Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 6 CISLO 45 11. NOVEMBER 1998 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Mimoriadne zasadnutie mestskeho zastupitelstva

V piatok 6. novembra sa konalo mimoriadne zasadnutie mestskeho zastupitelstva, kde hlavnym bodom programu bolo zabezpecenie volieb do organov samospravy obci vo volebnom obdobi 1998-2002. Narodna rada Slovenskej republiky 4. novembra prijala ustavny zakon o predlzeni volebneho obdobia organov samospravy obci zvolenych vo volbach v roku 1994. Volby budu v dnoch 18. a 19. decembra.

V zmysle uznesenia mestskeho zastupitelstva bude volene 33-clenne mestske zastupitelstvo, vytvori sa sedem viacmandatovych volebnych obvodov, pre volbu primatora je jeden jednomandatovy volebny obvod. V Brezne primator urcil dvadsatdva volebnych okrskov a dvadsatdva zapisovatelov, za zapisovatela menoval Ing. Jana Medveda, prednostu mestskeho uradu. Prve zasadnutie mestskej volebnej komisie by malo byt 18. novembra a zaregistrovanie kandidatov na poslancov a na primatora do 20. novembra. Zoznam zaregistrovanych kandidatov bude uverejneny 24. novembra. O zapise do zoznamu volicov a o case a o mieste konania volieb budu obcania informovani do 28. novembra. Volebna kampan zacina 3. decembra o 14. hodine a konci 16. decembra o 14. hodine.

 

Minister P. Magvasi v nasom okrese

Minister prace, socialnych veci a rodiny Peter Magvasi navstivil v piatok 6. novembra centrum Banskobystrickeho kraja, ktory vykazuje nadpriemernu nezamestnanost. Stretol sa tu s pracovnikmi uradov prace, socialnej sfery a s odborarmi. Odborari prisli s konkretnymi poziadavkami na riesenie problemov. OZ KOVO ziada zavedenie pracovnych sudov, vytvorenie garancneho fondu pre krizove situacie a OZ skolstva prehodnotenie rozpoctu. Minister hovoril aj o Breznianskom okrese, pricom zdoraznil, ze na Horehroni funguju len dva podniky, Zeleziarne Podbrezova a Petrochema Dubova, ostatne su v nestabilite a v niestote, co suvisi s hospodarskou politikou statu. Uviedol, ze vlada chce, aby hospodarska politika ovplyvnovala regiony a pripravuje aj novelizaciu zakona o zamestnanosti.

 

Rad sa vrati

Neopakovatelnu atmosferu mohli zazit ucastnici koncertu ceskeho husloveho virtuoza Vaclava Hudecka a klaviristu Petra Adamca v piatok vecer v breznianskom evanjelickom kostole. Okrem vynikajucich hudobnych vykonov svetoznameho huslistu tesi i fakt, ze na koncerte s charakterom beneficnosti sa vyzbieralo 10 920 korun. Tato suma bola rozdelena pre Dom socialnych sluzieb Kotva Brezno - Halny a pre Detsky domov vo Valaskej. Vaclav Hudecek si vazi priazen publika, primatora mesta Ing. Vladimira Faska a pana farara Dusana Fabriciusa a podla jeho slov sa do Brezna s novym programom vzdy rad vrati.

H9845b.jpg (32878 bytes) V nedelu, 8. novembra, patril po sluzbach Bozich evanjelicky kostol v Brezne komornemu spevackemu zboru Zvony zo slovenskej dedinky Selenca v Juhoslavii. Vo viac ako hodinovom programe sa predstavil so svojim hostitelom Spevackym zborom mesta Brezna. Clenovia suboru ocarili nielen zaujimavymi skladbami, ale predovsetkym nadhernou slovencinou, ktoru by im nejeden domaci mohol zavidiet.

 

Podnos aj s prstenmi

Podnos, na ktorom bolo sestdesiatpat prstenov zo zlteho kovu, ukradol zlodej v predajni klenoty na breznianskom namesti. Odohralo sa to 4. novembra o stvrt na dvanast, kedy tento odvazlivec vyuzil nepozornost predavacky a otvoril si nezmaknute sklene dvierka do vykladu. Majitelke K. P. z Brezna sposobil skodu za 130 000 korun.

Ukradol jej kabelku

Nepozornost E. C. z Brezna pocas skusania kabata v kabinke vyuzil kmin, ktory jej ukradol na podlahe volne polozenu kabelku. Ku kradezi doslo 2. novembra o tretej hodine v obchodnom dome v Brezne. Okradnuta mala v kabelke penazenku so sumou 7550 korun, doklady a kluce.

 

Svetovy pohar v biatlone uz v decembri

Tretieho novembra sa na svojom zasadnuti stretol organizacny vybor - biatlon Osrblie. Uvod patril zaverecnemu vyhodnoteniu priebehu Majstrovstiev sveta v letnom biatlone, cinnosti organizacneho vyboru a jeho komisii. Obsirny material, ktory organizacny vybor prerokoval, hodnotil Majstrovstva sveta v letnom biatlone´98 ako uspesne (samozrejme okrem vynikajucich vysledkov nasich reprezentantov). Predseda organizacneho vyboru Vladimir Fasko podakoval vsetkym organizatorom, usporiadatelom, rozhodcom za aktivny pristup k podujatiu, ktoreho sa zucastnilo takmer seststo ucastnikov. Podakovanie zvlast patrilo Hotelovej akademii v Brezne za vykon na tradicne vysokej urovni. Vyhodnotenie majstrovstiev zaroven poukazuje i na vystupy, ktore sa vyskytli vo vedeni a organizacnych komisiach. Material posluzi teda velmi dobrym sposobom, ako pomocka pri vyvarovani sa i drobnych chyb v buducnosti, pri organizovani pretekov europskeho ci svetoveho vyznamu. Na oddych niet casu. Uz v decembrovych dnoch (15. - 20.) privita Brezno i Osrblie pretekarov svetoveho pohara v biatlone. Vrasky na celach organizatorov moze sposobit teple pocasie, avsak organizacny vybor je pripraveny urobit maximum pre uspesny priebeh podujatia. Otvaraci ceremonial je pripravovany na utorok 15. decembra o 19.hodine na Namesti gen. M.R.Stefanika v Brezne, slavnostne vyhlasovanie vysledkov na 19.decembra v rovnakom case na tom istom mieste. Zaverecny ceremonial bude patrit Osrbliu v nedelu 20. o 15. hodine. Preteky Svetoveho pohara budu moct divaci sledovat od 16. do 20. decembra v biatlonovom areali v Osrbli (blizsi casovy rozpis pretekov, informacie o zabezpeceni dopravy najdete na strankach Horehronia). Organizatori veria vo zvyseny zaujem divakov, pre ktory je pripraveny nielen sportovy, ale aj kulturno-spolocensky program.

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT