Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

30

24. JUL  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vatra zvrchovanosti na Jamach

Deviate vyrocie Deklaracie o zvrchovanosti SR, ktoru prijala Slovenska narodna rada 17. jula 1992, si v piatok 20. jula obcania Brezna a okolia pripomenuli vatrou zvrchovanosti na Jamach. Uz od 11. hodiny mali moznost previezt sa dvojmiestnym lietadlom ponad mesto. V popoludnajsich hodinach zacalo sarapatit pocasie, ktore neslubovalo nic dobre. Burky a husty dazd zapricinili presun vsetkych ucastnikov vatier do saly hotela Dumbier, kde im chvile so svojim programom sprijemnovali clenovia folklorneho suboru Bukovinka. Slavnostneho zapalenia symbolu zvrchovanosti sa dockali o deviatej vecer, kedy sa spolu s poslancami NR SR Evou Slavkovskou, Vitazoslavom Moricom, Dusanom Svantnerom a Jozefom Kalmanom presunuli opat na Jamy.

Bravacovo vo vire tanca a hudby

V sobotu 21. jula usporiadalo Bielohandelske kulturne zdruzenie Bukovinka z Bravacova Folklorny festival na Bielych Handloch. Vdaka dobremu vikendovemu pocasiu sa toto podujatie mohlo konat na miniamfiteatri.

h0130f.jpg (16161 bytes)Slavnostneho otvorenia v podani riaditela zdruzenia Mareka Pobisa sa divaci dockali o pol stvrtej popoludni. V prvom cisle programu pod nazvom Medzi dolinami, medzi vrsky v rezii Ing. Janky Sajgalikovej ucinkovala folklorna skupina Brezinky z Polomky, folklorna spevacka skupina Benusianka z Benusa, detska spevacka skupina Sajgalici z Benusa, domaci folklorny subor Bukovinka a folklorna skupina Kycera z Cierneho Balogu. Po piatej vecer nasledovalo druhe cislo programu S piesnou v srdci venovane vyrociu sedemdesiatych piatych nedozitych narodenin jedneho z prvych muzikantov umeleckeho suboru Lucnica v Bratislave Doc. RNDr. Arnolda Nemcoka, CSc. za ucasti vyznamnych osobnosti Ing. M. Veselskeho z Narodneho osvetoveho centra v Bratislave, byvaleho kolegu RNDr. R. Vadovica a herca K. L. Zachara, ktore si zaspominali na obdobie spoluprace s byvalym kolegom. Okrem nich sa predstavili aj jedenasti harmonikari z blizkeho okolia. Hostia festivalu si so zaujmom pozreli zaznam z hry Arnolda Nemcoka Rok na dedine, kde sam autor stvarnil postavu v casti Stavanie majov. Na zaver si jeho pamiatku uctili minutou ticha. Uzatvorenie festivalu ozivil folklorny subor Mostar z Brezna a folklorny subor Nadej z Pariza, ktory divakov ocaril slovenskymi prkvami folkloru.
Organizatori boli s ucastou takmer tisicky divakov a ucinkujucich velmi spokojni a tesia sa na dalsi rocnik, ktory sa uskutocni na buduci rok v Bravacove.

h0130h.jpg (17691 bytes)

h0130g.jpg (18869 bytes)

Zuzana Sperkova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT