8. FEBRUAR  2005 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Rozhovor s primarkou detskeho oddelenia MUDr. Martou Tisovcikovou

V teplom naruci matky

“Co je cloveku zo vsetkych darov prirody milsie nez jeho deti. Prichadzaju k nam ako dar, nevinne a dobre, bezbranne. Potrebuju nasu lasku a starostlivost. Kazda mamicka tuzi zabezpecit svojmu dietatku najlepsi vstup do zivota,” tymito slovami zacala rozpravanie o programe organizacie UNICEF na podporu materstva a zlepsenia kvality zdravia deti primarka detskeho oddelenia neziskovej organizacie Nemocnice s poliklinikou v Brezne MUDr. Marta Tisovcikova. Nie nahodou sme zacali rozvijat tuto temu. V novembri m. r. sa breznianska nemocnica zaradila medzi osemnast nemocnic na Slovensku, ktore ziskali plaketu Baby Friendly Hospital – Nemocnica priatelska detom, preto ako vas zaujima, co sa za tymto titulom skryva, precitajte si nasledujuce riadky.

h0506b.jpg (15126 bytes)Odkedy sa datuju iniciativy na opatovnu podporu dojcenia?

- Prvym podnetom pre vznik celosvetoveho hnutia za zlepsenie vyzivy deti podporou dojcenia boli zavery zo spolocneho rokovania Svetovej zdravotnickej organizacie (SZO) a UNICEF v roku 1979, ktory bol vyhlaseny za Rok dietata. Bola to reakcia na katastrofalne dosledky celosvetoveho odklonu matiek od dojcenia a vzostupu umelej vyzivy najma v rozvojovych, ale aj priemyselne vyspelych krajinach. Hnutie za nemocnice priatelske detom - Baby Friendly Hospital Iniciative sa na Slovensku zacalo rozvijat v roku 1992 a o rok neskor po osamostatneni republiky sa stalo jednou z hlavnych uloh Slovenskeho vyboru pre UNICEF.

V com je podstata programu?

- V zaujme zabezpecenia kvalitnej starostlivosti na urovni sucasnych moznosti sa u nas vytvorili podmienky, aby kazda zena mohla rodit v nemocnici. SZO a UNICEF odporucaju vylucne dojcenie od porodu do konca 4. – 6. mesiaca a pokracovanie v nom s vhodnou doplnujucou vyzivou do 1-2 rokov a dlhsie. V roku 2001 sme na novorodeneckom useku zacali iniciovat edukacny program riadiaci sa pokynmi SZO a UNICEF, ktori vypracovali program Nemocnica priatelska detom. V desiatich presne formulovanych krokoch sa uvadzaju prakticke postupy na podporu materstva a dojcenia. Program je urceny lekarom a sestram porodnickych a novorodeneckych oddeleni a cielovou skupinou su matky, ich deti a rodiny. Napriek problemom, ktore suvisia s transformaciou zdravotnictva, sme mali velku podporu a pochopenie riaditela NsP Brezno, n. o., MUDr. Antona Bucku, MPH.

Ako uplatnujete postupy priamo v praxi?

- Na novorodeneckom useku, ktory je sucastou detskeho oddelenia, sme v roku 1983 zaviedli rooming-in . Vychadzali sme zo skusenosti, ze laktacia je fyziologickou funkciou organizmu zdravej zeny po porode. Rychlo sme pochopili, ze pritomnostou matky a novorodenca kratko po porode, vcasnym prilozenim dietata k prsniku a empatiou zdravotnych pracovnikov sa nam podari presadzovat spravnu vyzivu novorodencov od narodenia. Dojcenie bezprostredne po porode zabezpecuje najlepsiu vyzivu, dostatocny prisun protilatok na podporu imunity a tiez hormony, ktore podporuju vyzrievanie este nezrelych organov. Emocionalna vazba matka –dieta je nesmierne dolezita pre dalsi psychomotoricky vyvoj dietata. Okrem toho na novorodeneckom oddeleni uplatnujeme rezim neobmedzenych navstev, najblizsich informujeme o dojceni, pre zdravotnicky personal organizujeme kurzy, na ktorych velky doraz kladieme na komunikaciu s matkou, ziskanie jej dovery, co je zakladnou podmienkou uspesnej pomoci.

Maria Sajgalikova

Foto: autorka


V Breznianskom okrese

najnizsia nasilna kriminalita v kraji

V prvu februarovu stredu sa v Banskej Bystrici uskutocnila tlacova konferencia Krajskeho riaditelstva Policajneho zboru, kde hodnotili vlanajsi vyvoj trestnej cinnosti na teritoriu Banskobystrickeho kraja a porovnavali ho s rokom 2003. Dve otazky sme polozili hovorkyni Krajskeho riaditelstva Policajneho zboru v Banskej Bystrici npor. PhDr. Marii Faltaniovej:

l Ako hodnotite bezpecnostnu situaciu v okrese Brezno v uplynulom roku?

- Mozno skonstatovat, ze v okrese Brezno doslo k zvysenemu vyskytu trestnej cinnosti. V porovnani s rokom 2003 sme zaznamenali o 401 trestnych cinov viac (z 1201 na 1602), objasnenost sa zvysila o 110 trestnych cinov (zo 667 na 777). Najmenej nasilnej kriminality sme zaznamenali prave vo vasom okrese, najviac v okresoch Zvolen, Lucenec a Rimavska Sobota. V roku 2004 v Breznianskom okrese boli spachane 3 vrazdy a vsetky boli objasnene. Dominovali tzv. poulicne lupeze, kedy sa pachatel nasilim zmocnil nizkej financnej hotovosti, mobilneho telefonu alebo predmetov zo zlteho kovu. Doslo k 18 lupeziam, z ktorych bolo 12 objasnenych, zaevidovali sme 10 privrzencov extremizmu a z 9 pripadov mravnostnej kriminality sme objasnili vsetky. Pri majetkovych trestnych cinoch stupli kradeze vlamanim (z 251 na 408), mierne narastla objasnenost kradezi vlamanim do bytov a motorovych vozidiel. Zaevidovali sme 22 podvodov, 61 sprenevereni a 7 pripadov skratenia dane.

l Mozete porovnat s rokom 2003 nehodovost v Banskobystrickom kraji?

- V Banskobystrickom kraji sme zaznamenali 7148 dopravnych nehod, cim sa dopravna nehodovost v porovnani s rokom 2003 zvysila o 349, pocet umrti sa znizil o 27 (zo 77 na 50), tazko zranenych o 36 (z 271 na 235) a lahko zranenych o 101 (z 1141 na 1040). Hodnota sposobenych skod dosiahla sumu 446 092 000 korun, co je o 11 024 000 Sk viac. Najvacsi pocet zavinenia pripada na vodicov motorovych vozidiel, pod nehody sa podpisalo pozitie alkoholickych napojov pred alebo pocas jazdy, neprimerana rychlost, nespravne predchadzanie, nedanie prednosti, technicke poruchy, sposob jazdy ci porusenie zakladnych povinnosti vodicom vozidla. Chodci sposobili 122 dopravnych nehod (7 usmrtenych) a vodici nemotorovych vozidiel 89 (zraneniam podlahli 3 cyklisti). Najviac nehod sa stalo v case od 8. do 12. hodiny a najkritickejsim dnom bol piatok. V roku 2004 sme v Banskobystrickom kraji do utvarov krajskeho riaditelstva Policajneho zboru prijali 171 uchadzacov, udelili sme odmeny 1548 policajtom, ulozili 130 disciplinarnych opatreni a vo vasom okrese zacali trestne stihanie a vzniesli obvinenie na 1 policajta.

(ma)


h0506d.jpg (17458 bytes)h0506c.jpg (17814 bytes)Do 25. februara je v mestianskom dome Horehronskeho muzea instalovana vystava Zbrane a zbroj, ktoru muzeum pripravilo v spolupraci so skupinou historickeho sermu Berezun z Brezna. Navstevnici maju moznost vidiet repliky dobovych palnych zbrani, mece, stity z 8. – 16. storocia a iny vystroj bojovnikov z toho obdobia. Zoznamia sa s cinnostou skupiny Berezun, ktora vznikla v roku 1999. Vystavou chcu clenovia skupiny vzdat hold zbrani – nie ako nastroju na nicenie, ale ako dielu ludskeho umu a ruk.

Foto: Ferdinand Hrablay

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT