Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

07

15. FEBRUAR  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

 

Jedna otazka

primatorovi Brezna Ing. Vladimirovi Faskovi
Byty, byty, byty... Ako hodnotite sucasnu situaciu v meste?

- To je otazka, ktora nas trapi aspon tak, ako tych, co byty potrebuju. Po roku 1989 bola zastavena komplexna bytova vystavba a starostlivost o byvanie presla na obcana. Naviac, prijatim zakona NR SR c. 182/1993 Zb., vratane jeho zmien a doplnkov, bola dana pre vlastnikov bytov v bytovych domoch povinnost tieto predavat predovsetkym najomcom. Vzhladom na mnoziaci sa zaujem o najomne byty, mestske zastupitelstvo rozhodlo o vystavbe dvadsiatich bytovych jednotiek formou nadstavieb na Ulici Frana Krala. Len pre zaujimavost, vystavba tychto bytov okrem staznosti tam byvajucich obyvatelov a vyriesenia technickych problemov mesto stala 8,5 miliona korun, pricom sme vybavili dotaciu z Fondu narodneho majetku vo vyske 6 milionov korun, teda jeden byt v priemere bol postaveny za 725 000 korun. Pri regulovanej cene najomneho, uzivatelia - najomnici sa len dlhodobo budu podielat na vrateni financii mestu za prideleny byt.

Mesto Brezno takto pred zacatim uplatnovania Zakona o predaji bytov malo vo svojom vlastnictve 1344 bytov. K dnesnemu dnu je predanych 575 bytov, co predstavuje 42,8 percenta. Mestske zastupitelstvo svojim uznesenim c. 54/1998 zo 7. augusta 1998 upravilo Prilohu c. 1, kde specifikovalo bytove domy urcene na predaj. Takto mesto odpreda dovedna 1069 bytov, co je 79,5 percenta z celkoveho bytoveho fondu. Cast tychto bytov je nepredajna (Predne Halny), cast si mesto v zmysle zakona ponechava pre svoje potreby. Svoje potreby treba specifikovat ako byty pre osoby v zaujme rozvoja mesta a regionu.

Pre riesenie (aspon ciastocne) mestske zastupitelstvo rozhodlo o kupe slobodarne na Fucikovej c. 1 od Mostarne Brezno, kde je dvadsatstyri buniek. Tie nie su sice volne, ale je predpoklad postupneho uvolnovania (najom na dobu urcitu), cim chceme riesit byvanie mladych rodin ako tzv. startovacie byvanie.

Co treba v socialnej oblasti? o Aby byty do osobneho vlastnictva kupovali len ti najomnici, ktori ich v skutocnosti potrebuju. Ved sa pozrite na inzertnu stranu v nasom tyzdenniku, kolko bytov v osobnom vlastnictve sa predava. o Aby obcania bezdovodne, neopravnene, co sa tazko dokazuje, nepozadovali prechod najmu, zatazuje to sudy a penazenky dvoch stran a naviac, byty su neuzivane a naopak, mohla by byt uspokojena uplna rodina, ktora byva s malymi detmi v stiesnenych alebo "prenajatych" bytoch. o Pokracovat vo vystavbe podkrovnych bytov v spolupraci s obcanmi cez stavebne sporenie. o Zacat vystavbu bytovych domov pre 250 bytovych jednotiek na Mazornikove, kde mame pripravene pozemky, vratane inzinierskych sieti. Vystavba sa moze realizovat prakticky len za spoluucasti buducich najomnikov cez stavebne sporenie. o Zacat individualnu vystavbu rodinnych domov v lokalite Vrchdolinka podla Uzemneho planu sidelneho utvaru Brezno. o Sprevadzkovat v zjednodusenych podmienkach osady Hlavina pre totalnych neplaticov (pripravujeme!) o V spolupraci s obcanmi organizovat vystavbu bytov pomocou statnych dotacii na najomne byty, kde su urcene podmienky dotacie vo vyske 50, 40, 30 percent z ceny bytu vopred urcenych socialnym vrstvam, pricom 50, 60, 70 percent musi hradit mesto.

V zaujme ozivenia vystavby, ci uz podkrovnych, alebo novych bytovych domov, ci rodinnych domov v kratkom case zorganizujeme treti seminar o byvani, na ktory vas pozyvame.

Pripadne otazky na byvanie mozeme zodpovedat v nasich novinach alebo priamo na adresu podla zelania pytajuceho sa, avsak s uvedenim plneho mena a adresy. Na zelanie zachovame anonymitu. Tesime sa na vase otazky.

Na svateho Valentina ...

Strnasty februar - den svateho Valentina, den zalubenych, lubiacich sa a lubenych - ma v okolitom svete uz svoju tradiciu. Prve nesmele krociky vsak v ostatnych rokoch urobil aj u nas. Hlavne mladi, ale v mnohych pripadoch nielen oni, v tento den upozornili milovanu osobu na svoje city kvietkom, malym darcekom alebo pohladnicou.

Kto bol muz, meno ktoreho tento sviatok nesie? Podla povesti zil v 3. storoci po Kristovi a bol pohanskym knazom, neskor obratenym na krestansku vieru a povysenym na biskupa. V tom case chcel rimsky cisar Hadrian zrusit manzelstvo ako instituciu, pretoze zenati muzi vraj boli zli vojaci. Biskup Valentin to povazoval za nieco, co je proti Bohu a ludskej prirodzenosti a tajne sobasil mladych milencov. Zatkli ho, uvaznili a 14. februara roku 269 brutalne zavrazdili. Menej romanticka verzia hovori, ze Valentin pomahal prenasledovanym krestanom, a preto bol zatknuty. Vo vazeni prinavratil zrak slepej dcere svojho zalarnika, ale ani tento zazrak mu zivot nezachranil.

Nech to uz bolo akokolvek, sviatok svateho Valentina je realitou a kto chce, pripomina si ho po svojom.

h0007b.jpg (37399 bytes)
Ilustracna snimka: Viktor Sajgalik

Krnohova sou v Benusi

Vynikajuca atmosfera, skvele podmienky, prosto premiera na vybornu. Takto hodnotilo 1100 divakov a 38 posadok (medzi nimi aj styri zenske) nulty rocnik podujatia Krnohy 2000 v Benusi - Pobisove, ktore v uplynulu sobotu zorganizovala obec Benus v spolupraci s Lesmi SR - odstepny zavod Benus. Vsetko ma na svedomi Miroslav Pobis, ktory sa tomuto sportu oddal uz davnejsie, ale zial na pretekoch v Kordikoch si zlomil nohu, a tak doma bol len v ulohe divaka. Preteky prebiehali podla pravidiel, teda jazdci museli dodrzat tradicnu drevenu konstrukciu a tvar sani, ktore nemozu byt oplechovane, naopak s prirodnou sklznicou a plaz nesmie byt umelo vytvoreny z viacerych vrstiev, mazanie - lubovolne.

h0007a.jpg (44249 bytes)
Na snimke Petra Bercika reprezentantky Breznianskeho
okresu Borisova - Faskova, ktore skoncili na tretom mieste.

Prvi odvazlivci, sprevadzani tonmi bravacovskej Bukovinky a posmelujucimi slovami miestneho farara Dusana Horvatha, sa vydali na trat o jedenastej hodine. Ako prva do ciela prisla dvojica Fajfer - Majer zo Strelnik v case 4,58 minuty, za nimi Dekret - Kucera z Brezna (5,20 min) a Funiak - Vajs z Tureckej (5,25). Ako obstali dalsi reprezentanti Breznianskeho okresu? Trinasty Sajgalik - Babela z Benusa (6,57), 16. Gubza - Vlcek z Brezna (7,33), 18. Brzko - Caban z Brezna (8,44), 19. Skorsepa - Durica z Benusa a Giertl - Tazky z Cierneho Balogu (8,45), 21. Baliak - Libic z Bravacova (8,52), 22. Bercik - Bercik z Brezna (8,55), 23. Halas - Stankoviansky z Valaskej (9,46), 24. Luptak - Divok z Bravacova (9,58), 26. Botos - Luptak z Bravacova (11,14), 27. Bacusan - Pacesa z Bravacova (12,25), 28. Butora - Fasko z Benusa (12,41), 29. Trojan - Suja z Michalovej (12,47).

Vitazna zenska posadka Strizanova - Urbanova zo Sliaca mala cas 9,17 minuty. V poradi za nimi sa v cieli objavili Ciliakova - Ciliakova z Jakuba (9,18), Borisova - Faskova z Valaskej (9,20) a Kolesarova - Stolarova zo Zvolena (12,15).

Nulty rocnik teda vysiel na vybornu a po tychto skusenostiach organizacny vybor na cele s Ivanom Lickom urcite hravo zvladne ten buducorocny. Ak pocasie bude priat, v sobotu 4. marca by sa fanusikovia krnaciek mali stretnut na Chopku.

(r)

Biatlonistky u premiera

Predseda vlady Mikulas Dzurinda prijal v pondelok 7. februara v Urade vlady slovenske reprezentantky - clenky zlatej stafety z Majstrovstiev Europy v biatlone v polskom Zakopanom - Annu Murinovu, Sonu Mihokovu, Marcelu Pavkovcekovu (vsetky clenky KB Osrblie - VTJ Brezno) a Martinu Schwarzbacherovu spolu s ich reprezentacnym trenerom Dr. Jurajom Sanitrom a prezidentom Slovenskeho zvazu biatlonu Benjaminom Leitnerom. V oficialnom prihovore premier podakoval biatlonistkam za zisk europskeho titulu, dobru reprezentaciu a propagaciu nasho statu vo svete. V neformalnom rozhovore sa zivo zaujimal o pripravu reprezentantiek na bliziace sa Majstrovstva sveta v biatlone v norskom Holmenkollene. Pre biatlonistky bolo toto prijatie predovsetkym moralnym ocenenim ich sportovych vysledkov a zaroven motivaciou do ich dalsej sportovej cinnosti.

Olina Hanesova


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT