Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

46

14. NOVEMBER  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 
h0046a.jpg (15339 bytes)Patdesiatdva mladych ludi v siesty novembrovy den v novej obradnej sieni Mestskeho uradu v Brezne slavnostne zlozilo imatrikulacny slub, ktorym sa stali oficialnymi studentami Materialovotechnologickej fakulty STU - detasovaneho pracoviska v Brezne. Na slavnostnom akte sa zucastnili prodekani materialovotechnologickej fakulty Ing. Milan Turna, CSc., doc. Ing. Jozef Vasky, CSc., primator Brezna Ing. Vladimir Fasko, veduci breznianskeho detasovaneho pracoviska Ing. Milan Kovacik a dalsi hostia.

Vtak zautocil na dievcatko

Pred bytovkou vo Valaskej sa trojrocne dievcatko stalo obetou utoku cviceneho jastraba lesneho, ktoreho nechal sokoliar na chvilu bez dozoru pod neoplotenym pristreskom. Opereny dravec si asi branil svoje teritorium a ked sa dieta k nemu priblizilo, bodol ho do tvare a pazurmi poskriabal na pleci. Zranenia nastastie nebudu mat trvale nasledky. Aj ked je mala pravdepodobnost, ze je jastrab nakazeny, lekar nariadil klinicke vysetrenie vtaka, za ktoreho je plne zodpovedny sokoliar.

Usli aj s vetrovkou

O pol jedenastej vecer 6. novembra traja neznami pachatelia zamaskovani v kuklach pred stavebnou firmou Sunik v Podbrezovej lupezne prepadli sestdesiatpatrocneho P. J. Muza chytili za ruky, pricom jeden z nasilnikov navrhol, aby mu vyzliekli vetrovku. Ked poskodeny zacal kricat, zapchali mu usta a sotili na zem, kde spadol na hlavu a chrbat, nastastie bez zranenia. Nasilim z neho vyzliekli vetrovku, v ktorej mal 15 000 korun, kluc od bytu, zapalovac a dve krabicky cigariet. Potom aj s vetrovkou usli. Pripad vysetruje Okresny urad vysetrovania Policajneho zboru v Brezne.

 

Referendum neplatne

Na referende o predcasnych parlamentnych volbach, ktore sa uskutocnilo v sobotu 11. novembra, sa podla oficialnych vysledkov zucastnilo 816 254 z celkoveho poctu 4 085 172 opravnenych volicov. Ucast na referende podla oficialnych vysledkov predstavuje 19,98 percenta opravnenych volicov. V zmysle ustavy SR je teda referendum neplatne, pretoze sa na nom nezucastnila nadpolovicna vacsina obcanov SR disponujucich volebnym pravom.

V Breznianskom okrese z 50 328 zapisanych obcanov prislo k volebnym urnam 11 730, ktorych ucast predstavuje 23,3 percenta. Najvyssiu ucast zaznamenali v Sihle 47,8 percenta, v poradi za nou nasleduju Lom nad Rimavicou s 45,6 percenta a Raztoka s 38,7 percenta. Nad tridsatpercentnu ucast dosiahli aj Osrblie (38,6), Bacuch (36,7), Valkovna (36,5), Helpa (36,0), Jaraba (35,0), Pohorela (32,6), Sumiac (32,6), Michalova (31,7), Zavadka nad Hronom (31,5), Pohronska Polhora (30,7). Najnizsiu ucast zaznamenali v Bravacove 13,9 percenta. V okresnom meste Brezno sa na plebiscite zucastnilo 2916 obyvatelov, co predstavuje 16,7 percenta.

 

h0046g.jpg (12958 bytes)Minuly tyzden skoncili breznianske Francuzske dni. Vyznamnym gastronomickym podujatim boli Dni francuzskej kuchyne v hoteli Dumbier. Pripravila ich hotelova akademia v spolupraci s tymto hotelom a francuzskym sefkucharom h0046f.jpg (15385 bytes)Jean-Pierre Champagnolom s Lycee Professionel section hoteliere Meudon. Dni francuzskej kuchyne boli zaroven aj praktickymi zaverecnymi skuskami studentov hotelovej akademie. Hotel Dumbier privital i ucastnikov XX. country vecera, ktori vytvorili vynikajucu atmosferu spolu so skupinami Vodopad Husenicaband a Fragment. Nechybalo tanecne umenie Miraclu s vyucovanim country tancov. Pri vstupe kazdeho vital pravy serif s poharikom raznej a moznost ryzovania nefalsovaneho zlata.

Snimky: Viktor Sajgalik

Caro a krasa Vianoc

Horehronske muzeum a Miestny odbor Ziveny v Brezne pripravuju aj v tomto roku predajnu vystavu rucnych prac. Ak chcete svoje prace ponuknut, mozete ich prinasat od 27. novembra do 1. decembra do budovy Horehronskeho muzea na Namesti gen. M. R. Stefanika 13.
Vystava ponesie nazov Caro a krasa Vianoc a potrva od 5. do 20. decembra. Predstavi rucne prace s temou Vianoc (odevne a bytove doplnky, vianocne pecivo a ozdoby, drobne darcekove predmety).
Tesime sa na vasu navstevu.

H. Peterajova


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT