4. NOVEMBER  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Stredisko sluzieb skole len so siestimi pracovnikmi

Podla rozhodnutia ministerstva skolstva od roku 2004 v ramci ucinnosti noveho zakona o financovani neplanuju samostatne normovat strediska sluzieb. Vsetky financne prostriedky, t. j. mzdove a prevadzkove naklady, ktore boli v roku 2003 vyclenene pre strediska sluzieb skole, budu premietnute do normativov pre ziakov zakladnych skol a skolskych zariadeni. V tejto suvislosti sa primator Brezna Ing. Jaroslav Demian v utorok 28. oktobra stretol so starostami horehronskych obci, aby sa dohodli, ci budu vyuzivat Stredisko sluzieb skole v Brezne aj v buducom roku. Pretoze ani jeden starosta sa zavazne nevyjadril, primator sa rozhodol pre racionalizacne personalne opatrenia v tomto stredisku, ktore funguje ako preddavkova organizacia mesta: ,,Mesto si chce zachovat stredisko sluzieb skole, vidi jeho vyznam pre skoly a skolske zariadenia v meste, ale desat zamestnancov len z prispevku na ziaka, ktore dostane mesto, neprefinancujeme. Rozhodli sme sa preto pre variant z desiatich na sest pracovnikov," povedal nam Ing. Jaroslav Demian.

(r)

Cintoriny ziarili

Uplynulu sobotu (Sviatok vsetkych svatych) a nedelu (Pamiatka zosnulych - Dusicky) vsetky cintoriny ziarili pestrofarebnostou kvetov a blikotajucimi svieckami. Ucta k mrtvym ma na Slovensku hlboke korene, siaha az k nasim praslovanskym predkom. Podla predstav nasich predkrestanskych praotcov duse mrtvych sa aj po odchode z tohto sveta zucastnovali na udalostiach rodu, z ktoreho pochadzali. Ti, co po nich ostali, si ich mali uctit primeranym sposobom a obradmi. Dusa cloveka mala pritom podla ludi podobu bezfarebneho oblacika alebo bielej holubice. Na Dusicky chudobnych obdaruvali jedlom, obradnym pecivom a peniazmi, aby sa modlili za duse zosnulych. Starsim zvykom je palenie sviecok na hroboch, ktory trva dodnes.

(r)

Uzavreli chodniky

Horska zachranna sluzba v sobotu 1. novembra uzavrela vybrane vysokohorske chodniky v Nizkych Tatrach. Chodniky budu pre turisticku verejnost z bezpecnostnych i ekologickych dovodov nepristupne do konca juna buduceho roka. Centralny hreben Nizkych Tatier je vsak pristupny aj v zime. Trasa po cervenej znacke v porovnani s letom nesleduje vybudovany chodnik, ale zimne tycove znacenie. Zimny chodnik obchadza nebezpecne lavinozne useky hrebena najdlhsieho slovenskeho pohoria.

(tt)


Mladez sa vynikajuco zabavala i bala

h0344d.jpg (14303 bytes)V pozvanke slubovane super diskozabava a mnozstvo prekvapeni na halloween techno-trance party do breznianskeho Magic clubu neboli vobec nadsadene. Mestsky mladeznicky parlament Alias Teen Junior a Magic Club svoj slub dodrzali.
V posledny oktobrovy piatok od 18. hodiny sa vsetci bez rozdielu veku (od dvanast do vyse tridsat rokov) ,,bali" a vynikajuco zabavali. Strasidelnu atmosferu halloweenu navodila vyzdoba, ktoru tvorili svietiace tekvice, pavuciny, retaze ... Ale ani navstevnici neprisli len tak obycajne vystrojeni. Mnohi tomuto sviatku prisposobili masky, skrabosky a rozmanite svietiace ozdoby na tvarach.
Sou nepozostavala len z diskoteky, kde sa striedala strasidelna i klasicka hudba. Uderom deviatej hodiny ju spestrila tombola s roznymi cenami (ciapky, tricka, klucenky, karty, svietiace tycinky a mnohe drobnosti). Darceky sa zabavajucim mladym ludom usli aj pocas celeho vecera.
Hojnost ucastnikov a ich spokojnost s dielom organizatorov davaju tusit, ze oslavy halloweenu v tomto klube neboli posledne a ze zacali pisat svoju tradiciu.

(ika)
Snimky: Stefan Vozar

 

Zlozili imatrikulacny slub

h0344e.jpg (14391 bytes)Patdesiattri studentov prveho rocnika Materialovotechnologickej fakulty Slovenskej technickej univerzity, ktori zacali vysokoskolske studium v detasovanom pracovisku v Brezne, v stredu 29. oktobra v obradnej sieni mestskeho uradu zlozilo imatrikulacny slub. Tymto aktom oficialne otvorili strnasty akademicky rok v Brezne, cim sa pocet studentov zacinajucich studium v tomto meste rozsiril na 946.
Na ceremoniali prijimania a zapisu novych studentov s odovzdanim vykazov o studiu veduci breznianskeho detasovaneho pracoviska Ing. Milan Kovacik privital dekana prof. Ing. Jozefa Sablika, CSc., prodekana - imatrikulatora doc. Ing. Alexandra Strpku, CSc., primatora Brezna Ing. Jaroslava Demiana, riaditela Strednej priemyselnej skoly v Brezne Ing. Jana Lehotskeho a dalsich.
Prevadzkovanie detasovaneho pracoviska v Brezne ma velky vyznam najma pre obcanov regionu, pretoze maju moznost zvysovat si kvalifikaciu formou vysokoskolskeho studia v blizkosti bydliska za podstatne nizsie ekonomicke naklady. Uviedol to vo svojom prihovore aj primator Brezna Ing. Jaroslav Demian. Vyjadril uprimne podakovanie a uctu profesorom, docentom a dalsim vyucujucim, ktori napriek znacnej vzdialenosti prevzali zodpovednost za realizaciu kvalitnej vyucby studentov. Ich zasluhou sa po styroch semestroch lahsie studuje v Trnave, ich zasluhou su studenti motivovani k profesijnej orientacii a k dalsiemu vzdelavaniu. Studentom zazelal silnu volu a presvedcenie zdolavat vsetky studijne povinnosti, aby ziskanim pozadovanych vedomosti studium uspesne dokoncili: ,,Verim, ze dva roky vysokoskolskeho studia v Brezne zanechaju vo vas len prijemne a krasne spomienky."
Ako povedal dekan MtF STU prof. Ing. Jozef Sablik, CSc., vykaz o studiu na vysokej skole - index je preukazom prislusnosti k novej generacii mladych a hrdych nositelov studentskych tradicii. Tych mladych ludi, ktori maju talent, predpoklady i pevnu volu popasovat sa s nastrahami vysokoskolskeho studia, ktori chcu a budu na sebe systematicky a vytrvalo pracovat. Zdoraznil, ze od studentov ocakavaju, ze v sebe objavia vnutornu tuzbu po vedomostiach, ze v sebe budu pestovat zaujem a zapal o poznavanie nepoznaneho, o objavovanie novych veci a javov, ze budu konstruktivnymi kritikmi existujuceho status quo vedy a techniky a hrdymi zveladovatelmi mudrosti a schopnosti nasich ludi: ,,Pevne verim, ze si budete pri tom vzajomne pomahat a ze plne vyuzijete mudrost a skusenosti vasich pedagogov." Nezabudol podakovat vsetkym organizaciam i jednotlivcom za prejavenu i planovanu pomoc a podporu cinnosti detasovaneho pracoviska. Za studentov slubil, ze sa im odvdacia vybornymi vysledkami studia a za vsetkych pedagogov a zamestnancov fakulty, ze urobia vsetko pre to, aby studium bolo uspesne. ,,Zelame si, aby ste zapadli do koloritu zivota v meste, aby ste sa stali jeho spolutvorcami. Naplno vyuzivajte svoju akademicku slobodu, nezabudajte vsak na svoje akademicke povinnosti. Budte recesistami, ale tak, aby ste sa nespreneverili svojmu imatrikulacnemu slubu, aby nebolo poskvrnene dobre meno nasej alma mater, aby nebola znevazena studentska pospolitost," tieto zaverecne slova dekan fakulty adresoval imatrikulantom, ktori si zvolili narocne studium technologii strojarskej vyroby a materialoveho inzinierstva podporovaneho studiom zakladov manazmentu, informatiky a environmentalistiky.

(r)
Snimka: Stefan Vozar

Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Zatvorili nacas

V nocnych hodinach 18. oktobra sa mestska policia zamerala na kontrolu zatvaracich hodin v niektorych podnikoch. Kontrola dopadla na vybornu: ani v jednej z kontrolovanych restauracii neporusili vseobecne zavazne nariadenie mesta.

Nabuduce si to asi rozmysli

Styridsat minut po polnoci 22. oktobra hliadka uprostred cesty pred mestskym uradom spozorovala stojaceho muza. Dovod? Asi uz nemohol vydrzat a vykonaval tam malu potrebu. P. B. z Brezna si to na buduce asi rozmysli, pretoze za znecistovanie musel zaplatit pokutu.

Po porode ,,hybaj domov"

Dvadsiateho piateho oktobra o 14.41 hodine prevzali spravu, ze pri Dumbieriku na namesti je zena v nemocnicnom plasti. Vzapati telefonovali z nemocnice, ze hned po porode im usla zena. Rodicku P. P. z Bujakova hliadka dochytila v Prednych Halnoch a odviezla spat do nemocnice.

Pomohli zranenemu

Dvasat minut po siedmej vecer 28. oktobra vystartovali k hostincu Pod zelenym stromom, kde na zemi lezal muz. Starsi pan mal rozbitu hlavu a silno krvacal, preto privolali sanitku.

,,Uradovali papuce"

Uplynuly tyzden mestska policia zabezpecovala dopravnu situaciu na namesti pred obchodnym domom. Nie vsetci vodici si totiz vsimli, ze znacku zakaz statia nahradil zakaz zastavenia, pretoze na tomto useku bola ohrozena plynulost a bezpecnost cestnej premavky. Zaroven bol zruseny prikazany smer jazdy dolu Ulicou Bozeny Nemcovej.

(mp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT