Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

48

27. NOVEMBER  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vianoce, Vianoce prichadzaju...

O niekolko dni su tu Vianoce. Horehronske muzeum chce prispiet k dobrej predvianocnej atmosfere vystavami. Spolu s Miestnym odborom Ziveny pripravilo uz tradicne vystavu Caro a krasa Vianoc. Opat budete mat moznost vidiet, ale aj kupit si rozne rucne prace - odevne a bytove doplnky, vianocne pecivo i ozdoby a ine drobne darcekove predmety.K tradicnym vystavam cukrarenskych vyrobkov s vianocnou tematikou patria aj Gastrovianoce Hotelovej akademie v Brezne. Uz po druhykrat budu tieto vyrobky vystavene v Horehronskom muzeu. Navstevnici tu mozu ziskat inspiraciu a napady na pripravu vianocneho peciva a mucnikov.
Obidve vystavy budu spristupnene v utorok 4. decembra v Horehronskom muzeu v Brezne na Namesti gen. M. R. Stefanika 13 (Mestiansky dom) a potrvaju do 19. decembra. Otvorene bude pondelok az piatok od 8. do 17. hodiny. V sobotu 8. decembra a 15. decembra od 8. do 12. hodiny.
Tesime sa na vasu navstevu.

H. Peterajova

h0148g.jpg (18105 bytes)Mesto po prvykrat pristupilo k oznaceniu jednotlivych predajnych miest. Chceli sme tak predist chaosu, ktory kazdy rok predchadzal samotnemu jarmoku, pretoze uz tyzden vopred predavajuci postavali pred mestskym uradom a obsadzovali si lukrativnejsie miesta,” hovori tajomnicka organizacneho vyboru v poradi 513. Ondrejskeho jarmoku Ing. Edita Strmenova. Mesto vydalo viac ako 400 povoleni na predaj, co je priblizne rovnaky pocet ako v minulom roku. Nechybali stanky s tradicnymi ludovymi vyrobkami a jarmocnici si urcite vsimli pomenej stankov s typickymi jarmocnymi pochutinami – pecenou klobasou, “hurkami” a hriatym - symbolizujucimi prichadzajuci vianocny cas.

Opita chodkyna pod kolesami

Predjarmocnu atomosferu vo stvrtok rano o 8.30 h 22. novembra narusila dopravna nehoda, ktora sa stala pri obchodnom dome v Brezne. Zapricinla ju 29-rocna P. E. z Telgartu, ktora nahle vstupila do jazdnej drahy vozidlu zn. Nissan Patrol. Vodicka M. M. z Brezna uz zrazke nemohla zabranit, a tak sa chodkyna ocitla pod kolesami auta. Ako nas informoval riaditel Okresneho dopravneho inspektoratu OR PZ v Brezne kpt. Ing. Milan Novacek, u vodicky nebol zisteny alkohol, ale chodkyni namerali 1,8 promile alkoholu v krvi. Pri dopravnej nehode P. E. utrpela pomliazdeniny v krizovej oblasti a so zranenia sa bude liecit asi 10 dni.

Tyrany chlapec sa zahnal na psychologicku a zakrical:

“Dajte mi sekeru!”

Ich rany nevidiet. Su zaryte hlboko v srdci a prvu pomoc im dokaze poskytnut len pochopenie a laska. Tie vsak casto nepridu a srdce krvaca, az nakoniec prestane bit. Osudy tyranych deti dokazu pohnut nejednym z nas, pretoze nevieme pochopit, kde sa v ludoch berie taka nenavist, aby ublizovali bezbrannym a najviac zranitelnym ludskym bytostiam – detom. Hovori sa, ze deti su zrkadlom svojich rodicov a rodina je obrazom spolocnosti. Sudiac podla toho, co sa deje v nasej spolocnosti, kazda rodina trpi nejakym neduhom. Potvrdzuju to aj castejsie navstevy deti v psychologickych poradniach, kde rodicia hladaju pomoc pre svoje ratolesti. S riaditelkou Pedagogicko-psychologickej poradne v Brezne Mgr. Olgou Jorcikovou sme sa porozpravali na temu tyranych deti.

h0148h.jpg (10973 bytes)Myslite si, ze je vela pripadov tyranych deti?
- Je to tak, takychto pripadov pribuda a otazka je, co si pripustime, co je uz tyranie. Obycajne rodic zaobchadza so svojimi detmi tak, ako s nim jeho rodicia. Ked on tri hodiny klacal na polene v kute, da to robit svojim detom a poklada to za uplne normalne. Deti namiesto toho, aby sa hrali, relaxovali, bud maju domace vazenie alebo musia donekonecna pisat diktaty. Niekedy staci, aby navstivili nasu poradnu, dali dieta vysetrit a mozeme odhalit rozne poruchy, napriklad dysortografiu a prostrednictvom roznych ulav vieme dietatu pomoct.
Taketo tresty mozeme povazovat za miernejsie, ale existuju rozne velmi nasilne formy tyrania...
- Urcite. Uvediem priklad pohlavneho zneuzivania 15-rocneho chlapca otcimom a je mi velmi luto, ze tento pripad dopadol tak, ako dopadol. Do poradne prisla matka, ziadala pomoc, ale neskor svoj nazor zmenila a organom cinnym v trestnom konani odmietla vypovedat. Tento pripad bol zalozeny ad acta, pretoze aj chlapec odmietol spolupracovat. V poslednej dobe sa stretavame s predcasnym sexualnym zivotom ziacok zakladnych skol. Aj nedavno v poradni sedela jedna takato dievcina a dostali sme sa k tomu, ze nie je jedina. Pravdepodobne si takto nejaki dospeli muzi, ktori im za “sexualne sluzby” zaplatia, kratia chvilu. Je to velmi zavazna vec. Taketo zneuzivanie mladistvych sposobi tazku psychicku traumu, na ktoru nemame este lieky a nemame zariadenia, kde by sa z nej tie 13 – 14-rocne dievcata mohli dostat.
Pocas praxe presili vasimi rukami rozne pripady. Ktory povazujete za najotrasnejsi?
- V poradni sa nestretavame s dobitymi a skrvavenymi detmi, pretoze v nasom regione je dostatocna osveta a ludia sa obracaju na odbor socialny veci, s ktorym mame vynikajucu spolupracu, ale vasa otazka mi ozivila jeden otrasny pripad. Na odporucanie skoly prisla za nami matka, ze chlapec sa slabo uci, hresi, ludovo povedane neprace sa do koze... Odmietal s nami spolupracovat, bol uzavrety. Postupne sa nam podarilo ziskat jeho doveru a dozvedeli sme sa otrasne veci. Chlapcovi som na pravej ruke od prstov po laket napocitala patnast jaziev sposobenych nozom a ziletkou. Takisto aj na tele mal vela uz zahojenych ran. Nieco si sposobil sam, nieco otec, nieco starsi brat. Dozvedeli sme sa, ze matka od svojho muza – tyrana odisla do vedlajsej dediny, ale on chodil za nou a vyhrazal sa, ze im podpali dom. Chlapec ziadal nepochopitelnu vec - chcel sa prestahovat spat k otcovi. Nevedeli sme pochopit, preco chce ist k otcovi, tyranovi, nasilnikovi, nakoniec so slzami v ociach povedal: “Teta, chcem byt doma, ked otec pride domov opity, aby ma zbil, aby sa na mne vyvrsil a aby mama mala pokoj, aby som ju ochranil.” Niekedy to trva velmi dlho, kym sa clovek k takejto informacii dostane, aby si dieta otvorilo svoju dusu. Aj v tomto pripade som musela chlapca priviest az do agresie, vyprovokovala som ho tak, ze sa na mna zahnal a zakrical: “Dajte mi sekeru!” Spytala som sa ho, aku a on na to, taku kilovu, aby na vas stacila a vtedy sa chlapec zlomil a rozplakal sa. Pritulila som ho do narucia. Bola pri tom aj pani psychologicka Dr. Libicova a obidve sme plakali s nim. Matka kludne sedela na chodbe, vsetko pokladala za samozrejme a nevypadla jej ani slza.
Kto moze pomoct tyranym detom?
- V prvom rade sa deti mozu obratit na svojich triednych ucitelov, na vychovnych poradcov, s ktorymi uzko spolupracujeme. Mnohe veci vieme urgente vyriesit aj v spolupraci s odborom socialnych veci. Spominam si na 11-rocne romske dievcatko, ktore pocas nasej navstevy v jeden horehronskej skole dostalo afektivny zachvat.  Zistili sme, ze nedavno jej zomrela matka a otec ju kazdy vecer pohlavne zneuziva. Pripad sme vyriesili do tyzdna - dievca islo do detskeho domova a je tam dodnes. Mnohe deti sa boja otvorene hovorit o svojom trapeni. Existuju bezplatne detske linky 0800 1232322, 0820 434343, 0820 112 112, okrem toho v Banskej Bystrici funguje krizove centrum Srdiecko pre tyrane deti a matky, volat mozu do 17. hodiny na cislo 4135502, ale to je uz platena linka, taktisto sa mozu obratit na nasu poradnu. Kazdy, kto bez povsimnutia toleruje tyranie deti, stava sa spoluvinnikom. Otvorme konecne oci a hovorme o tychto pripadoch.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT