30. JANUAR  2001 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Korupcia - uplatkarstvo, podplacanie - vraj bola, je, aj bude. Potvrdzuje to aj nasa anketa, v ktorej sme s niekolkymi okoloiducimi hovorili o tejto pliage nasho kazdodenneho zivota. Legislativa akosi nezvlada vykorenit ju, pritom svedomie by malo hryzt tych, co uplatky beru, ale aj tych, ktori ich davaju. Co vy na to?

S anketovym mikrofonom


o korupcii

Stefan Laprcka, dochodca, Podbrezova:

- Ja som sa s uplatkarstvom este nestretol, takze neviem vam o tom vela povedat. Pocul som o nom, no neschvalujem ho. Ale ked ludia su taki. Povedal by som, ze to nie je velmi spravne. Mohlo by byt, ale len v nudzovych pripadoch.

Beata Lamerova, nezamestnana, Brezno:

- O korupcii som pocula, ale osobne som sa s nou este nestretla. Vraj sa uplatky davaju v nemocniciach, na sudoch.

Martina Pitlovicova, predavacka, Brezno:

- Stretla som sa s tym v lekarskej branzi, kde sa uplatky davaju dost casto. Ked clovek neda uplatok, nie je ani dobre vysetreny. Nesuhlasim s tym vobec. Odo mna nikto uplatok nevyzadoval, ale na tom doktorovi to vidno, ze nieco caka.

Julius Prepletany, dochodca, Brezno:

- Nemalo by to byt, viete, ale vo vacsine pripadov sa to robi. Nebudem to rozvadzat, ale stavaju sa take pripady, ze sa davaju uplatky. Mal som take skusenosti, ale nebudem to komentovat. Nemalo by to byt za ziadnu cenu, ale bolo to predtym, je to aj teraz. Nik na svete toto neodbura. Takto vam poviem, uplatkarstvo je, bolo, aj bude.

A. P., robotnicka, Brezno:

- Podla mojho nazoru na vine sme my obycajni ludia. Vsade sa hovori, ze ked das lekarovi uplatok, starostlivost bude lepsia. Mne sa to nestalo, aj bez uplatku sa o mna v nemocnici postarali.

Lubica Vrabcova, nezamestnana, Brezno:

- Myslim si, ze teraz je korupcia vacsia ako predtym. Vtedy bola aspon trosku kontrolovatelna. Myslim si, ze urcite je v statnej sprave. Teraz bude hadam vsade, lebo je velka nezamestnanost. Osobne skusenosti nemam, lebo nie som na vyssich postoch. Ked niekto chce nieco dnes ziskat, tak asi musi podplacat, kym upravia zakony, ale aj tak sa nedodrzuju. Boli by sme radi, keby sa to uz zlepsilo.

Viera Kovacikova, invalidna dochodkyna, Cierny Balog:

- Uplatkarstvo? To je hadam vsade a najviac v nemocniciach. Este som sa s tym nestretla, ale podplacat by sa nemalo v dnesnej dobe. Ale sice dnesna doba je taka, ze ... Co uz urobime? Veru tak. Nedate, tak nemate nic. Uplatkarstvo je veru take.

 

Kniha

Preco tento nazov? Kniha by mala u kazdeho hrat svoju rolu. Ved najprv bolo slovo, potom knihy, vdaka ktorym sme taki vnutorne bohati. Tak, ako stat ma svoje emblemy, znak, zastavu, hymnu, tak aj jednotlivec ma svoj preukaz identity. Kazde mesto, obec ma svoj uradny heraldicky znak, svoju historiu, tradiciu a kazde mesto by malo mat aj svoj "rodny list", identicky preukaz a tym je kniha, obrazkova kniha o historii, sucasnosti, ktora dokumentuje navonok obec, mesto, region alebo stat.
Financne kniha nieco stoji, ale da sa predpokladat, ze kazda druha rodina ju bude mat. Kazdy si ju rad odnesie ako pamiatku na miesto, kde prezil hoci len dovolenku. Ti, co opustaju bydlisko, radi v nej zalistuju. Kniha je aj vhodna prezentacia, nekupuje sa kazdy den. Kde nie je predpoklad, ze vydavky za vytlacenie knihy sa nevratia, aspon zhruba? Treba sa spojit a spolocne v mikroregionoch, regionoch vydat knihu, v ktorej by bola prezentovana kazda obec jednotlivo.
Preco to pisem? Uz davnejsie som sa obratil na exstarostu Cierneho Balogu R. Kovacika s umyslom objednat si knihu. Odpisal mi, ze Balog taku knihu vydal davno, este v roku 1974, a poslal mi najnovsie knihy o Slovensku. Kolkokrat sa s navstevami bavim o mojom rodisku a neostava mi nic ine, len ukazat par fotografii z Cierneho Balogu. Balocania sa presadili na celom Slovensku, nestratili sa ani v cudzine. Staci len v literarnych kruhoch spomenut jednicky, "panov spisovatelov" z Balogu L. Tazkeho a P. Kovacika. Aj tu, vo Windsore, su ich knihy v slovencine.
Nie je cas, aby aj Cierny Balog a ine vacsie obce vytlacili o sebe knihu? Viem, financie! Su aj ine dolezite veci pre chod obce, treba "lepit" cesty, opravovat, natierat budovy. Ale prezentacia je prezentacia. Aby sa nezatazil rozpocet obce, pomoct mozu aj sponzori a pri dobrej voli, ochote miestnych organizacii, institucii da sa kniha vytlacit.
Verim, ze takato kniha coskoro bude a kedze sa vraciam na Horehronie, uz mam premyslene, ako na to. Vstupili sme do noveho tisicrocia, a preto treba mysliet na to, ze kniha prezentuje, je reklamou, zrkadlom obce, mesta, statu.

Pavol Datko, Kanada


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT