Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria  
ROCNIK 6 CISLO 22 3. JUN 1998 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Mesiac bezpecnosti na cestach v cislach

Dopravna policia Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne v spolupraci s poriadkovou policiou v maji - mesiaci bezpecnosti na cestach Slovenskej republiky vykonala niekolko akcii. Ako nas informoval hovorca okresneho riaditelstva kpt. Miroslav Valach, do 26. maja to bolo pat kontrol, 5. maja sa zamerali na technicky stav vozidiel a na pozitie alkoholu, 7. maja na rychlost, 13. maja na technicky stav a povinnu vybavu, 20. maja si na musku vzali nemotorovych ucastnikov a 26. maja alkohol a technicky stav.

Piateho maja zaznamenali 17 priestupkov, za ktore ulozili blokove pokuty 4100 korun, zadrzali jeden vodicsky preukaz, sest osvedceni o evidencii vozidla, ani v jednom pripade neslo o pozitie alkoholickych napojov. Siedmeho maja zistili 34 priestupkov a z pokut za ne vyzbierali 9000 korun, zadrzali jedno osvedcenie o evidencii vozidla. Trinasteho maja to bolo 22 priestupkov a 7700 korun v blokovych pokutach, zadrzali styri osvedcenia o evidencii vozidla a zistili jedneho pachatela trestneho cinu. Dvadsiateho maja z desiatich priestupkov sa troch dopustili nemotorovi ucastnici, ktorym ulozili pokuty po sto korun, dovedna to bolo 1550 korun, zadrzali jedno osvedcenie o evidencii vozidla a v jednom pripade slo o pozitie alkoholu vodicom motoroveho vozidla. V statistike 26. maja je 41 priestupkov, 6800 korun v blokovych pokutach, zadrzany jeden vodicsky preukaz a trinast osvedceni o evidencii vozidla.

(r)

Prepadol starenku

Poriadny sok sposobil neznamy pachatel s kuklou na hlave v pondelok 25. maja osemdesiatrocnej starenke. Pol hodinu pred polnocou totiz vnikol do jej rodinneho domu v Polomke a ohrozoval ju kuchynskym nozom. Vystrasena zena mu pod hrozbou zabitia dala 1240 korun. Nastastie vyviazla bez zranenia.

Policia sa obracia na obcanov so ziadostou o pomoc pri patrani po tomto pachatelovi trestneho cinu lupeze. Akekolvek informacie oznamte v najblizsom utvare policie alebo na zname telefonne cislo 158.

(vch)

 

Auto obete v lesnom poraste

V sobotu 23. maja popoludni lesni robotnici nasli v oblasti horskeho priechodu Sturec Opel Vectra tmavej metalizy ev. c. BBI 51-22. Auto patrilo 38-rocnej Ing. M. C. z Brezna, ktorej obhorenu mrtvolu nasli 18. maja nedaleko motorestu v Nemeckej. Vozidlo z hlavnej cesty do zrazu v mladom lesnom poraste zhodil pravdepodobne pachatel bestialneho cinu.

(mv)

Francuzski a breznianski dochodcovia nasli spolocnu rec

Brezno uz niekolko rokov rozvija spolupracu v oblasti kultury, sportu a skolstva s francuzskymi priatelmi. V tychto dnoch zavitali do Brezna clenovia klubu dochodcov z francuzskeho sedemnasttisicoveho mestecka Planguenoul, leziaceho tri desiatky kilometrov od Pariza.

Vo stvrtok 28. maja sa francuzski dochodcovia stretli s breznianskymi vo svojom klube, aby si v druznej besede pohovorili o zivote. Podobne ako u nas maju francuzski dochodcovia rozne vyhody, napriklad zlavy v doprave, moznost rekreacie a kupelnej liecby. Vyvijaju klubove aktivity, ako turisticke vychadzky, spolocenske stretnutia spestrene pecenim kolacov ci vyrobou rucnych prac. Francuzi si pocas produktivneho veku jedno percento z mesacneho prijmu odkladaju, aby ako dochodcovia boli lepsie zabezpeceni a mohli spoznavat nielen svoju vlast, ale i cestovat do zahranicia. Nasli vela spolocneho vo svojom zivote. Aj u nich vsetko zavisi od financnych moznosti. S dorozumievanim problemy nemali. Francuzky Maria a Alzbeta maju slovenske korene, ich rodicia pochadzali z Novej Vsi nad Zitavou. Aj napriek tomu, ze vo Francuzsku ziju styridsat rokov, hovoria peknou slovencinou.

Do buducnosti planuju pokracovat v spolupraci nielen prostrednictvom korespondencie, ak to financne prostriedky dovolia aj osobnymi navstevami Francuzska.

(zs)

Snimka: Peter Bercik

Ministri v Brezne

V racmi pracovneho vyjazdu vlady do Banskobystrickeho kraja v piatok 29. maja zavitali do Breznianskeho okresu dvaja ministri - Jan Sitek a Miroslav Maxon. Minister obrany Jan Sitek sa pri tejto prilezitosti zastavil v breznianskej posadke. Velitel 2. delostreleckej brigady plk. Ing. Jan Kantarik nas informoval, ze ministra zaujimala problematika zivota vojakov, podmienky vycviku, socialne zabezpecenie vojsk a bytova situacia. Na pode mestskeho uradu ho prijal primator Brezna Ing. Vladimir Fasko (na snimke Emilie Alitisovej) a zapisal sa do Pamatnej knihy mesta. Spolu sa isli pozriet na stavbu Baldovskeho mosta.

Minister financi Miroslav Maxon v sprievode prednostu Okresneho uradu v Brezne Milana Vojtka a veducej oddelenia rozpoctu a spravy majetku Krajskeho uradu v Banskej Bystrici Marty Babiakovej si prehliadol prevadzky Zeleziarni Podbrezova a stretol sa s manazmentom tejto akciovej spolocnosti. Navstivili aj dalsiu akciovu spolocnost Petrochemu Dubova. O problematike okresu besedovali s vedenim okresneho uradu v jeho sidle veduci uradu ministerstva vnutra Stanislav Becica a veduci uradu ministerstva financii Robert Nemcsics. Prehliadli si aj budovu byvaleho piaristickeho klastora, ktora po rekonstrukcii bude sluzit potrebam Okresneho uradu v Brezne.

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT