Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  15 

 ČÍSLO  24

19.jun 2007

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Pravu festivalovu atmosferu

   zazil kazdy, kto tento vikend zavital do Pohorelej. Vyse dvetisic priaznivcov dobrej zabavy vyuzilo v piatok jedinecnu moznost zaspievat si svoje oblubene hity s takymi hviezdami ako Horkyze Slize, The Clear, U.K.N.D... Fantasticky vykon skupiny DESmod publikum ocenilo mohutnymi ovaciami a  v uzasnej nalade odspievalo s Kulim vsetky pesnicky, no v absolutne neopisatelnej atmosfere sa pod Orlovou holou  niesol hit V dolinach... V sobotu popoludni amfiteater patril mladym zacinajucim kapelam, vecer zase takym staliciam ceskoslovenskej hudobnej sceny, akymi urcite su Janek Ledecky ci legendarna Fermata s Ferom Griglakom a Fedorom Fressom. Zaujalo aj duo CoolHunter, ktore v sucasnosti dobyja rebricky australskych a americkych hitparad, ako aj zoskupenie Druzina ci rockova kapela Arzen.

(jp) Foto: Pavol Brencic


Prvymi kritikmi boli moje deti

   Vytvarnicka Melania Turnova pochadza z Malachova pri Banskej Bystrici, v Brezne zije, odkedy sa vydala. Studovala na Strednej umelecko-priemyselnej skole v Bratislave. Pracovala v sietotlaci v Brezne, neskor sukromne podnikala. Pripravovala graficke navrhy roznych obalov, skolskych dosiek, listovych papierov. Popri tom malovala. Zdravotny stav jej v poslednych rokoch nedovolil robit naplno. Tvorivu krizu prekonala po narodeni vnucat Tomasa, Matusa, Silvie a Lucie. Ziadalo sa jej namalovat ich, aby vyjadrila radost z toho, ze ich ma. V Horehronskom muzeu v Brezne 7. maja otvorila vystavu Ozveny mojho srdca.

Preco ste sa rozhodli vystavovat prave teraz?
   - Citila som sa na to zrela, chcela som ukazat ludom, co som urobila za posledne roky. Mala som uz vystavu, ale davno (1982 – pozn. autora) v klube spolu s rezbarom Janom Kubasiakom. Je to taky konicek, malujem vo volnom case. Rada robim portrety, ku ktorym inklinujem uz od detstva. Malujem krajinky, kvety, niekedy aj obrazy s nabozenskou tematikou. Zamerala som sa na kopie prac starych majstrov. Obrazmi sa uzivit neda, pretoze ludia dnes potrebuju peniaze na dolezitejsie veci.

Ako ste vyberali material na vystavu? Nebol problem zhromazdit vase najlepsie obrazy, ked niektore vznikali na objednavku?
   - Styri su pozicane, ostatne su moje. Myslim, ze je to vyber najlepsieho, co som zatial urobila. Velmi ma bavilo vyrabat graficke navrhy na obaly, ale potom sa mi uz nic take nerysovalo, tak som s tym skoncila.

Ako robite portrety deti? Chcu vam sediet ako model?
   - Vacsinou podla fotografii. Kreslila som aj chlapceka pri hre u mna v kuchyni, ale neslo o presnu podobu, skor o to, ako na mna posobil v danej chvili. Je to tazke zachytit, deti sa hybu, su hrave.

Sucastou vystavy v Horehronskom muzeu je prezentacia knihy rozpravok Ruzenka v kralovstve polnych kvetin. Knihu ste nielen ilustrovali, ale aj napisali. Ako ste sa dostali k tvorbe pre deti?
   - Tato knizka vznikla skoro pred dvadsiatimi rokmi, ked moje dve dcery chodili do zakladnej skoly a boli mojimi prvymi kritikmi. Velmi sa im rozpravky pacili. Ilustracie pribudli ovela neskor. Necitila som sa na to. Pri mojej patdesiatke mi sestra povedala, ze by tie rozpravky rada vydala. Vtedy som sa pustila do ilustracii. Sestra, ktora zije vo Svajciarsku, mi vydanie knihy sponzorovala. Som rada, ze ma na to naviedla, lebo inak by som sa do ilustrovania nedonutila mozno ani do svojej sestdesiatky.

Ktorej vekovej kategorii je urcena a v akom naklade vysla?
   - Je to taky pokusny naklad sto kusov. Chcela som zistit, ci sa bude pacit ludom. Po vystave knihu planujem ponuknut vydavatelstvu. Ak ich nezaujme, budem hladat sponzorov. Do textov som sa snazila dostat vsetko, co som citila. Je to kniha urcena pre deti v skolskom veku.

Zdedili vase dcery umelecke sklony?
   - Ano, obidve pekne maluju. Nie olejovymi farbami ako ja, ale skor ceruzkou a temperovymi farbami. Jedna z nich, Lubka, ako desatrocna napisala rozpravku O svrckovi, ktory stratil lampasik. Je to velmi mila rozpravka, neviem, ci ju nepridam k svojim v dalsej knizke, len ju trosku upravim.

Venovali ste sa malovaniu, aj ked boli male?
   - Aj vtedy som si nasla cas. Musela som, potrebovala som sa vyjadrit. Bol to pre mna taky relax. Lepsie sa mi darilo zvladnut bezne prace, ked som myslela na malovanie. Po veceroch, ked dcery spali, snazila som sa ukradnut si chvilu pre seba. Niekedy mi rano zmazali, co som namalovala, ked som nechala obraz v obyvacke...

Pripravujete pre deti dalsiu knihu?
   - Ano, su to versovacky pre mensie deti. Prichystala som im rozpravku o zvieratkach a basnicky. Vselico mi napadne, ked uspavam deti. Ja na nich nekricim, rozpravam im versiky a vymyslam rozpravky, napriklad o myskach, ako si robili vianocny stromcek. Snazim sa zapamatat si a zapisat to, co im hovorim. Ked si lahnu do postielky, aj same si uz versuju.

(pl)

Na vernisazi vystavy polnymi kvetmi krstili knihu Melanie Turnovej. Vystavu obrazov Ozveny mojho srdca si v Horehronskom muzeu na Nam. gen. M. R. Stefanika 13 mozete pozriet do 28. juna.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT