucit svojmu danovemu uradu do 30. aprila. Ak ste zivnostnici: vyplnene vyhlasenie mozete odovzdat spolu s danovym priznanim alebo najneskor do 15. aprila v danovom urade.
Tlaciva vam poskytne kazda organizacia, ktora sa o jedno percento uchadza a ak sa rozhodnete podporit jej aktivity, pomoze vam s vyplnanim a zanesie ich danovemu uradu za vas. Mnohi si myslia, ze toto za nich vybavi mzdova uctaren. Nie je to tak. Takato povinnost nevyplyva zo zakona. Uctovnici asi budu dost znechuteni pracou navyse vypisovanim potvrdeni. A mohlo by sa stat, ze im tlaciva zostanu na stole, alebo spadnu pod stol. Je to nase rozhodnutie – nasa zodpovednost, aby sa peniaze dostali k adresatovi.
Vyskytli sa aj obavy, ze ak je zamestnavatel alebo nadriadeny prepojeny s niektorou organizaciou a my venujeme jedno percento inej organizacii, sef sa nam bude “mstit”. Ziadne strachy! Zamestnavatel sa nema ako dozvediet, koho podporite. Tlacivo vyhlasenia si vypisete sami a sami ho dorucite danovemu uradu. Ani organizacie sa nedozvedia, kto ich podporil (len v pripade, ze im zverite svoje tlaciva), budu vediet len to, aku sumu im posle niektory z okresnych danovych uradov.
P. S. V buducich cislach redakcia Horehronia poskytne priestor na prezentaciu organizaciam uchadzajucim sa o jedno percento, ktore o to budu stat. Zalezi len na ich vlastnej iniciative. Ocakavame kratku charakteristiku organizacie a sposob pouzitia penazi.

M. Heretova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT