Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7 CISLO 06 9. FEBRUAR 1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

 
Na prahu
"  Apokalypsy podla Janka (Krala)  "

Po predchadzajucej divadelnej sezone a uvedeni hry Petra Kovacika Krcma Pod zelenym stromom, ktoru sprevadzali vynikajuce vysledky, mimoriadny zaujem divakov, ucast na Scenickej zatve v Martine a mnohe dalsie ocenenia suboru a jej jednotlivcov, sa rozhodol kolektiv Divadelneho suboru Jana Chalupku mesta Brezna siahnut po dalsom narocnom projekte.

Apokalypsa podla Janka (Krala) autora Karola Horaka je urcite hrou a temou, ktora by mala predovsetkym oslovit milovnikov narodnej klasiky. Meno basnika-burliveho Janka Krala sa stalo pre nasu literaturu jednym z pojmov, ktore presli ako osobitna a vyznamna hodnota do zakladneho fondu nasej kultury. Zanechal zavazne dielo, plne poetickych a tvorivych vybojov, ktore sa nesu celym storocim nasej poezie ako iskrive a fascinujuce drahokamy. Janko Kral vyrastal a bol pevne vrasteny do slovenskej zeme, ale z nich vystupoval do vysav a utekal do dialav svetovych horizontov.

Z ulomkov Kralovej burlivackej zivotnej cesty, ktora bytostne koresponduje s vytvaranim jeho basnickych diel, ale je opradena aj privelkym ruskom zahad a neoverenych legiend, vznikol aj text hry, ktoru budete mat moznost uz o niekolko dni vzhliadnut na nasom javisku. Autor Karol Horak ju povodne napisal pre konkretny typ divadla, pre konkretnu kulturno-spolocensku prilezitost - v januari 1944 otvorilo Divadlo SNP v Martine hrou priestory svojho noveho studia. Predkladana drama v dnesnej dobe, ktoru uvedie DSJCH mesta Brezno, je vsak verziou, kde je povodny text autora motivacne sirsi, ktory sa na javisku doslova premieta medzi historickym faktom, dramatickym principom a autorskou fikciou. Ak sa na tento fakt pozerame z uvedenia povodnej dramatickej tvorby, ide o celoslovensku premieru, teda o hru, ktora sa v tejto podobe na Slovensku este neuvadzala.

Reziser Matus Olha nas o svojich kvalitach presvedcil uz davno v minulosti aj v sucasnosti. Rozhodne dnes patri medzi spicku vo svojom remesle v uvadzani hier narodnej klasiky, z prostredia slovenskeho a slovanskeho ducha, s ktorym je bytostne spojeny. Uz pri prvom precitani predlohy, pri prvych citackach a obsadzovackach sme si uvedomovali, ze pripravit takyto projekt nebude rozhodne lahke a ze si to bude opat vyzadovat mimoriadne usilie a pristup vsetkych zainteresovanych. Dnes, ked sme tesne pred premierou a postupne reziser do hry vznasa vsetky svoje predstavy, ked riesime priebezne aj predstavy vytvarnika (autorom sceny a kostymov je Jaroslav Valek), ked je potrebne dopracovat este svetlo a hudbu, vieme, ze sme sa rozhodli spravne. Vyslovujeme toto konstatovanie napriek tomu, ze si uvedomujeme, ze hra bude svojim ponimanim a konkretnou podobou na javisku urcena vyspelemu divakovi a priaznivcovi ochotnickeho divadla. Ak by sme vsak z tychto poziadaviek a kriterii ustupili, znamenalo by to popustit aj na kvalite. A to nas subor rozhodne nechce, lebo vieme, ze v nasom meste a okoli takychto priaznivcov mame.

Premiera hry Apokalypsa podla Janka (Krala) sa uskutocni v sobotu 20. februara o 19. hodine v Mestskom dome kultury v Brezne. Vstupne je: 40, 35, 30 Sk. Vstupenky si rezervujte v predpredaji od 8. februara v Informacnom centre mesta Brezna M. R. Stefanika 55 (c.t. 6114221).

Dusan Karako, veduci DSJCH

Obecny urad a Miestny odbor Matice slovenskej v Ciernom Balogu v spolupraci s obcami mikroregionu Cierny Hron a SOS Banska Bystrica usporiadaju v dnoch 12. - 14. februara 4. rocnik folklorneho festivalu

UZ SA FASIANG VRATI, UZ SA NENAVRATI...

PROGRAM

Piatok 12. februara

Cierny Balog

20.00 "Fasiangova veselica"

Miesto: restaruacia Cierny Balog

Ucinkuje: hudobna skupina Obzor

Sobota 13. februara

Cierny Balog

11.00 Fasiangovy jarmok remeselnikov pred OD Jednota

13.00 Bursovnici idu...

Pochodzky po miestnych castiach obci: Dobroc, Komov, Janosovka, Kram, Balog. Ucinkuju: FSk Priechod, FS Mostar, FSk Kycera, FSk Poniky

16.00 Vernisaz vystavy "Vysivky nasich zien a deti"

Miesto: Kulturny dom Cierny Balog

18.00 "Fasiangy, fasiangy, fasiangove casy"

Ucinkuju: FSk Kycera, FSk Priechod, FSk Ponican, DKS Ponicancok, FS Mostar, Ludova hudba Jula Bartosa, ludovy rozpravac Jano Jankov

Miesto: Kulturny dom Cierny Balog

Hronec

15.00 "Fasiangy uz idu" - pochodzka po Hronci

16.00 "Fasiangy - Turice" - kulturny program

Miesto: kulturny dom

Ucinkuju: VFS Breznan z Brezna

19.00 Fasiangova zabava

Osrblie

16.00 "Na Fasiange..."

Miesto: Kulturny dom Osrblie

Ucinkuju: FS Ekonom z Bratislavy

19.00 "Fasiangovy ples v Osrbli"

Valaska

19.00 Veselie na burse

Miesto: Kulturny dom Valaska

Ucinkuju: FS Ekonom z Bratislavy

Sihla

18.00 "Fasiangove veselie"

Miesto: Kulturny dom Sihla

Ucinkuju: FS Kokavan z Kokavy nad Rimavicou

h9906a.jpg (32181 bytes)

V druhy februarovy den sa v Horehronskom muzeu v Brezne stretli breznianski maticiari, aby privitali novu publikaciu Osobnosti maticneho zivota v Brezne, ktoru spracoval jeden z nich - Oto Baldovsky. Dielko vyslo s podporou maticnej nadacie Prebudena piesen a pod zastitou ministerstva skolstva, pretoze najma v nasom regione by mala posluzit ako pomocka pri vyucovani v skolach. Na stretnuti boli pritomni aj niektori zijuci pamatnici alebo rodinni prislusnici v knihe opisovanych maticiarov.

Snimky: Viktor Sajgalik

h9906b.jpg (20492 bytes)

 

 

 

Nedela 14. februara

Cierny Balog

10.00 "Posedenie pri heligonke" - hudobny program

Miesto: restaruacia CHZ

Ucinkuju: heligonkari z Banskobystrickeho a Breznianskeho okresu

Uvadza: Jozko Pancik - Poriadok

14.00 "Uz sa fasiang krati..." kulturny program

Miesto: Kulturny dom Cierny Balog

Ucinkuju: DFS Mala Kycera, FSk Kycera, FS Kralova hola z Pohorelej, KS Ekonom z Bratislavy, LH Bukovinka z Bravacova, LH Jula Bartosa, ludova rozpravacka pani Simkova z Jablonice

Valaska

12.00 "Bursovnici idu..." - pochodzka po Valaskej

 

 

 

 

Chytil zlodeja

Vysetrovatel Okresneho uradu vysetrovania v Brezne vzniesol 30. januara proti V. B. zo Zavadky nad Hronom obvinenie z trestnych cinov porusovania domovej slobody a pokusu kradeze. Den predtym desat minut pred osmou hodinou vecer prisiel tento muz k rodinnemu domu A. S. v Michalovej, kde rukami vytlacil okno na dverach a vosiel dnu. Vo chvili, ked v spalni prehladaval skrinu s umyslom ukradnut peniaze, vyrusila ho majitelka domu. Zlodeja na uteku chytil majitelkin syn a policajna hliadka ho predviedla k vysetrovatelovi.

 

Maly vydierac

Podbrezovski policajti zistili pachatela trestneho cinu vydierania. Vlani v decembri sa ho dopustil malolety V. J. z Valaskej. Maly vydierac od svojho spoluziaka K. M. z Hronca pod hrozbou fyzickeho nasilia trikrat pozadoval po dvasat, patnast a tridsat korun, ktore mu dal.

(vch)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT