25. MAREC  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Prazska jar v Brezne
Tyzden po prvom jarnom dni, v sobotu 29. marca vypukne toto rocne obdobie naplno. Brezniansky Bombura klub bude totiz miestom, kde zacina Prazska jar. Hlavnymi organizatormi tejto etnoparty su susedia z Ciech - diskdzokeji Gadjo, znamy z Radia 1, Simon Orient, hrac na dychove nastroje, skvely improvizator a skupina Ahmed ma hlad. Prazska jar vznika ako prvy, vysoko integracny projekt nezavislych profesionalov schopnych s minimalnymi prostriedkami, no na vysokej urovni, organizovat koncerty a umelecke happeningy. Pridte sa presvedcit.

(pv)

Rozpravkove vretienko
V utorok 18. marca sa v Centre volneho casu v Brezne uskutocnilo okresne kolo sutaze Rozpravkove vretienko. Ucastnikov 13. rocnika (trinast zakladnych skol, osemnast sutaziacich) peknym slovom privitala predsednicka okresnej sekcie jazykov Mgr. J. Dvorska a pozdravil ich aj metodik odboru skolstva okresneho uradu Mgr. P. Macko. O poradi rozhodovala odborna porota v zlozeni Mgr. A. Vrbicka, Mgr. M. Pavlusova, Mgr. M. Kosikova, Mgr. Z. Kuvikova, Mgr. J. Dvorska. V A kategorii zvitazil M. Spravac (Skolska) pred D. Simanovou (Helpa) a I. Koharovou (P. Polhora) a L. Belkovou (Dobroc), ktorym patri tretie miesto. V B kategorii bola najuspesnejsia M. Zlukyova (Janosovka) pred A. Latinakom (Helpa). Prvi dvaja postupuju do krajskeho kola, ktore bude 24. marca v Mestskom dome kultury v Brezne.

(pr)

Chemicka olympiada len s teoretickou castou
Vo stvrtok 13. marca Zakladna skola na Pionierskej 2 v Brezne pohostinne privitala ucastnikov okresneho kola chemickej olympiady v kategorii Dz urcenej pre ziakov 8. a 9. rocnika. Kvoli uz chronicky znamemu dovodu - nedostatok penazi, ktory sprevadza takmer vsetky predmetove olympiady, sa aj organizacia tohto okresneho kola musela prisposobit novym podmienkam. A tak sutaziaci absolvovali len teoreticku cast. V narocnom teste z 21 ziakov z deviatich zakladnych skol uspelo devatnast riesitelov. Najlepsie teoreticke znalosti prejavila Diana Goceliakova z Pohronskej Polhory, na druhom mieste skoncil Lukas Pocklan z Mazornikova a tretie miesto obsadil Roman Veverka z Pionierskej 2. Na priprave ziakov a vsetkych kol olympiady sa podielali pedagogicki pracovnici a clenovia okresnej chemickej komisie pod vedenim Mgr. Alexandry Wengerovej.

(rv)

Civilna ochrana obyvatelstva

informovala

Riaditel Uradu civilnej ochrany MV SR Jozef Sisulak na piatkovej tlacovej konferencii v Banskej Bystrici uviedol, ze analyza nebezpecnych chemickych latok a zvukove varovanie obyvatelstva je zalezitostou sekund, vypracovanie informacie pre verejnost desiatich az patnastich minut a evakuacne autobusy mozno pristavit asi do styroch az dvanastich hodin. Konstatoval, ze po vybaveni jednotiek Hasicskeho a zachranneho zboru detektormi na chemicke, nie vsak biologicke latky sa analyza zrychlila. Do kona marca bude na dispecingoch CO instalovany aj softver, ktory zhodnoti krizovu situaciu a zobrazi smery sirenia latky a vhodne unikove smery.
Cez nove elektronicke sireny moze po skonceni hukania, asi po osmich minutach, dispecing priamo informovat ludi, ako opustit ohrozene uzemie a ake opatrenia urobit. Ako zdoraznil, na zaklade skusenosti z priemyselnych havarii mozno velkost ohrozeneho priestoru odhadovat na stovky metrov, pripadne okolo 1,5 km. Obyvatelom v domoch mozno odporucit v pripade chemickeho poplachu zatvorit sa v izbach a utesnit okna a dvere lepiacou paskou, pritom najma plastove okna uz tesnia velmi dobre. Sucasne by si mali zapnut televizor a rozhlas, aby sa mohli riadit pokynmi CO. Pouzitie masiek a krytov nepovazuje za adekvatnu reakciu, kedze najlepsim sa javi unik z ohrozeneho miesta.
Akusticky su sirenami pokryte uzemia, kde je najviac obyvatelov. Uzemia, ktore nie su sirenami pokryte, by sa dostatocne pokryvali mobilnymi rozhlasmi policie a hasicov. V Banskobystrickom kraji je 377 siren, z ktorych dve tretiny su na statnych objektoch, sedem percent na mestskych a zvysok maju sukromne firmy. Zo skusok vyplyva, ze poruchovost je nizsia ako pat percent.

(tt)

h0312f.jpg (12964 bytes)

 

Dvadsiaty prvy marec - prvy jarny den - je pre Podbrezovu vyznamny. Je to den oslobodenia obce, a prave v tento pamatny den 58. vyrocia oslobodenia vystupovali na javisku Domu kultury v Podbrezovej spolocne dva kolektivy, slovensky detsky folklorny subor Klasok z Podbrezovej v choreografii Lenky Spiriakovej a madarsky folklorny subor Bekes pod vedenim Sztanka Karolyho.

wpe1.jpg (3099 bytes),,Vyrusili" nespratnikov
Skupinku piatich mladencov o pol tretej nadranom 7. marca na Ulici CSA ,,vyrusila" hliadka. Mladi muzi po ulici porozhadzovali, co im prislo do cesty. Nespratnikov zadrzali a predviedli na Policajny zbor.

 

Sarha v meste
Pocas obhliadky vo Vagnari 10. marca o pol osmej rano hliadka nasla cierne igelitove vrece hodene vedla cesty. Jeho obsah tvoril zabity pes. Nalezu sa ujal sarha, ktory v ten den ,,uradoval" v Brezne. Okrem toho odchytil piatich tulavych psov, ktorych odviezol do utulku vo Zvolene.

Bolo mu to treba?
O pol deviatej vecer 13. marca prevzali oznam, ze na Strvrti Ladislava Novomeskeho auto poskodilo travnik pri hokejovom stadione. Hliadka tam nasla ,,liazku", ktorej vodic J. Z. z Brezna zaviazol a znicil travnatu plochu. Kedze tam nemal co hladat, neminula ho blokova pokuta a poskodeny travnik musel dat do povodneho stavu.

A opat zlodeji!
Mozno, ze je to s pribudajucimi slnecnymi lucmi alebo vacsou ostrazitostou v predajniach. Jednoducho, sarapatia dlhoprsti, co dokazuju nasledujuce riadky. O pol desiatej 6. marca M. B. z Brezna v Bille ukradol tuzkove baterie za 34,90. V ten isty den o jedenastej v obchodnom dome prichytili I. G. z Brezna, ktora ,,zabudla zaplatit" za pletovy krem za 74 korun, a desat minut po dvanastej v predajni Paliva na namesti T. B. z Brezna za nakup v hodnote 51 korun. Siedmeho marca popoludni mali skodnu v kvetinarstve na Nalepkovej ulici, kde zadrzali dve zlodejky z Cierneho Balogu s lupom za 389 korun. Desiateho marca popoludni noze za 329 korun v obchodnom dome nasli u R. R. a M. G. z Brezna. Podvecer telefonovali z Billy, kde s dvoma flasami vodky za vyse 400 korun a kostami za 20,60 zadrzali R. H. z Bujakova a M. G. z Brezna. O tristvrte na jednu 11. marca v obchodnom dome chcela prepasovat tovar za 49,40 A. S. z Polomky. Trinasteho marca vecer v Bille za 333,60 ,,nacierno nakupila" A. P. z Brezna. Susienky za 12 korun v predajni Paliva 14. marca o tristvrte na dvanast uchmatol J. F. z Brezna. Chut na sladene mlieko za 15,80 v Real Markete 15. marca o tristvrte na jednu dostala J. K. z Brezna. Popoludni 17. marca v Sateli malinovicu za 163,80 neprepasoval J. S. z Brezna. Poniektori blokovu pokutu uz zaplatili na mieste, ini tak musia urobit v najblizsich dnoch.

(mp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT