Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

44

30. OKTOBER  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Jedna otazka
vykonnemu predsedovi Spolku slovensko-francuzskych vztahov Mgr. Jaroslavovi Surinovi

o Co ponukaju tohtorocne Francuzske dni v Brezne?h0144a.jpg (14449 bytes)

- Francuzske dni v Brezne, vyvrcholenie celorocnej spoluprace v oblasti kultury, skolstva, gastronomie medzi breznianskymi a francuzskymi subormi, skolami, organizaciami, klubmi ci jednoducho ludmi. Francuzske dni v Brezne, pravdepodobne najvacsie podujatie svojho druhu na Slovensku.

Tie tohtorocne zacali uz zaciatkom oktobra prezentaciou kinematografie a videoprodukcie, pokracuju troma vystavami, z ktorych jedna (na hornej snimke) poodhaluje netradicne podoby pohladov fotoobjektivom mladych zh0144d.jpg (22644 bytes) celeho sveta, druha priblizuje Bretonsko malovane slnkom a tretia, organizovana Gymnaziom J. Chalupku, nam tiez ponuka pohlad na Bretonsko prostrednictvom plagatov a propagacnych materialov. Restauracia hotela Stavbar pripravila v spolupraci s francuzskym sefkucharom J. P. Champagnolom (na dolnej snimke) Dni francuzskych specialit. Do Brezna na francuzske dni prichadzaju uz niekolko rokov neunavni manzelia Nivetovci, ktori v skolach vyucuju v intenzivnych kurzoch francuzstiny. Opat prichadzaju Nadeje s dusou francuzskych dni Danielom Compagnonom, prichadza Philippe Naudot, aby s Vodopadom nielen ucinkoval, ale aj pokrstil na XXI. country vecere nove spolocne CD. Po troch rokoch sa do Brezna vracaju jedinecni Les Echasiers so svojim tanecnym chodulovym programom. Galaprogram 2. novembra o 18. hodine v mestskom dome kultury bude velkou prezentaciou francuzskych i domacich umeleckych suborov. V programe francuzskych dni su 31. oktobra v evanjelickom kostole slavnostne sluzby bozie s organovym koncertom organistky Marty Gaborovej. Francuzske dni, to je i videoprodukcia v klube Bombura, to je aj divadelne predstavenie francuzskeho autora v podani nasich chalupkovcov. Francuzske dni v Brezne neostavaju bez povsimnutia predstavitelov francuzskeho velvyslanectva, francuzskych obcanov, priatelov, navstevnikov Brezna ... Zostava verit, ze naplnia i srdcia obcanov Brezna a okolia.

Zalezi im na rozvoji vidieka

V piatok 26. oktobra sa v Predajnej stretli clenovia Spolku Programu obnovy dediny (POD) zdruzujuceho pravnicke, fyzicke osoby a vsetkych, ktori maju zaujem o rozvoj a zveladovanie slovenskeho vidieka. Vznikol vlani v auguste, zatial ma dvanast zakladajucich clenov, ktori sa schadzaju pravidelne raz za mesiac. Ako nas informoval predseda Spolku POD, starosta Polomky Frantisek Durcenka, na tomto rokovani schvalili logo a administrativne doklady, ktore budu sluzit na ziskavanie novych clenov. Privitaju starostov, architektov, proste odbornikov, ktori by vedeli pomoct vidieku a obciam. V priebehu novembra prihlasky, stanovy a ciele tohto spolku zverejnia aj v tlaci. Zaoberali sa aktivitami na podporu Vidieckeho parlamentu, pretoze ich spaja spolocna myslienka rozvoja vidieka. Hovorili o zriadeni skoly vidieka, kde by sa POD propagoval na konretnych prikladoch a tym motivoval starostov i podnikatelov. Stanovili ulohy organizovania lobingu vo vztahu na centralne organy: "Pre politiku vidieka chceme ziskat aj poslancov parlamentu, pretoze naraza na nepochopenie politickych struktur. Je to biedne, zdroje na realizaciu POD su mizerne, kym v Cechach je to pol miliardy korun, u nas vlani 10 milionov a v tomto roku 20 milionov korun. Jednou z rozhodujucich uloh POD je riesenie nezamestnanosti, prave preto chceme, aby sa stal aj politickym programom", - zdoraznil F. Durcenka.

Golfove ihrisko Tale

symbioza prirody a sportu

h0144c.jpg (13026 bytes)Lesoochranarske zoskupenie VLK vlani v marci otvorilo problematiku vystavby a prevadzkovania golfoveho ihriska na Taloch. Ako hlavne fakty uvadzaju: ihrisko bolo navrhnute v ochrannom pasme narodneho parku, v chranenej vodohospodarskej oblasti a v pasme hygienickej ochrany vodneho zdroja Tale, nachadza sa v povodi Bystrianky v blizkosti Bystrianskej jaskyne, kde je umiestnena klimaticka ozdravovna pre deti s alergickymi ochoreniami hornych ciest dychacich, na prevadzku golfoveho ihriska sa ma rocne pouzit vyse 5600 kg pesticidov, herbicidov, fungicidov a insekticidov prevazne americkej vyroby, pricom v zaverecnej hodnotaicej sprave vystavby ihriska nie su ziadne analyzy vplyvov tychto chemikalii. Tieto stanoviska obhajovali aj na tlacovej konferencii vo stvrtok 25. oktobra v hoteli Partizan na Taloch, kde na otazky novinarov odpovedali Ing. Juraj Lukac z lesoochranarskeho zoskupenia VLK a americki hostia Rock Evans, odbornik v lesnom hospodarstve a Caroline Cox, vedecka pracovnicka organizacie zaoberajucej sa pouzivanim alternativ k pesticidom. Ich odpovede vsak vacsinu novinarov o neopodstatnenosti golfoveho ihriska na Taloch a jeho nepriaznivych dopadoch na zivotne prostredie nepresvedcili.Doterajsi priebeh vystavby golfoveho ihriska na dalsej tlacovej konferencii v hoteli Stupka prezentovali personalny riaditel Zeleziarni Podbrezova a. s. Mgr. Marian Zima, technicky riaditel ZP a. s. Jozef Marcok, viceprezident Golfoveho klubu Tale Ondrej Kamas, specialisti na udrzbu travnatych povrchov Klara Jancurova a Mike Anderson a hlavny koordinator vystavby Martin Sladky. Golfove ihrisko predstavili ako ekologicku stavbu, kde sa korektnym pristupom investora a primeranym environmentalnym citenim podarilo vclenit rozsiahly sportovy areal do chranenej krajinnej oblasti bez nasledkov na zivotne prostredie. Zdoraznili, ze aj oni ziju v tomto regione a nemaju najmensiu snahu poskodit prirode. Prave naopak, chcu zachovat prostredie a krajinu taku, aka je dnes, resp. vylepsit ju tak, aby bola pritazlivym miestom pre cestovny ruch i zivot. Sli by sami proti sebe, keby sa v maximalnej miere nesnazili o zachovanie hodnot krajinneho priestoru Tale, vodnych zdrojov, biodiverzity fauny a flory a zachovania krajiny ako takej.Golfove ihrisko bolo posudene v ramci procesu hodnotenia vplyvov cinnosti na zivotne prostredie. Tento proces zakonom stanovenou formou odpovedal na vsetky environmentalne problemy spojene s vystavbou ihriska. Navrhol zmiernovacie opatrenia, ktore sa premietli do stavebneho povolenia a vykonavacieho projektu. Tieto opatrenia vyzaduju zvysene financne naklady na vystavbu, prevadzku a rozsireny monitoring golfoveho ihriska. V sucasnosti prebieha druhy rok vystavby, z osemnastich hracich drah je hotovych trinast, tri su rozpracovane a dalsie dve treba robit "z gruntu". Golfove ihrisko by malo byt dokoncene do juna buduceho roka. Jedno je iste, len cas ukaze, kto mal pravdu.

(ng)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT