23. APRIL  2003 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Z pracovnej navstevy predstavitelov Brezna v Novom Bydzove

,,Stretli sme sa s ochotou a milotou ludi"

h0316b.jpg (10866 bytes)Na zaklade pozvania predstavitelov druzobneho mesta Novy Bydzov sa primator Brezna Ing. Jaroslav Demian, jeho zastupkyna Ing. Janka Mihalovicova a prednosta mestskeho uradu Ing. Jan Medved v dnoch 10. az 12. aprila zucastnili na pracovnej ceste v Ceskej republike. Jej cielom bolo zoznamenie sa novozvolenych funkcionarov oboch miest a pokracovanie v spolupraci z predchadzajuceho obdobia. O svojich dojmoch z tejto navstevy nam porozpravala Ing. J. Mihalovicova:
- V mestskom urade nas vo stvrtok prijal starosta Ing. Pavel Louda, tajomnicka Ing. Marcela Cesakova a zastupca starostu Mgr. Bohumil Orel. Navstivili sme historicku radnicu, boli sme na vyhliadkovej vezi, odkial bol nadherny vyhlad na cele mesto a jeho okolie. Zoznamili sme sa s tovarnami v meste, ktore ma 10-percentnu nezamestnanost, je velmi ciste, utulne, s historicky velmi cennymi budovami. Na pracovnej veceri sme dohodli dalsi program na nasledujuce dva dni.
V piatok rano sme zacali prehliadkou jednotlivych odborov mestskeho uradu. V Ceskej republike od 1. januara 2003 zrusili okresne urady a vlastne vsetky kompetencie presli na samospravu. Mestsky urad Novy Bydzov mal 31 zamestnancov, bolo treba prerobit organizacnu strukturu, s ktorou sme sa oboznamili, a v sucasnosti po prechode kompetencii mestsky urad ma 63 stalych pracovnikov. Zaujimali nas postrehy, poznatky a pocity pracovnikov, lebo predstavitelia vlady sa obavali, ako samosprava prechod kompetencii zvladne. Zistili sme, ze to zvladli velmi dobre a kompetencie presli do spravnych ruk.
V zakladnej skole nas okrem priatelskeho prijatia prekvapilo, akym sposobom si skola pomaha financne, okrem zberu papiera ci flias aj vyucovanim zakladov prace s pocitacom pre obyvatelov mesta. Za takto ziskane peniaze sa mozu ziaci skoly starat o zivocichy v skolskom terariu a o akvarijne rybky, ktore su v akvariach po chodbach skoly. Takuto skolu im mozeme len zavidiet. Silnym dojmom na mna zaposobila navsteva muzikalu Dracula v Prahe, ale aj Divadla Aloisa Jiraska v Novom Bydzove, ktoreho budovu po sedemnastich rokoch prednedavnom otvorili s financnou pomocou 40 milionov korun od ministerstva kultury. Pri tejto prilezitosti sme dohodli hostovanie nasho Divadelneho suboru Jana Chalupku v Novom Bydzove. Aj pri navsteve restauracie v country style padlo pozvanie na koncertovanie pre brezniansku country skupinu Vodopad.
Velmi milo nas prekvapil postoj ceskej vlady, ktora na prechod kompetencii vyclenila financne prostriedky s tym, ze konkretne mesto Novy Bydzov dostalo 17 milionov korun na nakup budovy, ktoru aj zrekonstruovalo. Chcela by som povedat, ze volebny system Ceskej republiky je iny ako u nas. Kym u nas obcania priamo volia starostu alebo primatora, u nich obcania volia poslancov zastupitelstva a ti spomedzi seba zvolia starostu. Starosta Noveho Bydzova Ing. P. Louda v sucasnych volbach dostal od volicov najviac hlasov a poslanci mu opat dali svoju doveru. Vykonal naozaj zasluznu pracu. V meste sme nevideli rozkopane ulice ani zrucaniny. Videli sme nove aj zrekonstruovane budovy. Vladol tam pokoj a poriadok. Velky kus prace urobil aj miestny kaplan Marian Benko, ktory posobil aj v Brezne. Nastahoval sa do fary, ktora bola v dezolatnom stave a za tri roky ju zmenil na nepoznanie. Videli sme aj domy, kde ziju Romovia, a je to take iste ako v Brezne ...
Z pracovnej cesty som si odniesla velmi pekny zazitok. Stretli sme sa s ochotou a milotou ludi, ktori sa nam venovali od rana do vecera. Nasich hostitelov sme pozvali na prvu oficialnu navstevu do Brezna, mala by sa uskutocnit v juni a potom na jesen by k nam mali prist aj poslanci Mestskeho zastupitelstva Noveho Bydzova.

Snimka: Ing. Jan Medved

Uvolnuje pohodove stavy relaxacie

V sobotu po velkonocnych sviatkoch v Bombura klube v Brezne koncertuje Traditional Club. Skupina vznikla v roku 1961 ako hudobne zoskupenie studentov, nadsencov pre tradicny dzez. Coskoro prerastla lokalny ramec internatnych klubov a stala sa jednym z najvyznamnejsich ceskoslovenskych suborov tohto zanru. Okrem domacej sceny sa uspechy dostavili aj v zahranici doslova na stovkach podii a festivalov v desiatkach krajin celeho sveta. Zlozenie kapely sa postupom rokov neustale menilo. Hraci prichadzali a odchadzali, zakladali nove subory, emigrovali, niektori uz zomreli.
Vznik zatial poslednej kapitoly Traditional Clubu sa datuje od konca roka 2001. Zlozenie kapely predstavuje spojenie ,,starych" osvedcenych a vyzretych muzikantov s novou ,,mladou krvou". Spolocnym menovatelom okrem radosti z muzicirovania je samozrejme laska k tradicnemu dzezu.
Podla slov odbornikov ,,skupina hra hudbu plnu peral tradicneho dzezu, zanru, ktory je renesancnou zmesou muzikantskych kultur, micurinsky rozkosatenym kmenom s vyhonkami netradicnych druhov notoveho ovocia. Tato hudba je casto v tricku ako sarvanec, ale nema problem navliect si sviatocne sako ci smoking dospeleho a prezentovat sa v najhonosnejsich priestoroch a najvyssich kruhoch. Je velmi atmosfericka, preto je mozno najviac doma v klubovom priestore, kde uvolnuje pohodove stavy relaxacie a posluchac citi ako sa mu rozlievaju do vsetkych buniek tela i duse."

Pridte sa presvedcit do Bumbura klubu.

(pv)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT