Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

10

6. MAREC  2001 4,50-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Vo Valaskej spominali

"S jarnym slnkom prisiel i pokoj a mier. Zacal sa novy zivot. Zivot, ktory stal mnoho obeti synov a dcer slovenskeho naroda. Zvlast si pripominame nesmierne usilie a obete protihitlerovskej koalicie, ktore boli vynalozene v boji proti fasizmu a maju byt poucenim a vystrahou pre sucasne i buduce generacie. To, co pre zijucich ucastnikov a svedkov onych dni bolo tvrdou realitou, za ktoru sa tazko platilo, pre sucasnu mladu generaciu je uz len jednou z mnohych kapitol v ucebnici dejepisu. Je to kus historie, na ktory sa neda a na ktory nesmieme zabudnut. Vecna slava hrdinom, ktori polozili svoje zivoty za nasu slobodu!"
Tymito slovami sa v prvu marcovu nedelu prihovoril starosta Valaskej PaedDr. Dusan Sliacan ucastnikom oslav 56. vyrocia oslobodenia tejto obce. Este predtym v sprievode dychovej hudby polozili kytice v materskej casti obce a v miestnom cintorine.V spomienkach sa tak vratili do januarovych dni roku 1945, kedy sa oslobodzovacie vojska armad byvaleho Sovietskeho zvazu a Rumunska priblizili k hraniciam nasho okresu a 27. januara oslobodili Telgart a postupne dalsie dediny v udoli Hrona, medzi nimi 6. marca aj Valasku.
Bodkou za slavnostnym popoludnim bolo vystupenie folklorneho suboru Urpin z Banskej Bystrice.

 

Poslanci na mimoriadnom zastupitelstve

V piatok 2. marca sa poslanci Mestskeho zastupitelstva v Brezne stretli na rokovani mimoriadneho zastupitelstva. Ako nas informoval primator Brezna Ing. Vladimir Fasko, hlavnym bodom bolo rozhodnutie o vstupe mesta do novovytvorenej akciovej spolocnosti pre zasobovanie vodou a odkanalizovanie. Suhlasili so vstupom do a. s. s majetkom, ktory bude prevedeny zo statu na obce podla poctu obyvatelov, co bude tvorit hodnotu akcii v a. s. O vstupe do nej s vlastnym majetkom (cistiaren odpadovych vod) musi byt rokovane, vratane riesenia ostatnych problemov, ktore su zahrnute v uzneseni. Druhym bodom bol suhlas mesta s restrukturalizaciou uverov v tom financnom ustave, ktory predlozi najvyhodnejsie uverove podmienky.

 

h0110g.jpg (10418 bytes)

 

 

Sucastou nedelneho zabavneho programu Ligapasaz Borisa Filana v mestskom dome kultury bola aj autogramiada jeho kniziek Tam tam 1, Tam tam 2, Tam tam tri a najcerstvejsieho titulu Palenica.

 

 

Krnackari pod Holym vrchom

Hoci pocasie tretiemu rocniku krnackovych pretekov o Putovny pohar obce Helpa uplynulu sobotu velmi neprialo - z oblohy sa sypal dazd so snehom - predsa sa pod Holym vrchom zislo bezmala sto divakov a priaznivcov tohto atraktivneho podujatia.
h0110e.jpg (10364 bytes)Na pretekoch, ktorych hlavnym organizatorom bol Stanislav Siman, sa zucastnili posadky z Helpy, Brezna a z Valaskej. O desiatej zacala sutaz deti v pretekoch na sankach. Spomedzi styridsiatich siestich domacich sutaziacich zvitazil Vladimir Kysucky pred Pavlom Kukulom a Beatou Makovou. Po vyhlaseni vysledkov mladych odstartovali sutaz dospelych - zjazd na krnackach o Putovny pohar obce Helpa. Z osmich posadok (niektore v miestnych krojoch) sa najlepsie darilo dvojici Marian Mak ml. a Stefan Koren z Helpy. Druha priecka patri posadke Marian Mak st. a Jan Palus z Helpy a tretia Bercikovcom (h0110f.jpg (11800 bytes)otec a syn) z Brezna.
Na tretej sutazi o Cenu duchovneho otca v noseni krnakov do kopca na cas sa zucastnilo dvanast posadok a cenu si odniesli Rudolf Mestan a Michal Poliak z Helpy.
Atmosfera bola vynikajuca, o zabavu sa postarali nielen sutaziaci, ale aj ludova hudba Anderkovcov zo Zavadky nad Hronom. Po sutazi si pretekari, ale aj divaci pochutnali na miestnej specialite - gulkach s masom.
Tietio preteky mohli organizatori zorganizovat vdaka sponzorom, ktori prispeli na ceny pre sutaziacich a vsetkym, ktori pomohli pri ich realizacii.

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT