23. APRIL  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Nebezpecne remence
Inspektori Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj v marci prekontrolovali 174 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 62 kontrolnych nakupov. Zaznamenali v nich 20 predrazeni, co predstavuje 32,30 percenta a mieru 0,80 koruny. V piatich z nich cena platna v okamihu ponuky chybala pri 25 druhoch tovaru. Pri kontrole kvality v 67 prevadzkach zastavili 356 druhov vyrobkov v celkovej hodnote 261 287 korun. Vo dvoch prevadzkovych jednotkach objavili vahy a meradlo s neplatnym uradnym overenim. Za nedostatky mensieho charakteru ulozili 85 blokovych pokut v hodnote 69 500 korun a spisali 17 oznameni o zacati spravneho konania. Okrem tychto informacii na tlacovej konferencii v utorok 15. aprila upozornili na nebezpecny vyrobok - remence pre deti. Pri skuskach podla platnych noriem totiz na remencoch Bambino doslo k zlomeniu pracky a k roztrhnutiu sitia popruhu a pri druhu Baby Nova k preklzu a k zlomeniu praciek. Tieto nedostatky mozu ohrozit zivot a zdravie dietata. Slovenska obchodna inspekcia preto vydala zakaz dalsieho predaja a vykonala pokyny na stiahnutie tychto nebezpecnych vyrobkov z trhu. Odporuca spotrebitelom, ktori tieto remence kupili, aby ich vo vlastnom zaujme vratili predavajucim. Maju narok na vratenie penazi.

(db)

Poznaj a chran
V stredu 9. aprila sa v priestoroch Centra volneho casu v Brezne uskutocnilo okresne kolo biologickej olympiady v kategorii E - Poznaj a chran prirodu svojej vlasti, na ktorom sa zucastnilo dvadsattri ziakov. V odbore zoologia si najlepsie pocinala Miriam Husenicova, o druhe a tretie miesto sa podelili Radka Heretova a Lucia Rosinova (vsetci zo Zakladnej skoly v Polomke). Sutazilo sa aj v odbore botanika a geologia. Podakovanie za pracu odvedenu pri priprave vsetkych kol sutaze patri pedagogickym pracovnikom a clenom okresnej komisie biologickej olympiady pod vedenim Mgr. Petra Navoya.

(eu)

Posledne kolo postupovych sutazi
Deviateho aprila sa v Zakladnej skole na Pionierskej 4 v Brezne konalo posledne okresne kolo zo serie tohtorocnych postupovych sutazi v matematike. Patdesiatjeden ziakov z desiatich zakladnych skol okresu a Gymnazia J. Chalupku sa tentoraz zislo na matematickej olympiade v kategoriach Z 6, Z7, Z8. V kategorii Z6, do ktorej sa zapojilo devatnast ziakov, sa o prve miesto podelili hned styria sutaziaci s rovnakym poctom bodov: Benjamin Leitner (Pionierska 4), Zuzana Mazancova (gymnazium), Dominika Podstavekova (Pionierska 4), Lubos Sitarcik (Mazornikovo). Sutazne ulohy kategorie Z7 riesilo dvadsat ziakov, prve miesto obsadili Martin Chrzan (Pionierska 4) a Michaela Schonova (Janosovka) a s tretim miestom sa musel uspokojit Michal Figlus (Pionierska 4). V kategorii Z8 sutazilo dvanast riesitelov a pre rovnaky pocet bodov sa o prve miesto podelili Michal Daxner a Lucia Schoberova (obaja Pionierska 4) a o tretie miesto Romana Nguyenova (Pionierska 4) a Peter Vitazka (Predajna). Clenovia okresnej matematickej komisie pod vedenim Mgr. Marie Reginovej sa zasluzili o seriozny a odborny pristup k priprave a priebehu tohtorocnych postupovych sutazi.

(rv)

Spolocna vystava amaterskych vytvarnikov

Do konca aprila mate moznost v Horehronskom muzeu navstivit spolocnu vystavu amaterskych vytvarnikov Olgy Lorant Leitnerovej a Vladimira Brozmana.
Olga Lorant Leitnerova, ktora je rodackou z Dubovej a v sucasnosti zije a pracuje v Madarsku, vystavuje kraslice. Cely zivot rada kreslila, sila a vyrabala vlastne vyrobky - uzitkove aj ozdobne. V mieste svojho bydliska sa zoznamila s vyrobou kraslic a najviac sa jej zapacila technika vyskrabavania. Kazda jej kraslica je original, ktory vznika z geometrickych a rastlinnych motivov usporiadanych podla zvislej alebo vodorovnej osi. Kolekcia jej kraslic tvori od roku 2000 sucast Zlateho pokladu Narodneho muzea v Budapesti. Desat rokov je clenkou Bekesskeho ludovoumeleckeho zvazu. S jej kraslicami sa mohli navstevnici stretnut nielen po celom Madarsku, ale aj v dalekom Japonsku, USA a v mnohych dalsich krajinach.
Vladimira Brozmana, rodaka z Jasenia, od roku 1942 zijuceho v Hornej Lehote, ocarila sila dreva. V zaciatkoch svojej tvorby sa venoval malbe a kresbe (akvarel a tus), dnes sa malovaniu venuje len prilezitostne. V Horehronskom muzeu vystavuje skulptury a drevorezby z ostatnych dvoch rokov. Pri stvarnovani vacsinou nema predstavu o konecnej forme diel divakovi ponechava priestor na vlastnu fantaziu. Pozornost si zasluzia i samorasty, ktore sa pod jeho citlivymi rukami premenili na pozoruhodne predmety. Autor sa pravidelne zucastnoval na spolocnych vystavach so Zdruzenim horehronskych vytvarnikov v Brezne. V Horehronskom muzeu je to uz jeho druha samostatna vystava.

h0316d.jpg (11372 bytes)

h0316c.jpg (8736 bytes)

(hp)
Snimky: Stefan Vozar

wpe1.jpg (3104 bytes) Plyn neunikal
Siedmeho aprila pred tristvrte na jedenast predpoludnim hliadka asistovala pri otvarani bytu na Ulici Hradby. Majitel M. S. tvrdil, ze zabuchol dvere a nechal zapnuty plynovy sporak. Dvere mu otvorili, ale plyn vobec neunikal.

Opil sa a ...
Dvadsat minut po osmej vecer 7. aprila zatelefonoval J. K. z Brezna, ze ho okradli a ze na hliadku pocka pred Slovenskou kuriou. Nasli tam znacne opiteho muza. Tych, ktori ho udajne okradli, vsak nevedel opisat. Ze mu chyba 2000 korun, to vedel urcite. Odporucili mu, aby na Policajnom zbore podal trestne oznamenie.

Len otvorene okno
Pri obchodzke mesta hliadka 7. aprila o tristvrte na dvanast v noci zbadala otvorene okno na prizemi gymnazia. Zavolali skolnika, s ktorym budovu prezreli. Nic ani nikoho podozriveho neobjavili.

Nadabili na celostatne hladaneho
Po telefonickej informacii o napadnuti v A-sporte na Chalupkovej ulici 12. aprila o pol desiatej sa vybrali na miesto. Utocnik mal smolu. Ukazalo sa totiz, ze ide o celostatne hladaneho dusevne choreho M. B. z Lehoty. Odviezli ho preto na obvodne oddelenie Policajneho zboru.

Nadaval im
Na nevyberane nadavky a rusenie nocneho kludu sa 12. aprila desat minut po desiatej stazovali obyvatelia domu na Kuzmanyho ulici. Pripad je v stadiu objasnovania, pretoze vytrznik J. K. z Brezna nebol triezvy.

Nasli zlodeja
Popoludni 15. aprila, hned po oznameni, ze M. D. pred predajnou Televizor na Ulici CSA ktosi okradol, sa tam vydali. Chlapca nalozili do auta a previezli sa po namesti, ci zlodeja nahodou nezbada. Mali stastie, pretoze na zlodeja nadabili pred hostincom Pod branou. J. H. z Brezna sa potom ujali v obvodnom oddeleni Policajneho zboru.

Neporiadnica
Za znecistovanie verejneho priestoru sa bude zodpovedat Z. P. z Brezna, ktora 15. aprila rano za autobusovu zastavku v Prednych Halnoch vysypala smeti. Vobec jej neprekazalo, ze den predtym tieto priestory poriadali jej spoluobyvatelia a obdalec stal kontajner. Asi sa jej tazilo prejst o par krokov viac.

Pred sviatkami ...
Bliziace sa velkonocne sviatky sa prejavili nielen na nakupnej horucke poctivych kupujucich, ale aj na aktivite dlhoprstych. Od 2. do 15. aprila v trinastich pripadoch boli ,,neuspesni" a na svedomi maju kradeze dovedna bezmala za 2500 korun.

(mp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT