Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7 CISLO 29 20. JUL  1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

h9929a.jpg (12854 bytes)

h9929b.jpg (13257 bytes)

 

V Brezne i v Sumiaci z ust predstavitelov slovenskeho parlamentu zazneli myslienky, ze vatry zvrchovanosti by mal organizovat stat a ze akt zvrchovanosti nepatri ziadnej politickej strane.

Horeli vatry zvrchovanosti

Brezno, Sumiac (r) - Uz sedem rokov uplynulo odvtedy, co poslanci Narodnej rady Slovenskej republiky 17. jula 1992 prijali Deklaraciu o zvrchovanosti Slovenskej republiky. Tisicrocny sen Slovakov o sebaurceni a existencii samostatneho narodneho statu sa stal skutocnostou. Na posvatnych vrchoch slovenskej krajiny (Devin, Krivan, Polana, Kralova hola, Skalka, Vtacnik, Sibenicny vrch, Sitno, Branisko, Vihorlat) a na kopcoch v okresoch zapalili vatry zvrchovanosti. Kedysi takto vatrami davali znamenie o tureckom nebezpecenstve, podobne horeli vatry aj v SNP a 17. jula 1992 hovorili o tom, ze krajina medzi Dunajom a Tatrami dosiahla splnenie davnych tuzob otcov a dedov. Dnes uz mozeme hovorit o tradicii tychto vatier symbolizujucich slobodu a samostatnost.

V Brezne si 7. vyrocie vyhlasenia Deklaracie o zvrchovanosti Slovenskej republiky pripomenuli v piatok 16. jula za ucasti predsedu parlamentu Jozefa Migasa a poslancov Anny Malikovej, Vojtecha Tkaca a Dusana Svantnera. Po prijati prednostom okresneho uradu Ing. Jaroslavom Demianom a po posedeni v hoteli Dumbier sa presunuli na Jamy (horna snimka Viktora Sajgalika), kde organizatori pripravili bohaty program a dva stany s pohostenim. Asi 1200 ludi videlo ukazkove lety, poniektori to aj vyskusali, hlavne deti lakal balon, zoskok parasutistov, k dobrej nalade prispel subor Breznan. Po prihovoroch hosti styri fakle v ich rukach zapalili vatru zvrchovanosti a zaznela piesen Hej Slovaci.

"Nech zije Kralova hola, nech zije Sumiac, nech zije zvrchovanost SR", aj tieto slova povedal Jozef Migas v sobotu 17. jula na Kralovej holi. Okrem neho a poslanca Dusana Svantnera v Sumiaci privitali aj delegaciu okresneho uradu na cele s prednostom, starostov obci od Vernara po Bacuch, primatora Banskej Bystrice a dalsich hosti. Po otvoreni vystavy miestnych remesiel a po prijati v obradnej sieni obce, v kulturnom programe, ktory sledovalo asi patsto ludi a nenechal chladnym ani predsedu parlamentu (na dolnej snimke Mariana Heretu) na Uboci vystupili detsky folklorny subor Sumiacanik, subory Sumiacan, Helpan a Telgart. Potom sa uz rozhoreli vatry na Uboci a na Kralovej holi, ktore sprevadzal len jemny vanok.

.

Vodici pozor!

Je tu cas prazdnin, dovoleniek, velkeho "stahovania narodov". Lenze so zvysenym ruchom na nasich cestach sa zvysuje i riziko dopravnych nehod. Z dovodu pozitivneho ovplyvnenia nehodovosti pocas tohto letneho obdobia bol v ramci kraja Banska Bystrica vypracovany plan specialnych kontrol zameranych hlavne na kontrolu technickeho stavu vozidiel, dodrziavanie maximalnych dovolenych rychlosti a pozivania alkoholickych napojov vodicmi pred jazdou a pocas nej motorovym vozidlom. Prva kontrola sa uskutocnila v nocnych hodinach z 25. na 26. juna v ramci celeho okresu Brezno a bola zamerana na dodrziavanie zakazu pozivania alkoholu vodicmi pred jazdou a pocas nej. V tu noc bolo z dovodu porusenia tohto zakazu zadrzanych az patdesiatstyri vodicskych preukazov. Lepsie uz dopadla druha kontrola s tym istym zameranim, ktora prebehla tiez v nocnych hodinach z 3. na 4. jula v Brezne a v Podbrezovej, kedy bolo zistenych sestnast priestupkov, styri porusenia zakazu pozivania alkoholu so zadrzanim vodicskeho preukazu a osvedcenia o evidencii vozidla, pricom bol odhaleny jeden trestny cin. Podobne bola v popoludnajsich hodinach 8. jula vykonana specialna kontrola v Polomke a v Pohorelskej Masi zamerana na dodrziavanie obmedzenych maximalnych rychlosti jazdy. Kontrolou bolo zistenych trinast priestupkov, jedno pozivanie alkoholickych napojov so zadrzanym vodicskym preukazom a boli zadrzane dve osvedcenia o evidencii vozidla.

Vyzyvame vodicov motorovych vozidiel, aby dodrziavali dopravne predpisy. Ved v konecnom dosledku nejde len o priestupky alebo blokove pokuty, ale o nas, aby sme sa vzdy stastne a bezpecene dostali tam, kam nase cesty vedu.

Ing. Maria Sanitrova,
tlacova hovorkyna OR PZ v Brezne

 

 

 

Vycinal besniaci zivel

Este sme sa nestihli spamatat z prietrze mracien, ktora Brezno postihla 29. maja a onedlho na to - v stredu 14. jula - sa nad Breznianskym okresom prehnal dalsi besniaci zivel.

Najviac postihol Brezno, scasti Myto pod Dumbierom, Benus s jeho osadami a Polomku. Dve privalove vlny sposobili rozvodnenie vodnych tokov, znicenie miestnych komunikacii a vytopenie obydli. Okresny urad vyhlasil o 17. hodine v meste treti a v okrese druhy stupen povodnovej aktivity a hned aj zasadli okresna a mestska povodnova komisia. Na odstranovanie nasledkov povodni nasadili mechanizmy z technickych sluzieb, bytoveho podniku, Stredoslovenskych vodarni a kanalizacii, Slovenskej spravy ciest, verejneho i dobrovolneho poziarneho zboru a vojsko. Prirodna katastrofa najviac znicila ulice: Lichardova cesta, Glianska, Bastova, Vagnarska, Kiepka, Cintorinska, Kozmonautov, Mliekarenska, Budovatelska, Nova, M. Benku, Tisovska cesta a Potocna.

Podla informacii z Povodia Hrona, rieka Hron dosiahla 148 cm a v neupravenych usekoch sa vyliala a zatopila niekolko domov v blizkosti. Vyliala sa aj voda Kabatovskeho potoka a potoka Pytlova. Po zrazkach sa voda nastastie vratila do koryta a aj na toku Hrona 15. jula doslo k poklesu vodnej hladiny a rieka dosahovala len 93 cm, co uz bol stav pod prvym stupnom.

K povodniam sa este vratime v buducom cisle.

(r)

Zbran dobrovolne vydal

Na zaklade anonymneho oznamenia na telefonne cislo 158 vecer 13. jula policajti vykonali kontrolu u L. R. z Polomky, predtym uz trestaneho. Nasli unho pistol raze 9 mm s nabojmi. Pri vypocuvani uviedol, ze ju v ten isty den kupil od neznamej osoby. Zbran, ktoru zaslali na expertizne skumanie, dobrovolne vydal.

(st)

Okradli Dana

Nemile spomienky na dovolenku na Slovensku si so sebou odnesie obcan Danska, ktoreho 14. jula okradol neznamy pachatel v autokempingu na Taloch. Zo stanu mu ukradol penazenku s valutami a korunami a z Peugeotu, zaparkovaneho vedla stanu, fotoaparat. Dovedna mu tym sposobil skodu za 32 200 korun.

(ms)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT