25. MAREC  2003 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Povodny termin vymeny vodicskych preukazov vydanych do 31. decembra 1992 bol stanoveny do 31. decembra 2002. Tato moznost bola predlzena do 28. februara tohto roka. Napriek tomu nie vsetci drzitelia ,,vodicakov" to stihli. V okresnom dopravnom inspektorate v Brezne do 1. marca vymenili 22 980 vodicskych preukazov, v evidencii vodicov je vsak este 4170 zabudlivcov, ktorym hrozi pokuta. Skusenosti s vymenou vodicskeho preukazu nahraval nas anketovy diktafon:


S anketovym mikrofonom


o vymene ,,vodicakov"

Jarka Misaniova, riaditelka Materskej skoly, Myto pod Dumbierom
- Ja som si vodicsky preukaz nemusela vymienat, pretoze som novy obdrzala v roku 1996. O vymene som bola informovana, tykalo sa to tych drzitelov, ktori mali stare knizkove ruzove vodicske preukazy.

Frantisek Lojda, dochodca, Podbrezova:
- Neboli s tym ziadne problemy. Vymenu vodicskeho preukazu som absolvoval v tichosti, na pockanie, cakal som len patnast minut. Na dopravny inspektorat som zasiel uz vlani v septembri, aby som potom nemal tazkosti.

Jozef Smola, dochodca, Raztoka:
- Ja som si bol vodicsky preukaz vymenit este vlani zaciatkom decembra a v priebehu piatich minut som bol vybaveny. Pacilo sa mi to.

N. P.:
- Vodicsky preukaz mi radsej ani nespominajte. Mam s nim totiz problemy. Soferak som robil v Bratislave a volakde sa stratila moja karta, takze teraz si vsetko musim vybavit odznova.

Jan Gandzala, majster, Brezno:
- Ked som sa vlani z medii dozvedel o vymene starych ,,ruzovych vodicakov", hned som to aj vybavil. Nebol zhon, bolo to v pohode. Vtedy sa hovorilo aj o vymene ,,espezetiek", ale ta sa potom neuskutocnila.

Frantisek Vraniak, robotnik, Brezno:
- Nahodou som mal velke stastie. Necakal som vobec, stihol som to na poslednu chvilu, v posledny den februara.

Pavel Daxner, straznik, Brezno:
- Ja som vodicsky preukaz menil v roku 1998, ked som robil prepis auta, takze mna sa tato akcia netykala. Pocul som, ze v poslednych dnoch pred stanovenym terminom bolo v okresnom dopravnom inspektorate dost vela ludi. Neviem, preco si to nechavaju na poslednu chvilu.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Kyticky k MDZ

Vyklady kvetinarstiev plne pestrofarebnych kvetov aj v tomto roku davali na vedomie, ze prisiel cas pripomenut si 8. marec - MDZ. Aj v klube dochodcov spolu so Zakladnou organizaciou Jednoty dochodcov Slovenska v Brezne si 14. marca spomenuli na tento krasny sviatok zien a matiek.
Slavnostne popoludnie, na ktorom sa zucastnilo sedemdesiatpat zien, basnou otvorila veduca klubu Bozena Pobisova. Vyznam dna zdoraznila predsednicka samospravy Anna Stanislavova. Dostojne postavenie zeny vo svojom krasnom prihovore pripomenul primator mesta Ing. Jaroslav Demian so zelanim zdravia, stastia, lasky, porozumenia a dobrej pohody do dalsich rokov zivota. K pozdravu primatora sa pripojil predseda ZO JDS Vladimir Strmen. Potom oslavenkyniam odovzdali karafiaty.
V kulturnom programe kyticku kvetov zo spevu a hry na husliach uvili ziaci zo Skolskej ulice pod vedenim ucitelky Marie Pancikovej. Clenky klubu Margita Fasangova, Viera Benesova, Edita Weisenpacherova piesnami pozdvihli naladu a k vybornej atmosfere hrou na harmonike prispela Mirka Vetrakova.
Nech zena vzdy ostane symbolom nehy, lasky a darcom zdraveho zivota.

(as)

Zimny vtip, jarny hit

Viete, ze najnovsia zabava chlapcov (pocernej pleti) vo veku sedem az patnast rokov v Brezne je plieskanie dievcat po castiach, kde chrbat straca poctive meno? Akcia ,,jarny hit" prebieha takto: Nic netusiaca obet ide po namesti a zrazu k nej priskoci fafrnok a bac ju po zadku. Vyuzije moment prekvapenia, uskrnie sa a vezme nohy na plecia. Nablizku alebo za rohom ho kryje starsi kamarat pre pripad, ze by objekt ich zabavky zareagoval ako treba: na akciu bleskurychla a poriadna reakcia. To by bolo reci - diskriminacia. V zime napriklad ,,letel" takyto zimny vtip: Obet zenskeho rodu zasadne zozadu dostala zasah tvrdou snehovou gulou do hlavy ... Dievcata, davajte si pozor! Tito pubertiaci su neuveritelne nevyspytatelni a vynachadzavi.

Ing. Irena Helcova

Zamyslime sa!

Dofasiangovali sme, dovyskali, zhodili masky, prisla kazdodenna postna realita. Nech ostane postom v srdci. Ale pytajme sa tych, co su dobre plateni a vzdy nacas na mestskej, okresnej ci samospravnej urovni. Preco sa nehrnu zamestnavatelia, investori do tohto regionu? Kde a v com je pricina? Preco pribudaju ako huby po dazdi ochotni vyvozcovia lacnej a naivnej pracovnej sily – mimo uzemia zvrchovanosti? Preco v tomto meste vynikajuco pracuje snad uz len sud, policia, danovy urad a bytova mafia? Preco tato brana do Nizkych Tatier a na ubocia Slovenskeho rudohoria o 17. hodine spi? A tam, kde mesto spi – spi aj svedomie tych, co su za to zodpovedni. Alebo tam investor nezavita, kde v mysleni a konani vzdy este totalita? Zamyslime sa!

Milan Kovacik

 

Prepac, ale lucime sa...

Lucime sa pani Zima a dakujeme za vsetko, co si nam nadelila! Ci nam nie je smutno? Trochu, ale vieme, ze k nam prides zas. Nehnevaj sa, ale mame rady aj jar, tak s nou uz nebojuj a chod si uz oddychnut a spat...
Neboj sa, nezabudneme, aka si bola kuzelna! Vniesla si do nasich srdc radost a okrem naozaj stedrej snehovej nadielky si nam super akciami rozjasnila aj tie najzamrznutejsie usmevy.
Pamatas na tie snehuliacke rodiny a krmenie vtackov v nasej zahrade? A kamaratky kacicky na Hrone? Nadherne bolo aj slavnostne rozsvietenie vianocneho stromceka s Mikulasom na navsteve v Zakladnej skole na Pionierskej 4, nezabudli sme ani na tradicnu vystavu v Horehronskom muzeu Caro a krasa Vianoc, zorganizovali sme vianocno-mikulassku besiedku pre svojich milych rodicov, cez tvorive dielne sme vyrabali darceky zo slaneho cesta, vianocne pohladnice, ozdoby, piekli medovnicky a spolu s tebou, mila Zima, sme tuzobne ocakavali Novy rok! Preklzol sa nebadane, potisku... A este stale si kralovala ty!!!
Dakujeme ti za vsetko, co si nam priniesla... nezabudnutelne boli prijemne stravene chvile s prvakmi zo Zakladnej skoly na Pionierskej 2, ktori nas nielen poctili navstevou, ale pozvali nas aj na slavnostny zapis predskolakov, ... vyhrali sme v sutazi s Kubikom, ... navstivili kniznicu, ludoteku, divadelne predstavenie Z rozpravky do rozpravky priamo v materskej skole bolo pre nas naozaj putavym poucenim,...
Pravidelne korculovanie na zimnom stadione, bobovanie a klzakovanie so zaverecnou tradicnou zimnou branno-sportovou vychadzkou a sankovackou (v okoli Baniska) pomaly predurcovalo, ze tvoja chladna put sa konci...
Vesely fasiangovy karneval s maskotom Micky Mousom zavrsil aj nasu zimnu cestu, tak dovol este posledny usmev, lebo ten dalsi uz bude patrit pani, co sa vola Jar!
P. S.: A vies co? Vobec neverime, ze tvoje srdce je studene a mrazive! My sme sa s tebou a v tvojom objati citili teplo a stastne! Dakujeme a dovidenia o rok!

Deti z Materskej skoly na Ulici B. Nemcovej 17 v Brezne (ucitelka L. Bamburova)

 

Dakujeme...

Uprimne dakujeme MUDr. Pavlovi Mrazovi, primarovi chirurgickeho oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Brezne, ako aj celemu kolektivu lekarov a sestriciek, taktiez personalu oddelenia anesteziologie a intenzivnej mediciny za prikladnu starostlivost a profesionalny, ale hlavne ludsky pristup v predoperacnej a pooperacnej starostlivosti. V ich zodpovednej a narocnej praci im zelame vela stastia a uspechov.

Vdacne pacientky z izby c. 15

...

Dakujem lekarom a sestrickam z urazovky, cievneho oddelenia, pohotovostnej sluzbe, sanitkarom, MUDr. Renate Ctvrtlikovej, MUDr. Marte Horvathovej, sestricke Ivete Poliakovej za starostlivost po uraze.

Pacientka Lubica Veverkova

...

Dakujeme MUDr. Pavlovi Pastorovi s manzelkou a MUDr. Vlasticke Kaiserovej za starostlivost, ktoru venovali Jozefovi Faskovi v poslednych dnoch jeho zivota.

Smutiaca rodina

...

Dakujem primarovi interneho oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Brezne (na prizemi) MUDr. Miroslavovi Szentivanyimu, MUDr. Janke Adamcakovej, MUDr. Lubomirovi Antalikovi a vsetkym sestrickam za starostivost, dobru opateru a ludsky pristup.

Karol Kindernay z Brezna


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT