Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 6 CISLO 47 25. NOVEMBER 1998 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

h9847a.jpg (33634 bytes)

V celej svojej historii je Dychova hudba Zeleziarne Podbrezova spata so zeleziarnami. Cim to je, ze od svojho vzniku kracaju vedno, tvrda robota so zelezom a krehka hudba? Odpoved na tuto otazku vam da prispevok na strane 4. Hovori o 160-rocnej oslavenkyni, ktora v piatok 20. novembra v Podbrezovej vystupila na jubilejnom koncerte.

Mestsky urad v Brezne

usporiada v dnoch 26. - 28. novembra

510. TRADICNY ONDREJSKY JARMOK

Povolenia na predaj sa budu vydavat vo stvrtok 26. novembra od 8. hodiny vo velkej zasadacke mestskeho uradu. Jarmok zacina vo stvrtok popoludni, oficialne ho otvori primator Brezna Ing. Vladimir Fasko v piatok rano.

Okresny inspektorat upozornuje, ze pocas jarmoku bude uzavreta cesta na Razusovej ulici. V case uzavierky bude doprava premavat cez obchvat ako pri rekonstrukcii Baldovskeho mosta. Autobusove zastavky na Razusovej, Svermovej ulici a pri policii budu mimo prevadzky.

Pretoze Ondrejsky jarmok byva rajom pre vreckarov, policia odporuca obcanom, aby si na penazenky a cennosti davali

vacsi pozor. V ostatnom obdobi zaznamenali totiz zvyseny vyskyt vreckovych kradezi a kradezi penazeniek z tasiek a kabeliek.

h9847b.jpg (29405 bytes)

Ludove zvyky a tradicie obce Cierny Balog udrziava folklorna skupina Kycera, ktora vznikla v roku 1933. Jej veducim a zakladatelom bol Jozef Kollar, riaditel miestnej skoly. Folklorisiti si svoje 65. vyrocie pripomenuli slavnostym programom, ktory uviedli pre spoluobcanov a hosti v sobotu 21. novembra v sale kulturneho domu v Ciernom Balogu. Viacej o nich sa docitate na strane 4.

Snimka: Peter Bercik

Caro a krasa Vianoc

Horehronske muzeum v Brezne a Miestny odbor Ziveny pripravuju aj v tomto roku predajnu vystavu rucnych prac. Ak chcete svoje prace ponuknut, mozete ich prinasat od 30. novembra do 4. decembra do budovy muzea na Namesti gen.M.R.Stefanika 13.

Vystava ponesie nazov Caro a krasa Vianoc, potrva od 7. do 18. decembra. Predstavi rucne prace s temou Vianoc (odevne a bytove doplnky, vianocne pecivo a ozdoby, drobne darcekove predmety).

Tesime sa na vasu navstevu.

H. Peterajova

 

Mikroregion Cierny Hron hodnotil

Sest rokov uplynulo od vzniku zaujmoveho zdruzenia siedmich obci: Cierny Balog, Drabsko, Hronec, Lom nad Rimavicou, Osrblie, Sihla a Valaska, ktore sa rozhodli spolu riesit problemy socialno-ekonomickeho rozvoja maleho regionu v povodi riecky Cierny Hron. Ako sa im to darilo, hodnotili starostovia obci na svojom vyrocnom zasadnuti v pondelok16. novembra v Ciernom Balogu.

Hoci plany a predstavy z roku 1992 boli urcite velke, neutesena financna situacia v nasich obciach obmedzila rozvojove aktivity mikroregionu. Napriek tomu sa podarilo vo vsetkych obciach natrasovat a vyznacit miestne turisticke okruhy, kazdorocne sa konaju spolocne Fasiangy, obce sa spolocne prezentuju na svetovych sampionatoch v Osrbli, pripravene su studie a plany spolocneho regionalneho rozvoja, vydane su spolocne propagacne materialy. Starostovia sa takisto snazia vyvijat tlak na kompetentne organy vo veciach, ktore sa tykaju celeho mikroregionu, akymi su napriklad protest voci stavbe vodneho diela Kamenisty potok ci protest voci odvazaniu kalamitneho dreva na spilenie mimo mikroregion. Ich uspesnost vsak casto zavisi od ochoty statu vypocut hlas z dola, z vidieka, z ust starostov.

V com starostovia z Mikroregionu Cierny Hron ale urcite su uspesni a neporovnatelni s inymi mikroregionmi je starostlivost o technicku pamiatku Ciernohronsku zeleznicu. Prevzali ju pod svoju spravu od statu, ktoremu sa odnechcelo starat sa o dedicstvo nasich otcov a zeleznicku zavrel ako stratovu zalezitost. Vdaka osobnej odvahe siedmich starostov, ktori sa nebali "uviazat si na krk" to, co nikto nechcel a vdaka ochote vo svojom volnom case riesit problemy Ciernohronskej zeleznicky, moze kazdorocne prveho maja zapiskat v Hroncianskej doline parny vlak. Tento rok uspesne prebehla uz siedma sezona, pocas ktorej sa odviezlo 80 000 cestujucich, z ktorych mnohi navstivili aj ine casti mikroregionu: Dobrocsky prales, Meandre Kamenisteho potoka, drevenu dedinu Kysuce, biatlonovy areal v Osrbli, Bystriansku jaskynu a vsade nechali nejaku korunku, tak prepotrebnu pre dalsi rozvoj regionu.

Vsetci, ktori mame docinenia s vidieckym cestovnym ruchom, ci uz vytvarame podmienky pre jeho rozvoj, organizujeme konkretne aktivity alebo z neho profitujeme dufame, ze aj novi starostovia, ktori vyvstanu z bliziacich sa komunalnych volieb, budu mat dobru volu a pevne nervy prevziat na seba bremeno Ciernohronskej zeleznice a podporit tak rozvoj nasho Mikroregionu Cierny Hron.

Michaela Galvankova

Za pat minut

Ked P. S. z Banskej Bystrice 18. novembra o piatej podvecer vychadzal z Fiatu Ducato pred bufetom v Strednej priemyselnej skole strojnickej v Brezne, este netusil, ze o pat minut bude chudobnejsi o kozenu tasticku, v ktorej mal 43 000 korun. Po vystupeni z auta ho totiz nezamkol a sikovny pachatel pohotovo vyuzil jeho nepozornost.

(vch)

Prepadli ju

Prechadzajuc popri tridsatsedemrocnej M. L. strhli jej kabelku z pleca a podho prec. Takto si podvecer 12. novembra pred rodinnym domom na Skalici v Podbrezovej pocinali dvaja Romovia. Sestnastrocny L. L. z Hornej Micinej a osemnastrocny E. S. z Dolnej Micinej trestu neusli zasluhou podbrezovskych policajtov. Zena mala v kabelke obciansky preukaz, kartu Slovenskej sporitelne, dazdnik, dioptricke okuliare a dvetisic korun.

(mv)

Maly spekulant

Ked maloleteho R. N. z Brezna prichytili pri kradezi v obchode, kde nechal svoju skolsku tasku, rozhodol sa pre dalsi prehresok. Zo strachu pred matkou si vymyslel, ze ho na Svermovej ulici prepadli piati Romovia, ktori mu vraj zobrali ruksak a toto 10. novembra oznamili policii. Kriminalisti ho z klamstva coskoro usvedcili.

(vl)

Vyhlasili futbalovu jedenastku

Helpa (jk) - V piatok sa uskutocnil v Helpe kulturno-spolocensky vecer pri prilezitosti 1. rocnika vyhlasenia jedenastky Oblastneho futbaloveho zvazu v Banskej Bystrici za rok 1998. Akciu torganizovali Obecny urad v Helpe, TJ Druzstevnik Helpa a vykonny vybor oblastneho zvazu. Zucastnilo sa jej viac ako sto zastupcov futbalovych klubov.

Do jedenastky roka sa dostali hraci, ktori ziskali najviac hlasov od trenersko-metodickej komisie, trenerov prvych tried a od clenov vykonneho vyboru. Ucastnikov podujatia privital subor Helpancok piesnou Tota Helpa. V uvodnom prihovore starosta obce Jozef Filo priblizil historiu a sucasnost obce, na zaver poprial vsetkym zdravie, pokoj a mier. Potom sa ujal slova PhDr. Jozef Ivan, ktory moderoval cely vecer a pod jeho odbornym vedenim sa akcia stala hodnotnejsou. Kazdy hrac z jedenastky dostal spomienkovy dar - sosku futbalistu so svojim menom a pri preberani moderator kazdeho vyspovedal otazkami z futbalu. Odovzdavanie rozdelili do styroch blokov, medzi ktorymi boli spevy a tance v podani suborov Helpancok a Priehyba a latinsko-americke tance v podani Michala a Tona Parsovcov z Banskej Bystrice. Akcie sa zucastnil aj podpredseda Stredoslovenskeho futbaloveho zvazu PhDr. Jozef Parso a ligovy trener Anton Janos, ktorych z problemov sucasneho slovenskeho futbalu na zaver moderator i sportovci vyspovedali. Akcie sa zucastnili aj deti z Detskeho domova v Helpe so svojimi ucitelkami.

Na zaver predseda oblastneho futbaloveho zvazu Vladimir Lehotan podakoval vsetkym, ktori sa na akcii podielali, sponzorom firme Holdes, Ing. Baliakovi, Petrovi a Janovi Kukulovcom a Tatranu Cierny Balog, firmam pana Lacneho a Lendenyho, ktori poskytli Domovu mladeze v Helpe satstvo a basketbalovu loptu, TJ Helpa ziacke dresy a futbalovu loptu. Sponzori dostali od predsedu spomienkove predmety. Vsetkym zazelal uspechy a vyslovil zelanie stretnut sa o rok. Podakovanie patri aj Obecnemu uradu v Helpe, TJ Druzstevnik Helpa a personalu hotela Helpa.

Jedenastka roka: Hlavac (Sl. Lupca), Keresteny ( Myto pod Dumbierom), Majer (Sl. Lupca), Sihelsky (Myto), Poliak (Poniky), Vrbovsky (Bravacovo), Krnac (Kraliky), Danis (Myto), Macko (Myto), Urbancok (Sl. Lupca), Patras (Poniky). Urbancok sa stal i kralom strelcov jesene. Sosku futbalistu prevzal aj najlepsi strelec v rocniku 1997/98 Skladany z TJ Helpa, ktory dostal aj cenu od starostu obce.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT