Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

46

13. NOVEMBER  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Novy domov pre seniorov

V utorok 6. novembra v Dubovej slavnostne otvorili novy domov dochodcov Hron. Symbolicku pasku prestrihli ti, ktori sa o jeho otvorenie najviac pricinili, prednosta Krajskeho uradu v Banskej Bystrici Ing. Pavol Seckar, PhD., a ekonomicko-personalny riaditel Petrochemy Dubova Ing. Jan Grener. Pozvanie prijala aj generalna riaditelka sekcie socialnej pomoci z ministerstva prace, socialnych veci a rodiny Elena Michaldova, predstavitelia statnej spravy, samospravy a dalsi hostia.

h0146d.jpg (13661 bytes)Domov pre seniorov zriadili v budove, ktora od roku 1972 sluzila ako ubytovna zamestnancov Petrochemy Dubova. V roku 1999 presla do prenajmu Krajskeho uradu v Banskej Bystrici, ktory financoval celu prestavbu a rekonstrukciu v naklade 24 milionov korun, prvotne vybavenie stalo 2 miliony korun. Vsetko to stihli za vyse roka, pricom v rekordne kratkom case (mesiac a par dni) styri zamestnankyne na cele s riaditelkou Ing. Margitou Surabovou s vyraznou pomocou Petrochemy domov zariadili vsetkym potrebnym. Prizemie je prisposobene imobilnym pacientom a dve poschodia obyvaju relativne zdravi. Bunka s dvoma jednopostelovymi izbami ma spolocne socialne zariadenie. Kapacita pri plnom obsadeni by mala byt patdesiat obyvatelov, o ktorych sa bude starat dvadsatpat zamestnancov. Zariadenie poskytne vsetky socialne sluzby, teda poradenstvo, kulturu, zaopatrenie leziacim obyvatelom. Domov je technicky vybaveny na vysokej urovni, v kazdej izbe pri posteli, na chodbach, v kupelni je signalizacne zariadenie prepojene so socialnou, resp. zdravotnou sestrou. Poplatky su ako v kazdom inom domove dochodcov s priplatkom za jednopostelovu izbu, pohybuju sa od 3200 do 4200 korun mesacne, vratane stravy a ostatnych sluzieb.
Ako nam povedala riaditelka Ing. M. Surabova, budovu maju zatial v prenajme na devatdesiatdevat rokov, s Petrochemou sa dohodli aj na prenajme okolitych priestorov na vybudovanie oddychovej zony. Domov je zatial prazdny, v sucasnosti podla predpisov bezi mesacna lehota "socialnych setreni", ci zaujemca splna podmienky na umiestnenie (hmotna alebo socialna nudza). Ak ich splni, dostane rozhodnutie, ze moze byt prijaty. Predpoklada sa, ze uz 1. decembra do "Hrona" zavitaju jeho prvi obyvatelia.

 

Jedna otazka

primatorovi Brezna Ing. Vladimirovi Faskovi

o O com rokovalo ostatne mestske zastupitelstvo?
- Ostatne mestske zastupitelstvo v pondelok 5. novembra prerokovalo niekolko zavaznych bodov, predovsetkym zmenu rozpoctu mesta na rok 2001. Mozno konstatovat, ze polozku prijmov v prvym troch kvartaloch sme splnili na 68,6 percenta a vydavky sme cerpali na 62,7 percenta. Urcity rozdiel medzi prijmami a vydavkami svedci o solidnom hospodareni, pricom 11 milionov korun mame vzdy v rezerve na buducu investicnu vystavbu. Zaoberali sme sa aj situaciou suvisiacou s navysenim uverov a znizenej urokovej sadzby s Prvou komunalnou bankou. Uzatvorenie navysenia uverov v prospech hotela Dumbier a Byposu, spol. s r. o., trvalo dva mesiace. To je dovod, preco Bypos zacal s vymenou vodovodneho a teplovodneho potrubia na zaciatku oktobra, kedy bol podpisany 5-milionovy uver, ktory sa cerpal na tuto rekonstrukciu. Teda nie mesto dlho rozmyslalo, ale niekto iny. Pri prerokuvani realizacneho harmonogramu a priebehu zabezpecenia investicnych akcii v roku 2001 niektori poslanci obhajovali vystavbu domu smutku a rozsirenie cintorina. Prijali sme opatrenie na urychlenie vysporiadania pozemkov a rozsirovania stareho cintorina po lavej strane na urnovy haj a na severnej strane o nove hrobove miesta s vyhladom dalsieho rozsirenia za cestou. K tomuto miestu mali niektori poslanci vyhrady, ale terenna konfiguracia Brezna velmi nedovoluje zabrat dalsiu plochu na novy cintorin, hoci ... v buducnosti aj s touto alternativou uvazujeme. Najskor vsak musime riesit rozvoj bytovej vystavby a pripadny rozvoj priemyslu, ktory by zabezpecil zvysenu zamestnanost. Zostava uloha znovu sa vratit k realizacii domu smutku, pricom plnime uznesenie mestskeho zastupitelstva. V tomto roku sme zabezpecili projekt a momentalne vybavujeme stavebne povolenie. Zaroven bola dana uloha prehodnotit podla stupna pripravy a spolocenskej dolezitosti stavby uvazovane na rok 2002, samozrejme s ohladom na disponibilne zdroje.
Ako isto dobre viete, kazdorocne od roku 1995 v druhy oktobrovy tyzden poriadame Dni mesta Brezna. Tohtorocne boli spestrene navstevou predstavitelov druzobnych miest. Aj z tohto pohladu bol predlozeny sucasny stav medzinarodnych partnerskych vztahov a perspektivy rozvoja. Do cielov a uloh rozvoja medzinarodnych vztahov bol schvaleny navrh na uzatvorenie partnerskej zmluvy s Bekesskou Cabou, ak bude mat zaujem. Spolocenska a kulturna vymena suborov by sa rozsirila o spolupracu podnikatelov a vymenu tovarov medzi nasimi krajinami. V piatok 2. novembra bol zaver tyzdna Francuzskych dni v Brezne, co som vyuzil na rokovanie s atase Velvyslanectva Francuzskej republiky na Slovensku J. Kellem o moznostiach uplatnenia projektu financovania rozsirenia kanalizacnej siete v meste a vobec zdruzenia Za cisty Hron s vyuzitim jeho aktvit v Bruseli, resp. dvojstrannej spoluprace medzi francuzskym Meudonom a Breznom a s pomocou Europskeho spolocenstva. V tomto vidime zaklad spoluprace a partnerskych vztahov.
Sprava o vyhodnoteni odvozu komunalneho odpadu bola prakticky spojena s materialom vseobecne zavazneho nariadenia mesta o odpadoch, ktore ma platit od 2. januara 2002 v zmysle zakona c. 223/2001 Z. z. Riaditel technickych sluzieb predlozil podrobnu a prehladnu spravu o odvoze komunalneho odpadu v prvych deviatich mesiacoch, pricom vycislil aj mnozstvo jednotlivych druhov separovaneho odpadu, ktory nebol odvezeny na skladku a znehodnoteny, ale pouzity ako druhotna surovina, vratane nebezpecnych odpadov. Papier a sklo napriklad vytriedili viac ako 80 ton, akumulatory, televizory a pneumatiky asi 30 ton, z coho vyplyva, ze separovany zber ma svoj vyznam. Z hladiska urovne triedenia musim pochvalit ulice 9. maja 32 - 35, ktore triedenie vyuzili na 72 percent, Hradby 1 - 7 na 64 percent atd. Najhorsi su na Razusovej ulici 53 a 59 (33 percent), SLN 22 - 25 (34 percent), MPCL 26 - 32 (36 percent). Poriadok okolo kontajnerov je vecou obyvatelov, najlepsi su znova na 9. maja 32 - 35 a najhorsi na 9. maja 25 - 31 a MPCL 3 - 10 atd. Mozem konstatovat, ze triedenie domoveho odpadu je v Brezne zavedene asi na 80 percentach uzemia, chyba este oblast od Ulice Frana Krala po CSA a po Krculovu ulicu, co zavisi od mnozstva financnych prostriedkov na nakup kontajnerov pre separovany odpad. Velmi zaujimave bolo uznesenie mestskeho zastupitelstva, ktore vzalo na vedomie rozpracovane vseobecne zavazne nariadenie mesta o odpadoch, ktore poslanci budu pripomienkovat do 10. novembra tak, aby sme mohli pokracovat v jeho priprave a schvaleni do zaciatku decembra. Poslanci zaroven schvalili cenu za ulozenie, manipulaciu a likvidaciu odpadu vo vyske 350 korun za osobu a rok podla noveho zakona. Pripominam, ze tato cena moze byt 80 - 1200 korun. Pri tejto cene vzhladom na vyuzitie kontajnerov na odpad, na separaciu budu davane zlavy podla percentualneho vyuzitia kontajnerov a separacie i zlavy obcanom nad 65 rokov. Z urcitych dovodov sme nepristupili na zlavu socialne slabsim rodinam, pretoze kazdemu je jasne, ze robia "druhy separovany zber" a neporiadok. Do uvahy sme brali aj okrajove stvrte mesta, resp. osamote stojace hospodarstva, kde sa zber robi samostatne raz za stvrtrok cez velkoobjemove kontajnery. Pri takto stanovenych cenach musim upozornit, ze mesto bude asi 35 - 40 percent nakladov doplacat. Pritom v zmysle zakona o odpadoch financne prostriedky ziskane z poplatkov za odpad sa mozu pouzit len na naklady suvisiace s odpadom.
Pri prerokuvani materialu o stave miestnych komunikacii a ich priprave na zimnu udrzbu sme riesili nutnost opravy cesty k nemocnici a v Prednych Halnoch, kde su spodne vody. Tieto stavby su zaradene v plane investicii na rok 2002. Pripravujeme projektovu dokumentaciu a riaditel technickych sluzieb mestskej rade do 17. novembra predlozi plan zimnej udrzby. Zabezpecit musime aj primerany pravidelny tok dotacnych financnych prostriedkov technickym sluzbam.
Zaoberali sme sa aj bliziacimi volbami do krajskych samosprav a predsedu samospravneho kraja, comu sluzi vseobecne zavazne nariadenie o vyhradeni miest na vylepove plochy pre politicke strany a nezavislych kandidatov. Poslanci boli oboznameni s rozvrhom volebnych okrskov a volebnych miestnosti.
Od vzniku samostanej Slovenskej republiky, resp. od zmeny spolocenskeho zriadenia postupne vznikali mestske a obecne policie, ktore nemali svoj zastresujuci organ. Z iniciativy mestskych a obecnych policii sa vytvorilo Zdruzenie nacelnikov obecnych a mestskych policii Slovenskej republiky, do ktoreho mestske zastupitelstvo schvalilo vstup nasej policie.
Jednym z dolezitych bodov bolo prerokovanie programu rozvoja byvania, presli sme vsetky lokality individualnej i hromadnej bytovej vystavby. Niektori poslanci znovu poukazali na predlzovany (nie vlastnou vinou) proces "Svermova ulica", kde citim urcitu diskriminaciu ludi, ktori nemaju moznost zaopatrit si za svoje prostriedky najomne byvanie. Chceli sme a stale chceme riesit najomne byvanie aj formou nadstavieb alebo novych stavieb, napriklad byvale zdravotne stredisko na Mazornikove premenime na 28 bytovych jednotiek. Dufam, ze na tejto stavbe sa zacne robit este v tomto roku, cakame vsak na stavebne povolenie. V oblasti Vrchdolinky sa rozvija individualna bytova vystavba, v kratkom case bude realizovany rozvod elektrickej energie, vratane rozvodu pre verejne osvetlenie, ale najvacsie problemy su s privodom vody a odkanalizovanim. Rokovania su zdlhave aj vzhladom na to, ze vodarne a kanalizacie maju postupne prejst transformacnym procesom na statnu akciovu spolocnost a nasledne na obecne vodarenske spolocnosti. Program rozvoja byvania budeme vyhodnocovat kazdy kvartal.
Vo vnutroorganizacnych zalezitostiach som informoval o stave priprav a realizacie kompetencneho zakona, o transformacii SAD a o poskodeni majetku mesta. Mestske zastupitelstvo v Brezne sa pripojilo k vyzve Regionalneho zdruzenia Jaslovske Bohunice, aby v ramci restrukturalizacie rozvodnych energetickych podnikov a ich privatizacie bolo 49 percent akcii tychto spolocnosti bezodplatne prevedenych do majetku obci a v ramci privatizacie Slovenskeho plynarenskeho priemyslu 15 percent akcii ako kompenzacie za obmedzenie uzivania nehnutelneho majetku zatazeneho umiestnenim potrubnych podzemnych vedeni a rozvodnych systemov. Celkom na zaver sme hovorili o vyuziti objektu na Banisku, o predaji obytneho domu na Budovatelskej ulici c. 14 a zaznela aj informacia o vyuzivani zdravotnickeho internatu. Podrobnosti nebudem rozvadzat, pretoze tieto zalezitosti nie su uzatvorene. Pri rekonstrukcii najstarsej kotolne TP 1 - juh sa uvazuje s financnou a technickou pomocou danskych firiem a financnych institucii.

Pozor, uz sa to blizi...

Koniec roka 2001 sa nezadrzatelne blizi, a tak uz coskoro do nasich domovov pridu najkrajsie dni v roku - Vianoce.
Horehronske muzeum a Miestny odbor Ziveny v Brezne uz tradicne pripravuju predajnu vystavu vianocnych ozdob, peciva, odevnych a bytovych doplnkov a inych roznych darcekovych predmetov.
Ak mate zaujem taketo vyrobky ponuknut na vystave v predvianocnom case, mozete ich prinasat od 26. do 30. novembra do budovy Horehronskeho muzea na Namesti gen. M. R. Stefanika 13 (mestiansky dom) od 8. do 16. hodiny.
Tesime sa na nasich stalych, ale aj novych dodavatelov.

H. Peterajova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT