Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria  
ROCNIK 6 CISLO 19 13. MAJ 1998 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Pridte15. maja do Dvora remesiel u Rostarov

Muzejne podujatie zname pod nazvom Dvor remesiel u Rostarov sa v cinnosti Horehronskeho muzea v Brezne stava uz tradicnym. Kazdorocne je toto podujatie konajuce sa v rolnicko-remeselnickej usadlosti na Razusovej ulici c. 20 venovane inej remeselnej cinnosti. Po predstaveni tradicnych postupov a nastrojov pouzivanych pri vyrobe modrotlace pred dvoma rokmi a ukazkach rozmanitych sposobov spracuvania kovov vlani, bude sa tohto roku Dvor remesiel niest v znameni keramiky.

Keramika je vo velkom mnozstve zastupena takmer v kazdom muzeu na Slovensku. Nie je tomu inak ani v Horehronskom muzeu, kde fond keramiky predstavuje okolo tisic predmetov. Najviac je zastupena ladova hrncica. Ide predovsetkym o vyrobky vytacane na hrnciarskom kruhu, ktore sa pouzivali ako uzitkovy riad. Dalsiu cast zbierkoveho fondu keramiky tvoria predmety vyrobene manufakturnym sposobom - malovane taniere a krcahy z bielej kameniny a porcelanove hrnceky. Keramika v zbierkach Horehronskeho muzea bude nazov vystavy, ktora predstavi krehku krasu hliny prestavenu sikovnymi rukami cloveka do podoby nadob rozlicneho tvaru a urcenia. Sucastou vystavy bude aj stary hrnciarsky kruh na nozny pohon a niekolko mensich nastrojov.

Den vitazstva nad fasizmom a ukoncenia II. svetovej vojny si obcania Brezna pripomenuli v predvecer tohto sviatku spomienkovymi oslavami na namesti.

Z remeselnikov spracuvajucich hlinu sa predstavia keramikari zo Slovenskej Lupce, Dolnej Lehoty a Brusna. Navstvevnici budu mat moznost zhliadnut ukazky prace na elektrickom hrnciarskom kruhu ako aj tvarovanie hlilny do figuralnych a architektonickych kompozicii. Pracovnici Dielne ludovych remesiel pri Stredoslovenskom osvetovom stredisku v Banskej Bystrici predvedu techniku opletania hlinenych crepov drotom a ziaci Zakladnej umeleckej skoly v Brezne sa predstavia vlastnorucne vyrobenymi predmetmi z hliny.

Sucastou Dvora remesiel, tak ako kazdy rok, bude prehliadka v ramci regionu unikatnej technickej pamiatky - dreveneho mangla na konsky pohon postaveneho v minulom storoci.

Pracovnici Horehronskeho muzea v Brezne pripravili podujatie pri prilezitosti Medzinarodneho dna muzei, aby verejnosti predstavili cinnnost ludi uchovavajucich tradicne kulturne hodnoty.

Vstupne je desat korun pre dospelych a pat korun pre studujucu mladez a dochodcov.

Mgr. Leo Lichvar

Maju to za sebou

Nervozne deti, este nervoznejsi rodicia. Takyto pohlad sa naskytol tym, ktori 5. a 6. maja prechadzali popred stredne i ucnovske skoly Breznianskeho okresu. Konali sa tu totiz prijimacie skusky, o ktorych nam v skolach poskytli tieto informacie:

Na studium v gymnaziu sa prihlasilo 130 zaujemcov, z ktorych mozu prijat 50. Psychologicke testy 8. aprila absolvovalo 66 adeptov studia na osemrocnom gymnaziu, z nich po prijimacich skuskach 2. juna zoberu 30.

Do troch tried strednej priemyselnej skoly strojnickej prijmu 60 ziakov, prihlasilo sa az 124.

Prijimacie pohovory v hotelovej akademii 5. maja robilo 116 ziakov. Kedze v buducom skolskom roku otvoria dve triedy, prijat mozu len 50 ziakov. O den neskor bolo na prijimackach v obchodnej akademii 67, zoberu z nich 25 do jednej triedy.

V Strednom odbornom ucilisti strojarskom v Brezne otvoria profesiu kuchar - casnik, kucharka - servirka, kde sa prihlasilo 32 ziakov, prijmu 12. Z 15 prihlasenych na profesiu predavac rozlicneho tovaru zoberu 8. Bez prijimacich skusok otvaraju profesiu stupnovita priprava - strojarstvo, kde je plan 40 a prihlasilo sa 39 ziakov.

V Strednom odbornom ucilisti hutnickom v Podbrezovej v profesiach hutnik - operator, mechanik silnoprudovych zariadeni, mechanik elektronik pre automatizacnu techniku, mechanik elektronik pre spotrebnu elektroniku, technicko-administrativny pracovnik, krajcirka, stolar, mechanik - opravar pre cestne motorove vozidla bude studovat 100 ziakov, prihlasilo sa 147. Bez prijimacich pohovorov prijali tych, ktori mali priemer znamok do 2,5.

Zaujem o studium v Dievcenskej odbornej skole v Piesku v studijnom odbore obchod a podnikanie prejavilo 78 dievcat, stastie sa usmialo na 25 z nich.

(r)

Kradol v EKA MODE

Pansku kozenu bundu za 8550 korun zvesil z vesiaka, vlozil do igelitovej tasky a pobral sa von. Platit sa neunuval. Takto si 30. aprila o 13. hodine v predajni EKA MODA na breznianskom namesti pocinal dvadsatosemrocny P. Z. z Kosic, vyuzijuc nepozornost predavajucich. Odist sa mu vsak nepodarilo. Zlodeja zadrzali pracovnici predajne.

(mv)

Vitazne vavriny priniesol Divadelny subor Jana Chalupku z 31. rocnika Palarikovej Rakovej, kde sa predstavil s hrou Petra Kovacika Krcma Pod zelenym stromom. Dvoch clenov suboru - Jana Vengrina (postava krcmara) a Ladislava Vagadaya (postava pijana) - ocenili za pozoruhodne herecke vykony. Pri tejto prilezitosti ich aj s veducim suboru Dusanom Karakom a predsedom vyboru Gabrielom Obernauerom v utorok 5. maja prijal primator Brezna.

Snimka: Peter Bercik

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT