15. JUL  2003 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Telgartcok nesklamal

h0328d.jpg (15624 bytes)Posledny junovy piatok sa v najvacsich horucavach, ake len dokazu existovat v hlavnom meste, pohli v popoludnajsich hodinach smerom od Prezidentskeho palaca deti vsetkych vekovych kategorii vyobliekane v pestrofarebnych krojoch z dvadsiatich bratislavskych folklornych suborov, Hrinovej, Liptovskej Teplicky, Samorina, ale aj z Ciech, Polska a z Ruska na Hviezdoslavovo namestie. Kratkymi uputavkami v uliciach stareho mesta davali na vedomie domacim, no najma nadsenym cudzincom, ze 6. rocnik Medzinarodneho detskeho folklorneho festivalu je tu opat v plnej nadhere.
Medzi tisicku tanecnikov a spevakov dobre zapadli aj prvykrat pozvani hostia z Horehronia - detsky folklorny subor Telgartcok z Telgartu pod vedenim jeho dlhorocnej veducej Marie Knizkovej, ktorej styl prace s detmi i dospelymi je medzi odbornikmi folkloru i narodopisu dobre znamy a patricne ocenovany pozvankami na rozne vyznamne podujatia i festivaly. Prave oni tvorili celo celeho sprievodu a zaroven otvarali na najkrajsom bratislavskom namesti vyse dvojhodinovy program (na snimke), kde sa vynikajuco prezentovali nielen dobrou dievcenskou spevackou skupinou, parobskym sorovym, kolesom, starosvetskym cardasom ci dupakom, ale i kvalitativne slusnou muzikou, kde tiez zaihrala mlada krv. Fanusikov i nahodnych chodcov dokazali nadchnut jedinecnou originalitou, spontannostou a chutou ukazat, ake korene v nich koluju. Opatovny potlesk zozali aj v sobotu a spokojni mohli odist domov i po nedelnajsom galaprograme v parku kultury a oddychu, kde sa predstavili s pasmom Vecer na Ondreja.
Mozno citatelia budu prekvapeni faktom, ze v Bratislave posobi az dvadsattri detskych folklornych suborov, ktore vedu, az na vynimky, profesionalni choreografi, popredni znalci narodopisu, hlasovi a tanecni pedagogovia z Lucnice, Sluku, Ekonomu, Lipy a na baze tvrdej konkurencie dokazu uz s malymi detmi vycarovat zazraky. Nie je pre nich problem postavit nadherny, do detailov prepracovany tanec zo Sumiaca a Telgartu a u tanecnikov ,,vycepovat" kazdy pohyb, krok, tocku, podup stvorhodinovym az pathodinovym drilom tyzdenne ci niekolkodnovymi sustredeniami rocne. Samozrejme, ze tazke peniaze i cas rodicov, ktorych deti musia najskor prejst tvrdym konkurzom a sitom dalsieho vyberu. A neraz cakanim dva az tri roky na chvilu, kym vyjdu prvy raz na podium, aby interpretacia tanca i spevu daneho regionu bola nielen dokonala, ale i autenticky hodnoverna. A zaujem o folklor je obrovsky medzi vsetkymi vekovymi kategoriami.
Z tohto poznania vyplyva fakt, ze detsky folklor preziva vacsiu recesiu v mestach, kym na dedinach sa dostava do nezavideniahodnej situacie. Chybu vsak nemozno hladat len v zmenenej spolocenskej situacii, ale predovsetkym v lahostajnosti a pohodlnosti dospelych viac priblizovat detom zvyky a tradicie, s ktorymi deti skor-neskor stracaju kontinuitu, prejavuju coraz mensi zaujem o folklor, v istej chvili ako keby sa zan hanbili, ignoruju ho, co je na skodu nielen pre ich dusevny rozvoj, ale aj cely region. Ten sa, chvalabohu, este stale tesi velkej oblube a je znamy aj vdaka Marii Knizkovej, ktora nielen ukazala, ako spravne narabat a zuzitkovat bohaty ludovy fond do suboroveho spracovania, ale v prvom rade sa jej dari dlhodobo podnecovat malych skolakov i mladez pre nieco, co ma cenu trvalej hodnoty. Lebo ma stale co povedat ludom nielen z Horehronia a Slovenska, ale najma v blizkej buducnosti aj celej pretechnizovanej a materialisticky unavenej Europe.

Jan Kapusnak

 

h0328c.jpg (11938 bytes)

Neziskova organizacia Novy domov so sidlom v Helpe v prvu julovu sobotu pre osamelych ludi, ktorym poskytuje opatrovatelsku sluzbu, pripravila spolocenske posedenie pri gulasi. Atmosferu sprijemnili ziaci zakladnej skoly folklornym programom a ludovou hudbou. Kolektiv tejto organizacie spolu s opatrovatelkami pomohol klientom prekrocit mury izolacie a samoty a prezit prijemne chvile v kruhu ludi, ktori maju pre nich cas a pochopenie. Okrem darcekov si odnasali aj radost v srdci a batoztek prijemnych zazitkov.

 

Pilotne centrum aj v Banskobystrickom kraji

V pondelok 7. jula sa v kongresovej sale Krajskeho uradu v Banskej Bystrici konalo 12. zasadnutie Zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja (BB SK), ktore viedol jeho predseda prof. Milan Marcok. Aj ked rokovanie bolo stazene zlyhavajucou technikou (ozvucenie i hlasovacie zariadenie) a cely jeho priebeh bol poznaceny urcitymi zmatkami, opakovanymi hlasovaniami, ba i drobnymi slovnymi potyckami, poslanci prijali niekolko zavaznych uzneseni velmi dolezitych, ba priam nevyhnutnych pre dalsi chod nasho kraja, o ktorych nas opat poinformuje poslankyna Mgr. Iva Urbanova:
- V uvode boli z programu rokovania stiahnute materialy tykajuce sa rozsirenia vymedzenia pravomoci podpredsedu BB SK a dalsie materialy, ktore obdrzali poslanci tesne pred zaciatkom zasadnutia. Bez pripomienok boli vzate na vedomie: sprava o plneni uzneseni, informacia o dosiahnutych vysledkoch Uradu BB SK za posledne obdobie a sprava o postupe decentralizacie v doprave.
K sprave o cinnosti utvaru hlavneho kontrolora (UHK) vystupilo niekolko poslancov. Okrem inych faktov uvedenych v sprave, vycislenie porusenia pravnych noriem predstavuje az 58 % vsetkych nalezov. Podpredseda BB SK Ing. Jaroslav Demian konstatoval, ze pravne vedomie mnohych riadiacich pracovnikov nasich institucii je velmi nizke a jeho navrh, aby Urad BB SK v tomto smere s nimi intenzivnejsie popracoval, zastupitelstvo schvalilo jednomyselne. Odzneli navrhy, aby sa pri opatovnych nalezoch nekompromisne vyvodzovali disciplinarne, ekonomicke, resp. personalne postihy. Po urcitom doplneni o dalsie kontroly bol schvaleny plan cinnosti UHK na II. polrok 2003 i navrh na vyplatenie odmeny pre hlavneho   kontrolora.
Bez pripomienok boli schvalene aj materialy: Navrh na zaplatenie clenskeho prispevku a vstup BB SK do Zdruzenia europskych regionov, Dohoda o spolupraci medzi BB SK a Kralovohradeckym krajom v Ceskej republike, Navrh na zlucenie Novohradskej galerie s Novohradskym muzeom v Lucenci.
Po urcitych upravach (napr. zvysenie ceny pozemku pri odpredaji) bol odsuhlaseny aj material o nakladani s majetkom BB SK. Jednym z jeho bodov bolo aj odnatie zo spravy Stredneho odborneho ucilista hutnickeho Podbrezova budovy byvaleho Domova mladeze v Piesku, ktoru SOUh pre svoje ucely vobec nevyuziva. Vytvoril sa tak priestor pre pripadny odpredaj uvedeneho objektu.
Na predoslom zasadnuti schvalili poslanci vstup BB SK do akciovej spolocnosti Tatra Air, a.s., ktora bude zabezpecovat letecke spojenie Sliac – Praha – svet. Na tomto zasadnuti obdrzali zakladatelsku listinu, stanovy spolocnosti a zvolili clenov do jej organov - do dozornej rady poslanec Ivan Danis a do spravnej rady poslanec Vladimir Demcik. Odsuhlasili prispevok 900 000 korun do zdruzenych financnych prostriedkov na zabezpecenie prevadzky leteckej linky, ktorej prvy – inauguracny let sa ma uskutocnit 28. jula.
Dalsie schvalovanie sa tykalo Regionalneho rozvojoveho fondu n. f. BB SK. Bol prijaty jeho statut a menovanie clenov spravnej a dozornej rady. Za nas okres sa stal clenom spravnej rady Regionalneho rozvojoveho fondu n. f. BB SK poslanec Slavomir Kupcok.
Z povodneho navrhu zmeny rozpoctu BB SK poslanci neschvalili prerozdelenie kapitalovych vydavkov pridelenych zo statneho rozpoctu na stavbu Nemocnice s poliklinikou v Rimavskej Sobote v prospech stavby Nemocnice s poliklinikou v Ziari nad Hronom. Ostatne zmeny rozpoctu boli prijate. Zmena zahrna aj preklasifikaciu 400 000 korun na rekonstrukciu a modernizaciu skolskych ucebni v priestoroch Hotelovej akademie v Brezne.
Burliva diskusia sa rozvinula okolo materialov navrhujucich zmeny v sieti skol a skolskych zariadeni pre nadchadzajuci i buducorocny skolsky rok. Islo o urcite racionalizacne kroky, zlucovanie a stahovanie skol. Poslanci, clenovia skolskych rad, tlmocili (mnohokrat velmi emotivne) stanoviska dotknutych skol. Napokon si osvojili navrhy a odporucenia skolskej komisie pri BB SK i uzemnej skolskej rady, ktore predniesli poslanec Juraj Bodi – predseda skolskej komisie a ja ako clenka uzemnej skolskej rady a akekolvek zmeny v sieti skol a skolskych zariadeni pozastavili az do prijatia koncepcie rozvoja stredneho skolstva v nasom kraji. Po doplnujucich informaciach predsedu BB SK i dalsich kompetentnych pracovnikov vyssieho uzemneho celku (VUC) Zastupitelstvo BB SK dospelo ku konsenzu a bolo schvalene splynutie Stredneho odborneho ucilista elektrotechnickeho so Strednym odbornym ucilistom strojarskym v Banskej Bystrici. K tomuto kompromisu dospeli na zaklade toho, ze obidva subjekty po splynuti splnaju narocne kriteria a boli vybrane na zriadenie Pilotneho centra so zameranim na automobilovy priemysel. Hlavnym cielom Pilotneho centra je vytvorenie skoly, ktora bude pripravovat zamestnavatelnych absolventov pre prax a najma pre etablujuci sa automobilovy priemysel na Slovensku. Na realizacii tejto ulohy vlady sa podielaju ministerstvo skolstva a Zdruzenie automobiloveho priemyslu na Slovensku v spolupraci so vsetkymi VUC. Projekt nabieha od 1. septembra a v nasom kraji bude Pilotne centrum so zameranim na celozivotne vzdelavanie pre automobilovy priemysel v Banskej Bystrici so satelitom v Lucenci.
K poslednym bodom rokovania patrili personalne otazky. Boli schvalene urcite zmeny v obsadeni troch komisii. Tajnym hlasovanim vsak nepreslo menovanie riaditela Nemocnice s poliklinikou v Rimavskej Sobote a bude vypisane nove vyberove konanie.
Z interpelacii a zaverecnej diskusie vzniklo niekolko uzneseni. Z nich najzavaznejsi bol navrh na zmenu rokovacieho poriadku.
Prijemnym spestrenim tohto narocneho 12. zasadnutia Zastupitelstva BB SK bolo uvedenie do zivota verejnosti knihy Banskobystricky samospravny kraj. Tuto dvojjazycnu reprezentativnu obrazovu poblikaciu vyprevadil do celeho nasho kraja, do celej Slovenskej republiky i do celeho sveta vystiznymi versami, uprimnymi slovami, zelaniami a radami jej “krstny otec” herec Juraj Sarvas.
Najblizsie verejne riadne zasadnutie zastupitelstva je naplanovane na 28. augusta.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT