Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

49

4. DECEMBER  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Co odhalilo scitanie obyvateltva

Bystra ma prim v pocitacoch a autach

Tazko posudit, ako zodpovedne ludia pristupovali k vyplnovaniu scitacich harkov, ale majove scitanie obyvatelstva prinieslo zaujimave informacie aj o obyvateloch Breznianskeho okresu, ktory ma v sucasnosti 65 909 trvale byvajucich obyvatelov, z toho 32 515 muzov a 33 794 zien, v porovnani so scitanim pred desiatimi rokmi pocet obyvatelov okresu poklesol o 515. Pokles o 113 obyvatelov zaznamenalo aj samotne mesto Brezno, v case tohtorocneho scitania malo 22 875 obyvatelov. Obcou s navyssim poctom obyvatelov v okrese je s 5067 obyvatelmi Cierny Balog a s najmensim so 43 obyvatelmi Jaraba. Najvacsie percentualne zastupenie zien 55,3 percenta je v Pohorelej a najmenensie 44,2 percenta v Jarabej. Takmer rovnake zastupenie muzov a zien (50,1 percneta) ma Dolna Lehota.
Slovensku narodnost ma v okrese 94,7 percenta obyvatelstva, v meste Brezne 92,8 percenta, 100 percent maju obce Drabsko a Lom nad Rimavicou. K romskej narodnosti sa v okrese prihlasilo 2347 obyvatelov, z toho v Brezne 1060 a v Ciernom Balogu 252. V jedenastich obciach sa k tejto narodnosti neprihlasil ani jeden obcan. Percentualne je najviac Romov vo Valkovni, 34,1 percenta.
Podla nabozenskeho vyznania ma v Breznianskom okrese rimskokatolicka cirkev 75,38-percentne, evanjelicka a.v. 4,58-percentne a greckokatolicka 4,33-percentne zastupenie trvale byvajuceho obyvatelstva. Najviac katolikov 97,85 percenta je v Helpe, najmenej 9,68 percenta v Telgarte, kde grekokatolici tvoria 83,24 percenta. Najviac 31,47 percenta evanjelikov je v Myte pod Dumbierom. V Brezne je 66,89 percenta katolikov a 8,47 percenta evanjelikov, k nabozenskej spolocnosti Jehovovi svedkovia sa prihlasilo 122 obyvatelov.
Automaticku pracku ma v okrese 61,5 percenta domacnosti, osobne auto 31,5 percenta a pocitac 8,9 percenta. V Brezne ma automaticku pracku 68,9 percenta domacnosti a vo Valkovni len 26,4 percenta.V porovnani s Breznom, kde ma pocitac 12,9 percent domacnosti, v Bystrej ho ma az 16,7 percent a v Sihle nema pocitac ani jedna domacnost. V Brezne ma osobne auto 34,8 percenta domacnosti, najviac 43,6 percenta ma v Bystrej a najmenej 15,4 percenta vo Valkovni.

h0149a.jpg (13106 bytes)

 

Podla slov detskej lekarky MUDr. Eleny Bohacikovej je pocet viroznych ochoreni zatial primerany tomuto rocnemu obdobiu. Zo skusenosti predchadzajucich rokov ich vrchol ocakavaju na rozhrani januara a februara.

 

Chripka este drieme

Skriabe vas v hrdle a kvapka z nosa? Aj tieto priznaky mozu byt predzvestou obavanej chripky. Chripka moze byt nielen dosledkom nakazenia virusom, ale i znizenej imunitnej schopnosti. Vzdy je jednoduchsie ochoreniu predchadzat, ako sa z neho liecit, preto nezabudnite na prevenciu - na zvyseny prijem vitaminov, pitny rezim a dostatok pohybu. Ak vas predsa len premoze, nepodcenujte ju. Zle liecenu a prechodenu chripku mozu sprevadzat komplikacie, s ktorymi mozete bojovat este dalsie tyzdne.
A ako to s chripkou vyzera v nasom okrese v tychto dnoch? “Vyskyt ochoreni na chripku a chripke podobnych ochoreni ma v poslednych tyzdnoch v okrese Brezno mierne stupnujuci trend. V poslednom hodnotenom tyzdni sme zaznamenali 655 ochoreni, co predstavuje chorobnost 989,7 na 100 tisic obyvatelov, co je v porovnani s minulym tyzdnom vzostup o 68 percent. V ramci Banskobystrickeho kraja za zaraduje medzi okresy s priemernou chorobnostou. Virus chripky nebol na Slovensku zatial izolovany, preto obcania, ktori maju zaujem, mozu sa este dat proti chripke zaockovat. Obcanom starsim ako 65 rokov a pacientom chronicky chorym bez ohladu na vek ockovanie hradia zdravotne poistovne, ostatni si mozu zakupit ockovaciu latku na vlastne naklady,” informuje hlavna odbornicka ministerstva zdravotnictva pre epidemiologiu MUDr. Maria Avdicova.

Mikulasska nadielka s "858"

Pri nakupoch darcekov pod vianocny stromcek mnohi okrem ceny pozeraju aj na vyrobcu. Ak sa vam este nepodarilo vybrat ten spravny darcek, bohaty vyber slovenskych vyrobkov ponuka aj prezentacno-predajna akcia Slovenske vyrobky - nase pracovne miesta, ktora sa uskutocni v dnoch 4. az 6. decembra v Dome kultury v Banskej Bystrici. Okrem slovenskych vyrobcov a predajcov neodmyslitelny kolorit tohto podujatia vytvaraju ukazkami svojich prac aj ludovi vyrobcovia. V prvy den sa v sprievodnych akciach predstavi aj detsky folklorny subor Stastne detstvo z Brezna s vianocnymi koledami. Zaujima vas, ako doveruju slovenskym vyrobkom Horehronci? Citajte na strane 3.

Predsednicka obvodnej volebnej komisie tvrdi:

“V tychto volbach zlyhali aj volici ...”

V dvadsiatich osmich obciach a v meste Brezne bolo pre volicov vytvorenych 70 volebnych okrskov. V porovnani s celoslovenskym priemerom, ktory predstavoval 26 percenta, sa v Breznianskom okrese na volbach zucastnilo 21,7 percenta. Ako sa na priebeh volieb pozera predsednicka obvodnej volebnej komisie v okrese Brezno Mgr. Hyacinta Tyciakova, sme opytali po skonceni volieb priamo jej.

h0149i.jpg (18733 bytes)Preco podla vas prislo k volebnym urnam tak malo volicov?
Moj osobny nazor, nielen ako predsednicky obvodnej volebnej komisie, ale aj ako volica, je taky, ze dovodom slabej ucasti je hlavne neinformovanost obcanov, o co vlastne ide. Osobne si myslim, ze aj samotny zakon Narodnej rady SR c. 203/2001 Z. z. o volbach do organov samospravnych krajov bol pripravovany narychlo a ma urcite nedostatky, napriklad volici nemali moznost volit na volicske preukazy, nevolilo sa v nemocniciach, vojenskych utvaroch, co prispelo k nizkemu poctu volicov. Obcania nechapu, ze regionalna politika bude pre ich zivot dolezitjesia, ako ta, co sa robi v narodnej rade.
V com vy osobne vidite prinos regionalnych parlamentov?
Poslanci, ktori nas budu zastupovat v zastupitelstvach samospravnych krajov, su ludia, ktori v nich ziju, poznaju ich problematiku a najlepsie vedia, co kraj potrebuje, kde a ake financne prostriedky treba uprednostnit. V tomto smere v tychto volbach volici aj v nasom okrese zlyhali nielen slabou ucastou, ale aj rozhodovanim, komu svoj hlas dat.
Co hovorite na priebeh  samotnych volieb?
Volebne miestnosti sa v celom okrese otvorili o 7. hodine a zatvorili o 22. hodine. Priebeh volieb bol mimoriadne pokojny, nemali sme ziadne hlasenia o incidentoch. Pravdepodobne to suviselo s nizkym poctom volicov. Obvodna volebna komisia nad ranom o 3. hodine 2. decembra spracovane udaje odovzdala Krajskej volebnej komisii v Banskej Bystrici a statistickemu uradu.
Ako hodnotite predvolebnu kampan, pretoze v niektorych pripadoch pouzivali nestandardne vylepove plochy, napriklad stromy, autobusove zastavky, ...?
Kazda obec a mesto si vyhradili vylepove plochy na propagaciu predvolebnej kampane. Myslim si, ze nie je najvhodnejsie pripinacikmi upevnovat plagaty na stromy alebo lepit ich na dopravne prostriedky ci elektricke stlpy. Kandidati na poslancov by sa do povedomia ludi mali dostavat inym sposobom.
Predseda Banskobystrickeho kraja nebol v prvom kole zvoleny. Co to v konecnom dosledku znamena?
Tym padom sa musi 15. decembra uskutocnit druhe kolo volby predsedu, do ktoreho postupuju profesor Milan Marcok a viceprimator Zvolena Ing. Jozef Mikus. Keby zakon nestanovoval ako podmienku zvolenia predsedu samospravneho kraja nadpolovicnu vacsinu zucastnenych volicov, usetrili by sa o patdesiat percent financne prostiredky, ktore znovu sa vynalozia na cinnost okrskovych komisii.

Brezniansky okres bude zastupovat pat poslancov - Dusan Durcenka, Slavomir Kupcok, Jaroslav Demian, Daniel Backo, Iva Urbanova. Ktori dalsi kandidati skoncili tesne za nimi?
Viac ako 200 hlasov delilo kandidata Jana Racaka ( HZDS, Smer -1770 hlasov) a Vladimira Faska (nezavisly kandidat - 1742) od zvolenej Ivy Urbanovej. Za nimi sa umiestnili Jozef Tokar (HZDS, Smer - 1698), Janka Mihalovicova (SDKU, KDH, DS, ANO - 1597), Marian Kvackaj (SDKU, KDH, DS, ANO - 1567), Juraj Smrecan (nezavisly kandidat - 1557), Maria Betakova (SDL - 1516), Dusan Svantner (PSNS - 1499), Jan Precuch (SDKU, KDH, DS, ANO - 1461), Viera Zembova (SDKU, KDH, DS, ANO - 1450), Dusan Sliacan (SDL -1413), Frantisek Durcenka (SDL - 1343), Peter Baliak (PSNS - 1319), Jozef Oravkin (nezavisly kandidat - 1050).

Poslanci zvoleni v Breznianskom okrese

Dusan Durcenka (HZDS, Smer) ziskal 2537 hlasov
Slavomir Kupcok (HZDS, Smer) 2316 hlasov
Jaroslav Demian (SDL) 2211
Daniel Backo (SDKU, KDH, DS, ANO) 2030
Iva Urbanova (HZDS, Smer) 2008


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT