Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

09

27. FEBRUAR  2001 4,50-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Z tlacovej konferencie

Uplynuly rok a tohtorocny januar v cislach

Brezno (ng) - Rok 2000 vyhodnotili v Okresnom riaditelstve Policajneho zboru v Brezne za najuspesnejsi od vzniku okresu. V objasnenosti trestnych cinov sa zaradili na 3. miesto v kraji a vo vyskyte kriminality Breznianskemu okresu prislucha 5. miesto v krajskom rebricku. Aj taketo informacie zazneli v stredu 21. februara na tlacovej konferencii, ktoru viedla hovorkyna por. Mgr. Dana Kmetova a okrem nej novinarov informovali aj dalsi predstavitelia okresneho riaditelstva.

Vlani zaevidovali 862 trestnych cinov, co predstavuje 63,81-percentnu objasnenost, v porovnani s rovnakym obdobim lanskeho roka je to pokles o 246 cinov a zvysenie objasnenosti o 10 percent. Pokles zaznamenali najma v majetkovej (o 259) a vo vseobecnej kriminalite (o 244). K najzavaznejsim trestnym cinom zaradili lupez z 26. februara na statnej ceste veducej z Myta pod Dumbierom na Certovicu, ktoru vysetruje okresny urad vysetrovania, lupezne prepadnutie predavacky v predajni so zmiesanym tovarom v Helpe z 30. marca, pachatelia ktorej uz sedia za mrezami. Trestneho cinu pohlavneho zneuzivania sa dopustil 17-rocny Jan G. z Raztoky, ktory v sope rodinneho domu sa snazil vykonat suloz na 4-rocnej K. N., v com mu zabranil prichod starej matky dievcatka.
Z kradezi 45 motorovych vozidiel objasnili 26, co je bezmala 60-percentna uspesnost, okresu Brezno to prinieslo 1.miesto v kraji. Z 19 bytovych kradezi vyriesili desat. Vykradaci chat sa "cinili" v 96 pripadoch, z ktorych 31 usvedcili. Pokles nastal aj pri trestnych cinoch spachanych detmi a mladezou. Kladne zhodnotili i dopravno-bezpecnostnu situaciu, ked sa na uzemi okresu stalo 491 nehod (o 77 menej ako v roku 1999). Avsak kym v roku 1999 na cestach vyhaslo sest ludskych zivotov, v roku 2000 to bolo az osem. Tazke zranenia utrpelo 22 osob (o dve viac ako v roku 1999), s lahkymi zraneniami vyviazlo 86 ucastnikov nehod, co je o 35 menej ako v roku 1999. Hmotne skody vycislili na 19 988 400 korun.
Statistika tohtorocneho januara hovori o nepriaznivom vyvoji situacie (zo 71 trestnych cinov objasnili 35). Styri vrazdy za mesiac, to je doteraz najvacsi vyskyt v tomto teritoriu. Sest aut zahranicnych znaciek zmizlo na Taloch a v Brezne, co maju na svedomi organizovane skupiny poprepajane po celom Slovensku. Vykradaci chat sarapatili v dvadsiatich pripadoch, hlavne na Taloch, Krpacove, v Jarabej a v Lome nad Rimavicou, pricom jednu skupinu uz paralyzovali. Na zaver vyjadrili presvedcenie, ze vyuzivanie osvedcenych metod a foriem patracej cinnosti prinesie rovnaky uspech ako v predchadzajucom obdobi.

Jedna otazka

primatorovi Brezna Ing. Vladimirovi Faskovi

o O com rokovalo ostatne mestske zastupitelstvo?

- Prve tohtorocne rokovanie mestskeho zastupitelstva bolo v pondelok 19. februara a jeho zakladnym motivom bola mnou prednesena sprava o stave mesta (podrobnosti budu postupne zverejnovane v dalsich cislach Horehronia). Z dalsich bodov spomeniem spravu o bytovej politike mesta, kde sa hovorilo o predaji bytov, o moznostiach individualnej a komplexnej bytovej vystavby, kde boli predlozene jednotlive lokality. Neoddelitelnou sucastou zastupitelstva sa stava prerokovanie dokoncenia a prepracovania uzemno-planovacej dokumentacie sidelneho utvaru Brezno, ktore by malo byt hotove k 10. aprilu. Prerokovany a schvaleny bol navrh opatreni vratane poplatkov za odvoz, manipulaciu a nakladanie s komunalnym odpadom najma v tych castiach mesta, kde je zvyhodnene respektovanie separovaneho zberu. Pozitivom bolo vyhodnotenie telovychovnych, sportovych a turistickych aktivit, ktorych je v komunalnej sfere dvadsatdevat v jednom roku, to znamena, ze prakticky kazdy jeden tyzden mame jednu komunalnu telovychovnu aktivitu. Z dalsich sprav to bol navrh na ocenenie za rok 2000. Na ocenenie Cestny obcan sme schvalili Jeho Excelenciu velvyslanca Slovenskej republiky vo Francuzsku Ing. Vladimira Valacha, Cenu mesta dostane veduca detskeho folklorneho suboru Stastne detstvo Angela Cernakova a zastupitelstvo zobralo na vedomie aj navrhnute ceny primatora. Aj Mestske zastupitelstvo v Brezne sa zaoberalo Peticiou samosprav za zaradenie okresu Brezno do ohrozenych okresov, poslanci sa k nej pripojili a schvalili ju. Aj touto formou vyzyvam obcanov, aby svojim podpisom v sekretariate primatora tuto peticiu podporili. Vypoculi sme si informaciu o pripravach na scitanie obyvatelov, domov a bytov, o com budeme este pred touto akciou informovat. Diskutovalo sa aj o transformacii vodarni a kanalizacii, kde sme zatial nepristupili na vstup do vodarenskej akciovej spolocnosti mesta. S predsedom komisie podnikatelskych aktivit mesta zvolam dalsie rokovanie a druheho marca tejto problematike bude venovane mimoriadne mestske zastupitelstvo. Na uradnej tabuli mesta sa uz obcania mohli presvedcit o uplatnovani zakona o slobodnom pristupe k informaciam. Jednym z poslednych bodov bola zmena clenov valnych zhromazdeni spolocnosti s rucenim obmedzenym -hotela Dumbier, Byposu a Lesov mesta Brezna.

Doplati pacient?

Vo stvrtok 22. februara sa v restauracii Stavbar uskutocnilo valne zhromazdenie clenov Asociacie sukromnych lekarov SR v Brezne. Jeho ucastnici hovorili o aktualnych otazkach financovania primarnej ambulantnej sfery. Taziskom vsak bolo prerokovanie odborneho usmernenia o indikacnych kriteriach prevozu pacientov sanitnymi vozidlami, ktore vydalo ministerstvo zdravotnictva (predseda okresneho vyboru Asociacie sukromnych lekarov SR MUDr. Vladimir Hudec ho vysvetluje na strane 2). S polutovanim skonstatovali, ze interpretacia tychto kriterii nie je jednoznacna predovsetkym zo strany vedenia nemocnice, ktoreho navrh zmluvy na tomto zhromazdeni pripomienkovali. Zdoraznili, ze v nom chyba mechanizmus platby pacienta za prevoz sanitnym vozidlom.
O stanovisko sme poziadali aj riaditela nemocnice MUDr. Antona Bucku, ktory prave v case konania zhromazdenia bol na Ministerstve zdravotnictva Slovenskej republiky: "Odborne usmernenie Ministerstva zdravotnictva Slovenskej republiky bolo publikovane vo Vestniku Ministerstva zdravotnictva Slovenskej republiky a v Zdravotnickych novinach. Je vseobecne zname, ze podobne usmernenia publikovane vo Vestniku Ministerstva zdravotnictva Slovenskej republiky maju odporucajuci charakter. Aj citovane usmernenie moze byt a je pripomienkovane a pravdepodobne "dozna" nalezitych zmien. Dokladom vyznamu sposobu interpretacie citovaneho odporucenia je fakt, ze navrh zmluvy pripomienkovany asociaciou nestatnych lekarov uz k dnesnemu dnu zmeneny bol na zaklade diskusie k tomuto navrhu na koordinacnom stretnuti riaditelov a ekonomov zdravotnickych zariadeni Banskobystrickeho kraja v stredu 21. februara v Lucenci."

Uz sa fasiang krati, uz sa nenavrati

h0109e.jpg (18080 bytes) h0109d.jpg (17922 bytes)
h0109f.jpg (11564 bytes) h0109g.jpg (16382 bytes)

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT