15. JUL  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) V Bravacove zavladne folklor

Uz druhy rocnik folklorneho festivalu na Bielych Handloch pripravuju jeho organizatori v bravacovskom amfiteatri v dnoch 18. a 19. jula. Podujatie zacne krojovanym sprievodom Bravacovom v piatok o 17. hodine. O otvorenie festivalu o pol siedmej sa postara host z Chorvatska, po nom je na programe divadelno-hudobne predstavenie ochotnickeho suboru z Podkonic. Sobotnajsie popoludnie v kulturnom dome od tretej bude patrit hudobnemu programu starych rodicov s vnucatami a vystupeniu vitaza medzinarodnych sutazi v hre na akordeone Michala Cervienku z Helpy. V amfiteatri od pol siedmej v programoch Deti ako smeti a Horehron, doluhron sa predstavia najskor detske folklorne subory a po nich regionalne skupiny z Horehronia. Bodku za vecerom da profilovy program folklorneho suboru Bystrina z Banskej Bystrice. Sprievodnymi podujatiami v amfiteatri budu jarmok ludovych vyrobcov z Bielych Handli a okolia a tanecna zabava s ciernobalockou skupinou Obzor.

(r)

V Hronci sa opat stretli nahradne rodiny

Prazdninovy tyzden od 5. do 12. jula v rekreacnom zariadeni Drotovna Hlohovec v Hronci prezili nahradne rodiny z celeho Slovenska. Obcianske zdruzenie Navrat v spolupraci s Asociaciou nahradnych rodin aj v tomto roku pre rodicov a deti pripravilo rekreacno-poradensky pobyt. Predpoludnajsi program travili oddelene, rodicia s odbornikmi diskutovali na rozlicne temy a detom sa venovali dobrovolnici. Popoludnia prezivali rodiny spolocne. Vynimkou bola streda, kedy navstivili Bystriansku jaskynu a previezli sa vlacikom Ciernohronskej zeleznice. Novinkou tohtorocneho pobytu bola myslienka pozvat medzi seba novinarov, ktori mohli posudit vysledky usilia vratit opustene deti do rodinneho prostredia.

(r)

Stastnu cestu ...

V letnej turistickej sezone narasta pocet ucastnikov cestnej premavky a s nim aj nebezpecenstvo dopravnych nehod. Ako nas informovala hovorkyna Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne npor. Mgr. Dana Kmetova, v prvom tyzdni zaznamenali osem dopravnych nehod, ktore sa obisli bez zraneni, skodu vycislili na 415 500 korun. Vo vsetkych pripadoch nehodu zavinili vodici motorovych vozidiel najma porusenim zakladnych povinnosti, casto ,,uradovali" rychlost a sposob jazdy. Najviac nehod bolo v piatok v case od deviatej do trinastej hodiny. ,,Je velmi dolezite, aby nielen vodici, ale aj nemotorovi ucastnici cestnej premavky boli k sebe co najviac ohladuplni a tolerantni. Ved je jedno z najkrajsich a pre nase deti najoblubenejsich obdobi roka, ktore je charakteristicke oddychom a dovolenkovou pohodou", zdoraznila D. Kmetova.

(r) 

h0328f.jpg (15248 bytes),,Bajecna" Tulibanda vdaka!

Chladny vecer, komorne prostredie, poctom komorne publikum ... takto mozno charakterizovat uvod Racieho balu vo dvore Metskeho kulturneho strediska v Brezne v sobotu 12. jula. Tulibanda - hlavny protagonista vecera - vo chvili priviedla do varu nielen rakov a racice, ale vsetko, co malo nohy, ruky, hlasy ...
Ano, skvele instrumentalne i vokalne vykony Tulibandy, country hudba v jej pravej a najcistejsej podobe, skvely slovny sprievod, repertoar, ktory nikoho nenechal na pochybach, ze Tulibanda sa v ten ,,raci" den rozdala.

Snimka: Ivo Palenik   

 

h0328g.jpg (12494 bytes)Zivio do Madarska

Pred dvadsiatimi piatimi rokmi sa zacala rozvijat druzba medzi detmi Slovakov v Bekescabe v Madarskej republike a Brezna. Vymenne tabory, osobne kontakty, prehlbenie vzajomnych priatelskych vztahov rodin.
Hlavnou nositelkou myslienky a potom aj organizatorkou tychto vzajomne prospesnych kontaktov z madarskej strany je Alzbeta Ancinova. V case nadvazovania druzobnych vztahov posobila ako riaditelka zakladnej skoly. Teraz je dusou cinnosti Organizacie Slovakov v Bekescabe. Samozrejme, ze nadalej podporuje rozsirovanie a prehlbovanie vzajomnych kontaktov nasich miest.
Tretieho jula pani A. Ancinova oslavila krasne zivotne jubileum - sedemdesiat rokov. Pri tejto prilezitosti jej v Dome slovenskej kultury v Bekescabe zablahozelal generalny konzul Slovenskej republiky v Bekescabe, predstavitelia mesta aj slovenskej samospravy. Medzi gratulantmi bol aj dlhorocny riaditel Centra volneho casu v Brezne Ivan Halama (na snimke), ktory oslavenkyni zazelal: Erzika - velke zivio!

(ih)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT