Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

38

18. SEPTEMBER  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Kovacikovci v Ciernom Balogu

h0138g.jpg (21941 bytes)V sobotu 15. septembra v neutichajucom dazdi sa v amfiteatri Ciernohronskej zeleznicky zisli Kovacikovci z celeho Slovenska. Bola ich rovna stovka. Svoje korene sem prisli hladat z Lucenca, Kysuc, Nitry ... Ti, ktorych zivot odvial do velkych miest, prisli pozdravit pribuznych a priatelov, privonat k rodnej hrude. Balocania sa stretli ako jedna rodina, prijali vsetkych, co nosia meno poznacene historiou a tvrdou pracou kovaca. Srdecne objatia, nesmele usmevy, stisky ruk. Vrava sa miesala s klepotom kolajnic. Muzicka hrala, vonali jedla starych mam ... Az do neskoreho vecera.
Myslienka tohto podujatia vznikla medzi Ing. Milanom Kovacikom (jednym z hlavnych organizatorov) a obcianskym zdruzenim Vydra. "Pretoze Ing. M. Kovacik desat rokov svojho zivota zasvatil spracovavaniu rodokmena Kovacikovcov, oslovili sme ho s prezentaciou vzniku balockych priezvisk v ramci programu Zenske povedacky" - hovori Monika Budovcova z Vydry a pokracuje: "Dalsim z dovodov bolo vydanie knihy spisovatela a dramatika Petra Kovacika (na hornej snimke)Tvorivy pobyt, ktory prijal pozvanie spolu s inymi vyznamnymi osobnostami z tohto rodu. Mnozstvo autogramov v knihach svedcilo o ucte, ktoru k svojmu rodakovi a menovcovi ucastnici prechovavaju."
Na stretnuti vladla vynikajuca atmosfera. Po pripitku ho ucastnici spontanne otvorili piesnou Cez balocke cierne hory. Oficialny program skoncil volbou samospravy rodu Kovacik, so vseobecnym suhlasom o pokracovani "kovacikovskych" stretnuti aj v buducnosti. Vytazok z tohto stretnutia OZ Vydra odovzdalo cestnemu vyboru ako zaciatocny vklad pre zalozenu tradiciu. Podakovanie organizatorov patri vsetkym, ktori sa na priprave stretnutia podielali a financne alebo inak ho podporili.

 

Jedna otazka

primatorovi Brezna Ing. Vladimirovi Faskovi

o O com rokovalo ostatne mestske zastupitelstvo?

- Podstatou programu mestskeho zastupitelstva v pondelok 10. septembra bolo zhodnotenie plnenia rozpoctu za prvy polrok 2001, pricom prijmy boli naplnene na 42,8 percenta a vydavky na 35,1 percenta z celeho roka. Cize mozeme konstatovat, ze financna bilancia mesta je priazniva. Zmena rozpoctu na rok 2001 vyplynula z dvoch dovodov, jednak z doplnenia neplanovanych prijmov z predaja majetku a inych dotacii zo statu a najma z restrukturalizacie uverov, vysky urokovej sadzby a rozsirenia istiny uverov pre riesenie investicnych potrieb hotela Dumbier a Byposu, spol. s r. o. Rozpocet mesta bol zmeneny v prijmoch na 110,278 miliona korun a vo vydavkoch na 99,278 miliona korun, co znamena plusove saldo 11 milionov korun. Ako sme uz informovali, na tento rozpocet ma vplyv zmena urokovej sadzby u Prvej komunalnej banky na 9,75 percenta p. a. Podstatnu cast uveru 51 milionov korun tvori splatka cistiarne odpadovych vod, kde bol celkovy uver 80 milionov korun.
V dalsej casti sme prerokovali spravu o cinnosti hlavneho kontrolora, ktora bola zamerana na uzatvaranie najomnych zmluv mesta, prispevkovych organizacii a spolocnosti s rucenim obmedzenym. Na zaklade toho, ze okresny prokurator vzniesol protest proti §2 odst. 1 vseobecne zavazneho nariadenia o predajnej a prevadzkovej dobe v zivnostenskom podnikani, upozornujem obcanov mesta a sirokeho okolia, ze od podnikatela mozeme len prijat, alebo neprijat navrh otvaracich a zatvaracich hodin v case od 6.00 do 22.00. Nemozeme ho ovplyvnit, aby mal otvorene tak, ako potrebuje obcan. Od 22.00 do 6.00 mesto moze nariadit obmedzeny cas otvaracich hodin. V tomto zmysle sme prijali nove vseobecne zavazne nariadenie. Vo vseobecne zavaznom nariadeni o zasadach hospodarenia a nakladania s majetkom mesta poslanci upravili niektore pravomoci hospodarskych funkcionarov mesta. Jednym z dolezitych ukazovatelov hospodarenia s majetkom mesta je investicna vystavba a prave v zaujme jej zvysenia sme upravovali aj rozpocet mesta cez znizenu urokovu sadzbu. V tomto roku sme realizovali zatial akcie za 1,5 miliona korun a do konca roka to bude za 9,5 miliona celkovej hodnoty. Zaplatene su uz niektore projekty, napriklad za namestie, dom smutku, su v tom pocitane aj investicie na obnovu vodostreku, plynofikaciu futbaloveho stadiona, budovy mestskej policie a ine projektove a realizacne akcie. Zhodnotili sme pracu mestskej policie, hlavne na pultoch centralizovanej ochrany, kde chranime majetok obcanov, podnikatelov a mesta. Tradicny 513. Ondrejsky jarmok bude v tomto roku v predsunutom termine 23. - 24. novembra, pretoze na 1. decembra su vyhlasene volby do VUC. Pri prerokuvani spravy o cisteni mesta a verejnej zeleni poslanci vyslovili podakovanie vedeniu technickych sluzieb. Zasluhu na tom okrem plnenia dotacnych povinnosti zo strany mesta, maju aj ludia zamestnani prostrednictvom uradu prace na verejnoprospesnych pracach v technickych sluzbach.
Uz niekolkokrat sme na podnet poslancov prehodnocovali moznost prestahovania casti mestskeho kulturneho strediska do mestskeho domu kultury. Po prestudovani materialov poslanci prisli k jednoznacnemu zaveru, ze s prestahovanim nesuhlasime. Zaoberali sme sa aj pripravou Dni mesta Brezna, ktore sa uskutocnia od 11. do 15. oktobra. V tomto roku budu spojene s Chalupkovym Breznom a s konferenciou o verejnoprospesnych sluzbach za ucasti predstavitelov USA a europskych krajin.
Najdlhsie prerokuvanou otazkou boli vnutroorganizacne zalezitosti, hlavne o predaji niektorych nehnutelnosti na Ulici CSA c. 8 a na Glianskej ulici. Vzhladom na zakaz rozsirovania ambulancii sa nepodarilo zabezpecit vyuzitie rodinneho domu na Budovatelskej ulici c. 14 na zdravotne stredisko pre prvy kontakt obcanov sidliska Mazornikovo. Poslanci rozhodli o predaji tejto budovy v trhovej cene a za ziskane peniaze nakupit ponukane byty (povodom mestske) pre novych lekarov z rozsirenych odbornych cinnosti v nemocnici.
Zlozita situacia nastala vo vlastnickych vztahoch a vo vysielani mestskeho televizneho kanala. Vyroba programov prejde do povinnosti mestskeho kulturneho strediska, kde sa upravi organizacna struktura a vznikne redakcna rada. Prerokovali sme aj ziadost hokejoveho klubu o zvysenie poctu satni pre muzstva. V sezone 2001/2002 ostanu v povodnych priestoroch a na dalsiu sezonu treba upravit priestory na zimnom stadione tak, aby boli uspokojeni hokejisti a zabezpecene aj sluzby holicstva a kadernictva pre sidlisko Zapad. Na zaver sa poslanci zaoberali ponukou realitnej kancelarie Progres real z Banskej Bystrice. Odbornici posudili inovovane bytove jednotky na dvoch poschodiach internatu na Mladeznickej ulici c. 6 a na zaklade zisteneho stavu v bloku sa poslanci rozhodli, ze mesto nevstupi do kupno-predajneho vztahu s touto kancelariou. 

 

V Zavadke nad Hronom slavnostne odovzdali

Europske vzdelavacie stredisko

Zavadka nad Hronom bola v dnoch 11. a 12. septembra dejiskom zaujimaveho a prospesneho podujatia. Predstavitelia Europskeho vzdelavacieho zariadenia pre povolanie a spolocnost (EBG) zo Spolkovej republiky Nemecko tu totiz slavnostne otvorili Europske vzdelavacie stredisko, ktore bude sluzit mladezi, ucnovskemu dorastu a odbornym kadrom zo vstupnych statov Europskej unie i statov EU.
V utorok po odovzdani kontajnera monitorovania ovzdusia plynnymi a prachovymi zlozkami na Ulici osloboditelov a po slavnostnej svatej omsi celebrovanej roznavskym biskupom Eduardom Kojnokom sa hostia odobrali na Hronsku ulicu. Vyrastol tu areal vzdelavacieho strediska pozostavajuci z troch drevenic, na ktorom sa investiciou bezmala milion mariek podielalo EBG. Vysvatenim a prestrihnutim pasky Europske vzdelavacie stredisko v Zavadke nad Hronom zacalo pisat svoje dejiny. K prijemnej atmosfere prispeli ukazky remesiel vytvarane sikovnymi rukami domacich i okolitych majstrov a folklorny subor Zavacan. Nechybali prihovory konatela EBG Dr. Bernharda Beckmanna, velvyslanca SRN na Slovensku a zastupcu ministerstva hospodarstva. Popoludni taky isty kontajner ako Zavadke nemecki hostia darovali aj Breznu. Stredajsi den otvorenych dveri patril zaujemcom, ktori si prezreli areal a pochutili na haluskach.
Podla slov starostu Zavadky Pavla Hrusku, stredisko, ktore bude investiciou do hospodarskej sfery okresu, kraja i celeho Slovenska, sa stretlo s pozitivnym ohlasom obcanov. Prve aktivity EBG v tomto areali su naplanovane uz na zaciatok oktobra.

h0138f.jpg (13849 bytes)

Dva kontajnery monitorovania ovzdusia plynnymi a prachovymi zlozkami darovala Spolkova republika Nemecko regionu Horehronia. Jeden je umiestneny v Brezne na novej trznici, druhy v Zavadke nad Hronom. Snimka Viktora Sajgalika zachytava slavnostne prestrihnutie pasky za ucasti nemeckych hosti.

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT