Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7

CISLO

42

19. OKTOBER  1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Rokovala regionalna rada
Brezno (r) - V patnasty oktobrovy den sa na pode Mestskeho uradu v Brezne stretli clenovia regionalnej rady Zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria na rokovani, ktore bolo rozsirene o zasadnutie predsedov mikroregionov.

Strategia decentralizacie a reformy verejnej spravy je aktualnou otazkou a nevynechali ju ani na tomto rokovani. Dohodli sa, ze po zabezpeceni uznesenia vlady k tejto problematike a po jeho prestudovani sa zidu na pracovnom stretnuti, kde starostovia predlozia svoje navrhy. Veduca odboru regionalneho rozvoja a inych odvetvovych vztahov okresneho uradu Ing. Anna Pravotiakova priblizila rozsiahlu analyzu socialno-ekonomickeho rozvoja okresu Brezno. Informovala aj o mesacnych spravach o socialno-ekonomickej situacii, z tej ostatnej vyplyva, ze k 31. augustu bolo v okrese 7980 nezamestnanych, co je 22,24 percenta a v porovnani s rovnakym obdobim lanskeho roka je to narast o 2000. Z tohto poctu je napr. 1116 Romov a 629 absolventov, priemerna vyska podpory v nezamestnanosti predstavuje 3519 korun.

Clenovia rady sa dozvedeli, ze mikroregion Horehron rozvija novu aktivitu v oblasti zivotneho prostredia, turistiky, agroturistiky a pripravy projektov v spolupraci s nemeckymi partnermi. Zalozili gremium, ktoreho clenmi su nielen starostovia, ale aj zastupcovia priemyslu, skolstva a inych oblasti. Zatial neuspesny zapas o zachranu Ciernohronskej zeleznice vedu predstavitelia Mikroregionu Cierny Hron, ktoreho sedem obci ma tuto pamiatku vo svojej sprave. Ani napriek prislubom clenov vlady financne prostriedky na jej zachranu sa nenasli a k 1. oktobru pracovnici CHZ dostali vypovede. Znamena to, ze zeleznicka oficialne konci. Nevzdavaju sa vsak a dalej hladaju moznosti, aby prveho maja prevadzku obnovili.

V kritickej situacii je aj financovanie detasovaneho pracoviska Materialovo-technologickej fakulty STU v Brezne, ktore privita akukolvek financnu pomoc podnikatelskych subjektov na c. uctu VUB Brezno 107439312/0200. Po zhodnoteni hospodarskeho vysledku tyzdennika Horehronie odporucili jeho dalsie vydavanie s tym, ze predseda regionalneho zdruzenia s prednostom okresneho uradu prerokuje moznost spoluprace pri jeho vydavani.

Na zaver Ing. arch. Peter Rusnak hovoril o projekte Trvalo udrzatelneho rozvoja a revitalizacie zeleznic, cielom ktoreho je propagacia vidieka a priprava projektov na dvoch tratiach Rudohoria, a to Brezno - Jesenske, Lucenec - Utekac, a propagacia tejto oblasti stolovym kalendarom.

Udrel a okradol

Tridsatdvarocny G. J. z Helpy patnast minut po dvadsiatej hodine 10. oktobra na Partizanskej ulici fyzicky napadol patdesiatosemrocneho T. P. z tej istej dediny. Po udere pastou do pravej casti tvare muz spadol na zem a nasilnik ho potom prehladal. V naprsnom vrecku kosele nasiel penazenku s hotovostou 19 800 korun. Vysetrovatel Okresneho uradu vysetrovania Policajneho zboru v Brezne vzniesol proti G. J., ktory je zatial stihany na slobode, obvinenie z trestneho cinu lupeze. Cast ukradnutych penazi sa policajtom podarilo zaistit.

Dlho sa netesili

Zo siestich matracov, dvoch drevenych stoliciek a koberca, ktore trojlistok zlodejov ukradol 10. oktobra v ubytovni Slovpumpu v Zavadke nad Hronom, sa dlho netesil. Tridsatdevatrocna B. H. z Banskej Bystrice, prechodne byvajuca v Zavadke, osemnastrocna C. Z. zo Zavadky a ich strnastrocny kumpan, tiez z tejto dediny, svoj lup odniesli do garaze dvadsatjedenrocneho A. S. Coskoro na to ich vsak vypatrali pohorelski policajti a ukradnute veci museli vratit.

"Bolo to vynikajuce"

Ak sa obzrieme za 32. rocnikom Chalupkovo Brezno, celoslovenskej prehliadky zaujmovej umeleckej tvorivosti ucitelov a pedagogickych pracovnikov, mozeme konstatovat, ze to, co organizatori naplanovali, vyslo nielen k ich spokojnosti, ale hlavne sutaziacich, hosti, porotcov... divakov. Prijemnym osviezenim bolo uvodne "putovanie za Laskomerskym" s navstevou Bacucha. Hodnotenie ucastnikov prijatia v tejto horehronskej obci vyznelo v slovach "bolo to vynikajuce". Celostatna prehliadka slavnostne otvorili v mestskom dome kultury, sice bez avizovaneho divadelneho predstavenia Chalupkovcov, ale so stastnym usmevom Stastneho detstva. Prave ono snad vtlacilo celemu podujatiu srdecnost a priatelsku atmosferu. A co je hlavne, bolo ju citit na kazdom kroku. Za vynikajuco pripravene prostredie pre sutazne vystupenia s vysokym zaujmom vedenia, pedagogov i studentov si pochvalu zasluzi Gymnazium Jana Chalupku. Experiment, ktory organizatori naplanovali v zaujme blizsie spojit Chalupkovo Brezno a skolu nesucu spisovatelovo meno, vysiel na jednotku. A sutaziaci ci porotcovia nesetrili chvalou. Gymnazium vdaka. Vdaka samozrejme patri i tym skolam, ktore doposial ponukali Chalupkovmu Breznu svoju pomocnu ruku, zakladna umelecka skola, hotelova akademia, stredna priemyselna skola. Bez podpory statnych organov mesta Brezna, skol, organizacii, spolkov a mnohych zanietenych ludi, by to naozaj islo tazko. To vsetko zaznelo i z ust mnohych osobnosti - porotcov. Aj vdaka nim si toto podujatie udrzuje svoju vysoku uroven, nielen vykonmi sutaziacich, ale aj odbornostou s pozitivnou motivaciou pocas hodnotiacich rozborov. Nesmierne tesi skutocnost, ze Chalupkovo Brezno sa uz po druhykrat stalo podujatim aj medzinarodnym. V tento rok ho poctili svojou navstevou s naslednou besedou priatelia z Bekesskej Caby. Korunku podujatiu dodalo koncertne vystupenie solistu Statnej opery Banska Bystrica, breznianskeho rodaka Ivana Zvarika. Spomienky na Chalupku, Laskomerskeho a Moyzesa vonali minulostou. Chalupkovo Brezno je vsak podujatim zivym a dynamickym, a to nielen priemernym vekom sutaziacich. Tridsiaty druhy rocnik znovu dokazal opodstatnenie svojej existencie, potrebu svojho zachovania, potrebu vnutorneho i financneho povsimnutia. Vdaka vsetkym, ktori mu pomohli urobit krok k jeho 33. rocniku.

Mgr. Jaroslav Surina,
predseda organizacneho vyboru

h9942g.jpg (15333 bytes) Ucastnici a organizatori 32. rocnika Chalupkovho Brezna pri pomniku spisovatela, dramatika a breznianskeho evanjelickeho farara, ktoreho meno toto podujatie nesie.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT