Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

05

30. JANUAR  2001 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

OSLAVY 56. VYROCIA OSLOBODENIA BREZNA

fotoobjektivom Viktora Sajgalika

Mesto Brezno v spolupraci s Okresnym uradom v Brezne, Slovenskym zvazom protifasistickych bojovnikov, Vojenskym utvarom v Brezne, politickymi stranami a hnutiami si polozenim vencov k pamatnikom na Namesti gen. M. R. Stefanika dostojne pripomenulo 56. vyrocie oslobodenia. Aktu polozenia kytic predchadzalo slavnostne prijatie clenov Zvazu protifasistickeho odboja a predstavitelov Armady SR s primatorom mesta. Za ucasti velitela Domu obranu SR generala Jana Pancika, predstavitelov vojenskeho utvaru, statnej spravy a samospravy, cikrvi, posadkovej hudby a mnohych rodinnych prislusnikov zlozili novacikovia breznianskeho utvaru slavnostnu vojensku prisahu.  

 

h0105j.jpg (13040 bytes) h0105h.jpg (16418 bytes)
h0105i.jpg (20203 bytes) h0105g.jpg (17621 bytes)

 

Falzifikat v sporitelni

V pobocke Slovenskej sporitelne v Brezne v utorok 23. januara o pol druhej zaznamenali falzifikat bankovky nominalnej hodnoty sto dolarov. Podozrivu stodolarovku poslali do Statnej skusobne platidiel Narodnej banky Slovenska v Bratislave na preskumanie.

Neodisiel naprazdno

Odvazne si pocinal zlodej v pohostinstve U jastera v Nemeckej niekedy od pol jednej v noci do pol dvanastej predpoludnim vo stvrtok 24. januara. Ked sa ako lupic z filmu dostal dnu, neodisiel naprazdno. Odniesol si totiz dva hracie vyherne pristroje typu MARK, cim ich vlastnikovi firme G. E. sposobil skodu za 120 000 korun. Okrem toho majitela H. V. obral aj o rozne alkoholicke napoje, cigarety a o hifivezu Sanyo za 15 500 korun.

So sekerou na rodicov

Trestneho cinu nasilia proti skupine obyvatelov a proti jednotlivcovi podla paragrafu 197 a) Trestneho zakona sa 23. januara vo vecernych hodinach dopustil B. P. z Cierneho Balogu. Tento muz uz viackrat sudne trestany pre trestne ciny nasilneho charakteru si vypil a potom doma nadaval svojim rodicom a vyhrazal sa im zabitim. Ked odisiel do drevarne, odkial vzal sekeru, rodicia pred nasilnikom usli z domu.

Skialpinista pod lavinou

V tazkom bezvedomi previezli vrtulnikom popradskej leteckej zachrannej sluzby do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystricii B. B. zo Zavadky nad Hronom. Tento dvadsatdvarocny skialpinista bol 28. januara predpoludnim priblizne tristvrte hodinu zasypany snehovou lavinou pod Chopkom v blizkosti Kamennej chaty. V kritickom stave ho spod snehu vyslobodili clenovia Horskej sluzby v Jasnej. Snehovu masu odtrhol zrejme sam skialpinista po nalyzovani na nu. Lavina bola dlha 300 - 400 m, siroka asi 250 m a v mieste odtrhu mala hrubku asi pol metra.

 

Chripka "zatvorila" skoly

Chripkova epidemia sa z juhu Slovenska rychlym tempom rozsirila aj v nasom okrese. V minulom tyzdni v porovani s tym predchadzajucim zaznamenali narast chripky a chripke podobnych ochoreni vo vsetkych vekovych skupinach o 244,5 percenta. Najvyssia chorobnost je u deti vo veku od siestich do strnastich rokov, a to 22 599,6 na 100 000 obyvatelov. V porovnani s rokom 2000 je vyskyt vyssi o 146,8 percenta.

Minuly tyzden boli ako prve zatvorene materske skoly v Dubovej, Zavadke nad Hronom, v Lome nad Rimavicou a zakladne skoly vo Valaskej, Polomke, Zavadke nad Hronom a v Helpe. V piatok 26. januara zasadla protichripkova komisia, ktora rozhodla o preruseni vyucovania vo vsetkych zakladnych a strednych skolach v okrese od 29. januara do 2. februara. Skolaci budu doma az do 5. februara, kedy dostanu aj vysvedcenia. O dochadzke deti do materskych skol rozhodnu individualne podla epidemiologickej situacie v zariadeni. Komisia zaroven vydala zakaz navstev v lozkovych oddeleniach nemocnice, v ustavoch socialnej starostlivosti a v domovoch dochodcov. Lekarne v pripade potreby posilnia svoje pohotovostne sluzby.

Sialenstvo zo sialenych krav

Choroba sialenych krav sa stava aktualnou temou dneska. V zaplave poplasnych sprav, co vsetko na nas moze z potravin cihat, zacinaju byt ludia opatrnejsi. Zaujimalo nas preto, ci poklesol zaujem zakaznikov o kupu hovadzieho masa.

V predajni masa a udenin Stefana Kostiaka v Polomke nam potvrdili, ze ludia sa zacinaju bat a kupuju menej hovadziny: "Na dedinach ludia tak ci tak kupovali menej, pretoze sami chovaju a maso potom popredavaju medzi sebou." Pokles zaujmu zaznamenali aj v breznianskych masiarstvach. V predajni Jozefa Ocela na Kuzmanyho ulici nas informovali, ze v porovnani s vlanajsom je to viac ako o polovicu. Rovnake je to aj v predajni masa HSD v Predajnej, kde nam Magdalena Kleskenova povedala: "Hovadzina nejde, zastavilo sa to, predava sa len hydina a bravcovina. Zacalo to prvou spravou v televiznych novinach a odvtedy sa ludia boja, hovadzinu uz ani neobjednavam, aj tak je draha." Darmo ludi presviedca, ze maso musi byt kvalitne, ked preslo kontrolou.

Na Slovensku sa zatial nakaza od krav nepotvrdila, pretoze dovoz hovadzieho bol minimalny.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT