8. JUL 1998 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Sme nablizku

Mam znamu, ktora predava kozmetiku. Vzdy sa jej podari na nieco ma nahovorit a nieco si nakoniec objednam. Potom ma to hneva, lebo bez mnohych veci by som sa zaobisla a viem, ze ked znova pride, znova si nieco objednam. Uz ani neviem, ci sa viac hnevam na nu ci na seba.

Zn. Zasluzim si?

Niekedy davnejsie som si myslela, ze taketo situacie su problemom len preto, ze clovek nedokaze povedat nie, nedokaze odmietnut. Nic vsak v zivote nie je cisto cierno-biele. Ani v tejto situacii to nikdy nie je tak, ze aktivny predajca vnuti svoj tovar zakaznikovi, ktory ho vobec nechce, ze predajca "znasilni" svojho zakaznika. Situacia je skor taka, ze jedna cast zakaznika s kupou nesuhlasi, je proti, ale druha cast, casto ta mensia a viac skryta zareaguje "ano". "Preco by si si to nemohla dovolit? Zasluzis si to. Tuto znacku si kupila inzinierka ..." Moze to byt vona vzorky, ktora v podvedomi asociuje nas zazitok z minulosti, emocne silny, pekny, ktory si uz vobec nemusime pamatat. A niekedy je za tym vsetkym plne si uvedomovane: "Aby si o mne nemysleli ..."

Ak chcete vyriesit svoj problem, sledujte pri najblizsej navsteve (a obchodnej ponuke) svojej znamej svoje vnutorne reakcie. Mozno sa vam podari zistit, na co zareagujete, ktoru vasu cast oslovi ponukany tovar. Ak to zistite, ak tomu porozumiete, mozno dokazete tuto svoju potrebu uspokojit inak ako kupou tovaru, ktory potom povazujete za nepotrebny, nadbytocny. "Zasluzim si" mozem uspokojit kupou knihy, z ktorej sa budem viac tesit ci kupou bluzky, ktoru dokazem dozicit svojej dospievajucej dcere, ale pre seba ju povazujem za pridrahu (maly cloviecik vo mne vsak pri pohlade na dceru v bluzke protestuje proti nespravodlivosti). Alebo si svoje "zasluzis si" uspokojim nefinancnou cestou tak, ze v nedelu namiesto tradicneho poldenneho varenia sviatocneho obeda naplanujem celodenny vylet do prirody, v ktorej sa tak dobre citim. A vecer si este sadnem k svojmu oblubenemu serialu a necham sa s vecerou trapit deti a manzela. Najprv vsak musim lepsie rozumiet sebe - co potrebujem, co skutocne chcem.

Mgr. Marcela Skultetyova,

Centrum poradensko-psychologickych sluzieb Brezno

Centrum poradensko-psychologickych sluzieb sidli v Sokolovni, c. t. 634155.

Najpredavanejsie knizne tituly

v juni

Knizne centrum, Razusova 8, Brezno

Beletria:

1. J. Collinsova: Vzrusenie

2. M. Ondaatje: Anglicky pacient

3. L. Spencerova: Prislub lasky

4. K. Anderson: Spisy X Epicentrum

Detska literatura:

1. K. Grahame: Rozpravky spod vrby

2. D. Rex: To dokaze kazdy mlady majster

3. K. Daskova: Farebne skvrnky modreho maca

4. M. Stefankova: Kamarati z lesa

Odborna literatura:

1. M. Rogner: Nase prve terarium

2. C. Kentova: Domacnost, napady a rady

3. M. Stange: Nova kuchyna

4. M. Gauionieova: Hmota + energia

Knihkupectvo M. Frgolcova, CSA 7, Brezno

Beletria:

1. Steelova: Duch

2. Breiner: Javorove listy

3. Steelova: Tichy obrad

Detska literatura:

1. Harmanova: Zili, rastli, vevericky

2. Medzi nami dievcatami, 28. cast

3. Bajky

Odborna literatura:

1. Rozum do vrecka

2. Predpisy o cestnej premavke

3. Podvojne uctovnictvo, Cenigova 1. cast

Ochrana urody pred poziarmi

 

Okresny urad - odbor poziarnej ochrany v Brezne v zmysle hlavnych uloh poziarnej prevencie a propagacno - vychovnej cinnosti voci obcanom v nadvaznosti na nastavajuce obdobie zberu a uskladnenia sena a zatevnych prac touto formou upozornuje obcanov a sukromne hospodariacich rolnikov na realne nebezpecenstvo vzniku poziaru z dovodov nerespektovania poziarno- bezpecnostnych predpisov pri tychto pracach.

Napriek tomu, ze v okrese Brezno v roku 1997 bol zaznamenany u sukromnych osob len jeden poziar (vznietenie sena sposobene trenim o koleso motoroveho vozidla) nemozno konstatovat, ze danej problematike je venovana dostatocna pozornost. Pocas tychto cinnosti je potrebne dodrziavat nasledovne podmienky poziarnej bezpecnosti:

- pocinat si tak, aby nedochadzalo k vzniku poziarov najma pri skladovani a pouzivani horlavych latok a pri manipulacii s otvorenym ohnom

- dodrziavat prikazy a zakazy tykajuce sa poziarnej ochrany na oznacenych miestach

-utvarat v objektoch podmienky na rychle zdolanie poziaru a na zachranne prace

- dodrziavat zasady poziarnej bezpecnosti pri cinnostiach spojenych so zvysenym poziarnym nebezpecenstvom (t. j. obdobie zberu sena a zatevnych prac)

- obstaravat a udrziavat v pouzitelnom stave vhodne hasiace prostriedky

- respektovat zakaz fajcenia a pouzivania otvoreneho ohna na miestach so zvysenym poziarnym nebezpecenstvom

- dbat o volny pristup k uzaverom elektricekj energie, plynu a vody

- nevyvolavat bezdovodne poziarny poplach

Zvysenu pozornost treba venovat aj nasledovnym podmienkam a poziadavkam z hladiska poziarnej bezpecnosti:

- dbat o riadny technicky stav zberovej techniky (kosacky, traktory, nakladne vozidla, a pod.), udrzbu vykonavat podla pokynov vyrobcu, dbat hlavne o tesnost palivoveho potrubia a nadrzi PHM, tesnost a stav gumovych hadic, stav elektroinstalacie vratane akumulatora a startera, spravne napnutie remenicovych a retazovych rozvodov, pravidelne cistenie rotujucich casti (kolesa, ojnice, prevody) od namotaneho sena a slamy, dbat o cistotu vyfukoveho potrubia

- pozornost venovat aj samotnemu priestoru pre uskladnenie sena, slamy ako je napr. stav a podmienky istalovania elektrickych zariadeni, dodrzanie bezpecnej odstupovej vzdialenosti od ostatnych objektov, dbat o priechodnost dvorov v nadvaznosti na umiesnenie hospodarskych budov vlastnych, resp. susediacich obcanov

- v tomto obdobi zvysenu pozornost venovat aj detom, hlavne v zamedzeni pristupu k zapalkam a inym lahkohorlavym latkam a k jej manipulacii v okoli tychto priestorov.

Dodrziavanie uvedenych podmienok poziarnej bezpecnosti pocas sledovaneho obdobia je predpokladom uspesneho zberu, uskladnenia urody a vytvorenia majetkovych hodnot. Naopak nerespektovanie predpisov o poziarnej ochrane ma za nasledok mozne straty na majetku a zdravi obcanov aj s pripadnym dosledkom pravneho postihu v zmysle ustanoveni zakona SNR c. 126/85 Zb. o poziarnej ochrane v zneni neskorsich predpisov.

mjr. PO Lubomir Masar

Odbor poziarnej ochrany Okresneho uradu v Brezne

Rozpis pohotovostnych lekarenskych sluzieb v Brezne na jul

Lekaren Slovakia, Nam. gen. M. R. Stefanika 8

Pondelok: 13.

Utorok: 7., 21., 28.

Sobota: 4., 18.

Lekaren Vitamin, Nam. gen. M. R. Stefanika 7

Pondelok: 6., 20., 27.

Sobota. 11.

Lekaren Medikament, Kuzmanyho 1

Piatok: 3., 17.

Sobota: 25.

Lekaren Pri nemocnici, spol. s r.o., Banisko 1

Utorok: 14.

Streda: 1., 8., 15., 22., 29.

Stvrtok: 2., 9., 16., 23., 30.

Piatok: 10., 24., 31.

Nedela: 5., 12., 19., 26.

Nocne lekarenske pohotovostne sluzby v dobe od 22. do 7. hodiny na vydaj liekov na recepty z LSPP zabezpeci lekaren Pri nemocnici, spol. s r.o. po vyzvani lekarom z LSPP.

Povinnostou kazdej lekarne je vyvesit rozpis svojich pohotovostnych sluzieb na viditelnom mieste.

JUDr. Katarina Donovalova

veduca odboru VVS


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT