Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 6 CISLO 40 7. OKTOBER 1998 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Nasilim ho odviezli

Trestneho cinu obmedzovania osobnej slobody sa s neznamymi styrmi pachatelmi dopustil tridsatjedenrocny P. M. z Brezna. Desat minut po siestej hodine rano 26. septembra na Kuzmanyho ulici v Brezne nasilne vtiahli do bieleho Fiatu Tipo tridsatrocneho M. P. zo Zavadky nad Hronom a pocas jazdy sa mu vyhrazali zabitim. Na poli v Podkorenovej, kde ho P. M. vytiahol z auta a bil po tvari, sa nasilne odvlecenemu muzovi podarilo ujst. V aute ostala jeho cestovna taska, trojo husli a rozne oblecenie za 9500 korun, s cim pachatelia usli.

Okradli ju

V predajni Farby-laky na Namesti gen. M. R. Stefanika v Brezne 25. septembra sarapatil zlodej. Z kabelky E. S. z Myta pod Dumbierom ukradol hotovost 23 581 korun a ciernu kozenu penazenku, v ktorej mala 330 korun.

Zlodeji dobytka

V ostatnom obdobi breznianski policajti zaznamenali kradeze dobytka pasuceho sa bez dohladu na sukromnych hospodarstvach v okoli mesta. V noci na 28. septembra takto P. Z. z Lucok ukradli 350-kilogramoveho byka a 300-kilogramovu jalovicu za 15 000 korun. Nasledujucej noci z Cachova zmizol 550-kilogramovy byk, cim zlodej sposobil majitelovi J. J. z Mazornikova skodu asi za 22 000 korun. V suvislosti s tymito kradezami vas policia vyzyva k zvysenej ochrane vlastneho majetku a prosi, aby ste pripadny pohyb podozrivych osob a motorovych vozidiel oznamili na telefonne cislo 158.

 

Dni francuzskej kuchyne

V dnoch od 6. oktobra do 5. novembra prebieha v Brezne siesty rocnik Francuzskych dni v Brezne. Ich sucastou je gastronomicke podujatie Dni francuzskej kuchyne, ktore v spolupraci s hotelom Dumbier organizuje hotelova akademia. Od 6. do 9. oktobra od 15. do 21. hodiny v jedalni hotela Dumbier lakavu ponuku specialit francuzskej kuchyne pripravuju studenti hotelovej akademie pod vedenim J. P. Champagnola z druzobnej skoly z francuzskeho Meudonu pri Parizi. Ak mate zaujem o rezervovanie stola, mozete tak urobit v utorok od 11. do 15. hodiny (c. t. 6112743), v stredu od 18. do 20. hodiny (c. t. 6112963) a vo stvrtok od 8. do 13. hodiny (c. t. 6112743).

O dalsom programe Francuzskych dni v Brezne vas budeme vcas informovat.

DNI MESTA BREZNA

8. stvrtok

15.00 hod. - KAVT VYSTAVUJE - otvorenie Klubu amaterskej vytvarnej tvorby v synagoge
17.00 hod. - MISS A MISTER STREDNYCH SKOL MESTA BREZNO - mestsky dom kultury
20.00 hod. - DISKOTEKA PRE STUDENTOV

10. sobota

9.00 hod.   - JARMOK LUDOVYCH VYROBKOV - hostinec Kolkaren
                  - vystupenie ludovych hudieb
                  - prezentacia Mestskych lesov mesta Brezna
                  - atrakcie pre deti
10.00 hod. - HRY A SUTAZE PRE DETI - areal ucilista na Mazornikove
15.00 hod. - ODPOLUDNIE PRE STARSICH - vystupenie profesionalnych umelcov v dome kultury

11. nedela

18.00 hod. - Koncert spevackeho zboru mesta Brezna v evnajelickom kostole

12. pondelok

15.00 hod.    - Slavnostne zasadnutie mestskej rady, krst knihy "Brezno, mesto, ktore Ti podava ruku" v obradnej sieni v mestskom urade
19.00 hod.    - NESMRDI - zabavny program humoristov Roba Kajzera a Petra Melusa v mestskom dome kultury

Navstevnici si maju moznost pocas dni mesta (okrem nedele) pozriet dve vystavy:

o BOH ZEHNAJ POCTIVEMU REMESLU - remeselnictvo v Brezne medzi rokmi 1872 - 1950 v Horehronskom muzeu v radnici

o KAVT VYSTAVUJE - vystava clenov Klubu amaterskej tvorby v synanoge

 

Krizom-krazom Europou
Na zaklade pozvania priatelov odcestoval rano 17. septembra detsky folklorny subor Stastne detstvo na svoj velky programovy zajazd po Francuzsku. O niektore dojmy z ciest krizom-krazom Europou zo zaujimaveho programu i vystupeni sa radi podelime s citatelmi Horehronia.

h9840a.jpg (57423 bytes)Onen odchodovy stvrtok bol dnom uprsanym, a tak z prehliadky Dachsteinu zostal len zrychleny presun do Luxemburgu. Ten zaliaty slnkom privital clenov Stastneho detstva, ponukol im nielen svoju historiu, ale aj oddych v detskom parku pod osemdesiat metrov vysokym Rooseveltovym mostom. Prichod medzi svojich - clenov folklorneho suboru La Gatinaise v Perthes je vzdy sviatkom vo vzajomnych vztahoch oboch suborov. Priatelstvo, pohostinnost, vynikajuca atmosfera. Dalsi den opat priatelia v Meudone. Nase (i oficialne) priatelske mesto ochotne otvorit svoju srdecnu naruc. Vynikajuce vystupenie spolu s meudonskou baletnou skolou, prehliadka Pariza, metro, navrat do Perthes. Dalsi den rovnako vyborne vystupenie na festivale v Melune, novi divaci, novi priatelia. Pondelok je dnom odchodu z Perthes, stisky ruk... do skoreho videnia. Slnecny Pariz po navsteve Eiffelovky strieda takmer poltisicky kilometrov dlha cesta, do najzapadnejsieho cipu Bretonska. Atlantik, opat priatelia, nasi lektori Barbara a Jozef Nivetovci, perfektna atmosfera na vystupeni v kasine Pleneuf val Andre na brehu mora. Odliv az strnast metrov vysoky, krasne piesocnate plaze, more vracajuce sa kazdych sest hodin z niekolkokilometrovej vzdialenosti, to vsetko dava clenom Stastneho detstva zaspat az nad ranom. Dalsi den znovu pri mori, penivy Atlantik, bretonske speciality, rozlucky s vynikajucimi hostitelmi - priatelmi. Pred nami je Cap Frehel s majakom a utesmi a samozrejme Le Mont St. Michel. Miesto, ktore svojou atraktivnostou nepotrebuje dalsi komentar po az dvadsat kilometrov vzdialenom odlive opustame, aby sme vecerom dorazili do hlavneho mesta Normandie Caen. V Heroville St. Clair cakaju nasu patdesiatclennu vypravu pani Jarmila Delepine i Katka Vidal- Galovska povodom Ceska a Slovenka s rodinami a priatelmi. Ubytovanie v rodinach nam dava nove moznosi k spoznaniu tych, ktori sa stavaju na dva dni nasimi hostitelmi. Blizkost mora, vyborne pocasie dava prilezitost k navsteve pobrezia v Houlgate. Predtym vsak nemozno vynechat prehliadku Caen, jeho starobylych casti i moderneho vystaviska s celosvetovou prezentaciou tovarov. Vecerne vystupenie v Ouistrehame prilakalo mnoho nadsencov slovenskeho folkloru. Vyborna atmosfera, perfektni divaci.... Rano odchod cez most v usti Seiny pri Le Havre do Belgicka s nocnou prehliadkou Brusselu, holandskeho Brunsumu ci luxemburskych Arden, tak, aby Stastne detstvo prijalo opat francuzske Alsasko. Trochu uprsane prehliadky miest vychodneho Francuzska, vystupenie, super supermarket, prehliadka Pettit France, Europskeho parlamentu ci strasburskej katedraly... Vystupenie slovenskeho folkloru na Dnoch kapusty zrejme si este ani nepamata. V Alsasku si Stastne detstvo iste zapamataju. Vecer znovu lucenie s nasimi hostitelmi, hudobnikmi, priatelmi, Elenou Chenottovou a Adolphe Simonom.

h9840c.jpg (37288 bytes)Dazdiva noc ucastnikov zajazdu privadza do rakuskeho Bregenzu na Bodamskom jazere. Rano odchod do zasnezenych Alp cez Fleksen a Arlberg Passe. Pred Dinsburgom autobus toci do Ötztalu - udolia konciaceho dvetisicpatsto metrov vysokeho Timmelsioch priesmyku. Na druhu stranu do Talianska, nasledne Dolomitov zrejme pre mnozstvo noveho snehu a cestu nedostatocne siroku pre autobus dopravna sluzba vypravu nepusti. Smola, stastie to je skusane este na ladovcovej ceste, kde je mozno dosiahnut az 3 058 metrov vysoko polozeny ladovec. Na tuto cestu vsak pocasie mandat nedava. Cesta pred holym Wilder Kaiser vsak svojou krasou nahradza predosle. Vecerny Salzburg uz po sezone vymeteny, ale vzdy rovnako krasny, dazdiva cesta domov, ranny prichod do Brezna. Mozno unava, ale spomienky, ktore zavazuju, podakovanie vsetkym clenom folklorneho suboru, umeleckemu, organizacnemu vedeniu DFS, vacsim i mensim sponzorom, hostitelom v zahranici, ale hlavne neunavnemu priatelovi - organizatorovi vsetkych ciest DFS do Francuzska - Danielovi Compagnonovi.

Stastne destvo sa 29. septembra stastne vratilo tam, odkial sa vydalo na svoju stastnu cestu. Vela stastia...

 

Medzinarodnym dnom starsich ludi - 1. oktobrom - sa na celom svete zacala informacna kampan k nastavajucemu Medzinarodnemu roku starsich ludi.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT