Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria  
ROCNIK 7 CISLO 04 26. JANUAR 1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

h9904b.jpg (63434 bytes) Spolupraca medzi statnou spravou a samospravou bola hlavnym dovodom pracovneho stretnutia, na ktore v dvadsiaty januarovy den prednosta Okresneho uradu v Brezne Ing. Jaroslav Demian pozval starostov obci Breznianskeho okresu. Pozvanie prijali novozvoleni starostovia, ti staronovi a niektori byvali. V prvej, slavnostnej casti, sa predstavili hlavne ti, ktori prevzali starostovske zezlo. Veduci odborov okresneho uradu uviedli poslanie ich rezortov smerom k samosprave. Podstatna cast diskusie zamerali na riesenie problematiky nezamestnanosti v regione. Miera nezamestnansoti v Breznianskom okrese k 31. decembru 1998 dosiahla 19,51 percenta, co predstavuje 7465 evidovanych nezamestnanych. Najviac, 46,72 percenta, eviduju vo Valkovni, najmenej, 7,62 percenta, v Bystrej. Brezno malo k tomuto datumu 17,28 percenta nezamestnanych. Podla vyjadrenia ucastnikov stretnutie splnilo svoje poslanie a privitali by, keby sa nieco podobne opakovalo castejsie.

Snimka: Viktor Sajgalik

Pred patdesiatimi styrmi rokmi oslobodili Brezno

Mesto Brezno v spolupraci s Okresnym uradom v Brezne, Vojenskym utvarom Brezno, Slovenskym zvazom protifasistickych bojovnikov, politickymi stranami a hnutiami vas pozyva na spomienkove oslavy pri prilezitosti 54. vyrocia oslobodenia mesta,

ktore sa uskutocnia v piatok 29. januara o 13.30 hodine na Namesti gen. M. R. Stefanika Program spomienkovych oslav:
- koncert dychovej hudby
- polozenie kytic
- hymna SR
- slavnostne prihovory
- slavnostna vojenska prisaha
- polozenie kytice na Krticnej

h9904a.jpg (92396 bytes)
Ukradol a vratil

V noci z 15. na 16. januara spred rodinneho domu v Raztoke zmizla Skoda Forman, ktoru tam zaparkoval R. G. z Banskej Bystrice. Rano 17. januara oznamil policajtom, ze ukradnute vozidlo sa objavilo pred domom. Auto, ktore v case kradeze malo hodnotu asi 200 000 korun, mu sice zlodej vratil, ale bez dvoch kozenych tasiek s naradim, bez dokladov od vozidla a bez osobnych dokladov vodica. Navyse pachatel poskodil radioprehravac, cim firme Elsy Mot, spol. s r. o., Banska Bystrica sposobil dovedna skodu za 15 500 korun.

Porezal ho dykou

Sedemnasteho januara o osmej rano R. B. z Bravacova oznamil pohorelskym policajtom, ze o pol piatej ho v Bravacove pred spolocenskym domom fyzicky napadol P. P. Po predchadzajucej hadke pachatel vytiahol z vrecka nohavic dyku, ktoru svojmu protivnikovi prilozil na krk a porezal ho. Sposobil mu patnast centimetrov dlhu reznu ranu s poskodenim hrtana. Vysetrovatel Okresneho uradu vysetrovania v Brezne pripad kvalifikoval ako pokus ublizenia na zdravi podla § 8, odsek 1 a § 222, odsek 1 Trestneho zakona.

Pohorela bez noveho starostu

Obcania Pohorelej v komunalnych volbach dali najviac, 1020 hlasov, podnikatelovi Ing. Stefanovi Kralovi. Dalsimi kandidatmi na funkciu starostu boli Karol Haluska (269 hlasov) a Jan Lakanda (85 hlasov). Na slavnostnom zasadnuti obecneho zastupitelstva v piatok 15. januara Ing. Stefan Kral odmietol prevziat funkciu starostu. Preco? "Nechcem mat nic spolocne so stavom v hospodareni s majetkom obce," odpovedal na nasu otazku. Pohorelcania teraz cakaju, kym predseda Narodnej rady SR vypise termin novych volieb starostu.

Rok v cislach
V lanskom roku zaznamenala policia na uzemi Breznianskeho okresu dovedna 1174 trestnych cinov. Z toho boli napriklad styri vrazdy, z ktorych tri objasnili. Z dvadsiatich styroch lupezi objasnili strnast, z patdesiatich dvoch ublizeni na zdravi styridsat tri. Vyriesili aj styri pohlavne zneuzivania a pat trestnych cinov znasilnenia. Informoval nas o tom hovorca Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne kpt.Miroslav Valach.

Uviedol, ze zo 408 kradezi vlamanim bolo napriklad 50 do bytov, z ktorych 28 objasnili, 139 vlamani do rekreacnych chat (objasnili 24), 62 kradezi vlamanim do obchodov (objasnili 13), 102 kradezi motorovych vozidiel (objasnili 31), 116 kradezi veci z motorovych vozidiel (objasnili 45), 23 kradezi v bytoch (14 objasnili). V tomto obdobi sa vyskytlo aj 23 trestnych cinov nedovoleneho ozbrojovania, sedem trestnych cinov nedovolenej vyroby a drzania omamnych a psychotropnych latok.

Trinast ludi zomrelo vlani pri dopravnych nehodach na cestach nasho okresu. Policia zaznamenala dovedna 670 dopravnych nehod, pri ktorych hmotne skody vycislili na 22 milionov 978 tisic korun. Pri nehodach sa tazko zranilo 43 osob, lahke zranenia utrpelo 139 ludi. Za najcastejsie useky dopravnych nehod hovorca oznacil cestu prvej triedy c. 66 - usek mesta Brezna (Televizor), Valaska - Podbrezova, Polomka - Cervena Skala, cestu prvej triedy c. 72 - usek za Pieskom, Kysla - Jaraba, cestu druhej triedy c. 530 - usek Rohozna - Michalova a cestu druhej triedy c. 529 - usek Mazornikovo - Cierny Balog. Pri nehodach asistovala najma rychla jazda, neprimerany sposob jazdy a porusenie zakladnych povinnosti vodica. Pri 55 dopravnych nehodach zistili u vodicov pozitie alkoholickych napojov.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT