15. JUL 2003 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Dovolenkoviny

h0328p.jpg (16354 bytes)- Ako sa vam pacilo Labutie jazero?
- Pekne, ale Balaton je Balaton.

- Pocul som Fero, ze si na desiate vyrocie svadby vzal zenu do Australie. Co mas naplanovane na dvadsiate vyrocie?
- Co ja viem? Mozno zajdem po nu ...

Americki turisti sa vezu v gondole:
- To sme v Benatkach alebo v Rime? - pyta sa zena.
Muz nazrie do turistickeho programu a hovori:
- Dnes je stvrtok? Tak su to potom Benatky.

Heslo skrachovanej cestovnej kancelarie:
- Radsej lezat na Slovensku pred krcmou, ako na Havaji v dome smutku.

List z flase najdenej v oceane:
- Som na pustom ostrove. Noci su tu krasne a dlhe, nie su tu obchody, danovnici, vlada, policia, nie je tu smog ani hluk. Puknite od zavisti!

- Mozem ti poradit skvelu dovolenku, ved uz viac rokov ti radim, - hovori Peter priatelovi.
- Radis, radis, ale ako: Prvy rok na Havaji, moja zena tehotna. Druhy rok Chorvatsko a moja zena znova otehotnela. Treti rok Grecko a opat to iste. Teraz si zariadim dovolenku podla seba.
- A ako prosim ta?
- Vezmem zenu so sebou.

- Jano, je to pravda, ze si bol na Kanarskych ostrovoch za vylustenu krizovku?
- Ano.
- A aka bola tajnicka?
- Hlupak ma vzdy stastie.

- Na buduci rok pojdeme na dovolenku do Chorvatska.
- Ved ste tam boli tohto roku na svadobnej ceste.
- Hej, ale na buduci rok sa chceme aj kupat.

Zozbieral: Jozef Pupis
Kresba: Pavol M. Kubis 

AFORIZMY

Povedat pravdu este neznamena spinit do vlastneho hniezda.
...
Zivot je hra, v ktorej prehravaju stale ti isti.
...
Muzi v kreslach koncia na lavici obzalovanych
...
Stekanie pristane ludom ako psovi piata noha.
...
Na nedodrziavanie desatoro mal desat vyhovoriek.
...
Myslienky vylozene na dlan zapricinuju stav na vojnovej nohe.
...
Davat na sekeru je dvojsecna zbran.
...
Hlavu mame vo hviezdach, nohy v hnoji.
...
Tahat z niekoho peniaze znamena spustat sa.
...
Boh ludi spaja, nabozenstva rozdeluju.
...
Matkam viac pristane dojcenie ako bitie do hrude.
...
Gol zo sestnastky? Osmy div sveta!
...
Priatel vam daruje uzdu, nepriatel trojskeho kona.
...
Zobrak tuzi vlastnit kuzelnicky cylinder.
...
Nezaslapujte cerva. Urobte z neho navnadu.
...
Nejedna kopka nestastia sniva, ze si nakopi.
...
Najprv sa s ludmi spriatel, az potom sa s nimi poskriep.
...
Na cele by sme mali mat najchapavejsich a nie najchamtivejsich.
...
Velke papule by mali byt na chvoste.
...
Poriadne to roztocime. Vyberte si trojkolky.

Marian Palko

 

Vyjadrovat sa k veciam verejnym je pravom kazdeho obcana

S velkou pozornostou sledujem prispevky postupne uverejnovane v regionalnych novinach Horehronie, prostrednictvom ktorych sa obcania Brezna vyjadruju k predaju lukrativneho majetku mesta.
Ako vieme, niekolko mesiacov rezonuju “zarucene spravy”, kto a za kolko predava mejatok Brezna, kto z toho bude mat aky prospech a pod. Nasej mentalite je vlastne rozpravanie sa pomedzi bucky a len malo jedincov najde v sebe odvahu prezentovat svoje nazory verejne. Pritom kazdy z nas ma pravo vyjadrovat svoje nazory bud priamo, alebo prostrednictvom volenych poslancov k veciam verejnym.
Aj ked nie som rodacka z Brezna, ale byvam tu uz dvadsat rokov, domnievam sa, ze i ja mam pravo vyjadrit sa vo svojom prispevku k dianiu, ktore v sucasnosti zamestnava mysel nejedneho obcana, a to k problematike transformacie Byposu, s. r. o., ako dominantneho vyrobcu tepelnej energie, ktory dodava tepelnu energiu asi 13 000 obcanom mesta Brezna. Tepelna energia, ci uz vo forme tepla ako i teplej uzitkovej vody je oblastou velmi citlivou. Teplo je kazdodennou potrebou cloveka, tak ako jedlo a voda. Clovek ju musi mat, aby prezil. To velmi dobre vedia zahranicne firmy, ktore maju snahu etablovat sa na slovenskom trhu v oblasti vyroby a predaja energii.
Energeticka oblast za obdobie desiatich rokov prekonala prevratny vyvoj. Do roku 1998 boli obyvatelstvu k cenam tepelnej energie poskytovane dotacie k cenam tepla. Obcania platili maximalne regulovane ceny stanovene Ministerstvom financii Slovenskej republiky. Od roku 1998 do roku 2002 prevzali kompetencie schvalovania cien okresne urady a v ramci nich vytvorene cenove komisie. Dovolim si vyjadrit nazor, ze za obdobie stvorrocneho posobenia cenovej komisie ich clenovia pri prerokuvani cien jednotlivym vyrobcom tepla urobili velky kus vysoko profesionalnej prace, ktora sa prejavila v konecnom dosledku na ekonomike jednotlivych domacnosti. Predovsetkym pri prerokuvani navrhu ceny pre vyrobcu Bypos, s. r. o., bolo niekedy citit iskrenie medzi manazmentom Byposu a clenmi cenovej komisie. Najvacsim problemom bola stanovena vyska spravnej rezie, ku ktorej som mala ako clenka komisie vzdy vyhrady. Bola neumerne vysoka a argumenty, ktore boli prezentovane, boli mnou vzdy napadane. Tu vidim i ten problem, ze vysledky v stredisku tepelnej energie boli zatazovane neumerne jeho skutocnemu postaveniu, a tak v konecnom dosledku vyroba tepla nepriniesla do mestskej kasy ocakavane financie. Organizacne zmeny, ktore v tomto obdobi prebehli v Bypose, s. r. o., ako zrusenie strediska udrzby, odclenenie spravy spolocenstiev, by mali od 1. jula sprehladnit ekonomiku Byposu, s. r. o. Je predpoklad znizenia prevadzkovych nakladov ako celku. Uvedeny vyvoj by mala co najdoslednejsie sledovat dozorna rada Byposu, s. r. o., a mesto Brezno prostrednictvom hlavneho kontrolora. Po niekolkych mesiacoch moze vyhodnotit vysledky hospodarenia samotneho Byposu, ktoreho cinnost asi na 98 % bude vyroba tepelnej energie.
Ak mozem vyjadrit svoj osobny nazor, tak nie som naklonena  priamemu predaju tepelneho hospodarstva, aj ked bude 50 na 50 s ucastou mesta.
Som za vyuzitie vsetkych moznosti, aby z tepelneho hospodarstva, ktore je spolocnostou so 100 % - nou ucastou mesta, sa stal efektivne prosperujuci podnikatelsky subjekt, ktory v ramci moznosti moze ovplyvnit socialnu a ekonomicku situaciu 13 000 obcanov mesta.
Od 1. januara 2003 ceny jednotlivym vyrobcom tepla stanovuje Urad pre regulaciu sietovych odvetvi. Cena je stanovena ako dvojzlozkova, a to z rozdelenim na fixnu a variabilnu zlozku. Co do ktorej zlozky je mozne zaradit, je stanovene rozhodnutim Uradu pre regulaciu sietovych odvetvi zo dna 24. septembra 2002 a 19. novembra 2002. Velmi zaujimavou polozkou v takto stanovenej kalkulacii je zisk, ktory sa vztahuje na zmluvne dohodnute mnozstvo s jednotlivymi odberatelmi tepelnej energie. Zisk sa stanovuje maximalne do vysky 25 Sk/GJ pre kazdy regulovany subjekt. Pri predpokladanej rocnej vyrobe tepelnej energie asi 260 tisic GJ by bol zaruceny zisk pre dany subjekt (Bypos) asi 6500 tisic korun, co povazujem za slusny vysledok.
Urad pre regulaciu sietovych odvetvi moze pri odsuhlaseni vysky zisku prihliadnut i na dalsie okolnosti, ako je napriklad splacanie istiny investicneho uveru zameraneho na efektivnost prevadzky strojno-technologickeho zariadenia na vyrobu a rozvod tepla. Kazdy subjekt, majuci zaujem dostat sa na trh s vyrobou tepla a poznajuc legislativu v oblasti tepla, ma zaujem o taketo lukrativne podnikanie s minimalnym rizikom.
Na odbere tepelnej energie od Byposu, s. r. o., sa podielaju v prevaznej miere tri velke spolocnosti, a to SBD Brezno, ZP Bytos, s. r. o., ako i Bypos samotny ako spravca spolocenstiev do 1. jula 2003. Ich podiel na celkovom odbere ako i vyvoj cien tepelnej energie Byposu, s. r. o., uvadzam pre nazornost v tabulke:

Z toho SBD Bypos+ostat. ZP Bytos, s. r. o.

Rok Ceny
za
GJ/SK
Pocty
osob
Celkom
vyroba
Bypos
GJ
Odber
GJ
%
podiel
Odber GJ %
podiel
Odber GJ %
podiel
2000 250 271079 139445 51,4 110353 40,7 21281 7,9
2001 295 293824 148725 50,6 122215 41,6 22883,2 7,8
2002 368 266807 140453 52,6 108987 40,9 17367 6,5
2003 468* asi 13000 osoby asi 8621 osoby asi3205 osoby 1174

*/Cenu schvalil Urad pre regulaciu sietovych odvetvi

V demokratickych krajinach a domnievam sa, ze Slovenska republika sa radi medzi ne, by sa mal brat zretel na nazory vacsiny pri takom rozhodnuti, ako je schvalenie predaja tepelneho hospodarstva priamemu zaujemcovi. Na konecne rozhodnutie o predaji, myslim si, je vzdy dost casu. Neurychlime ho. Vyuzijme vsetky mozne varianty. Zakladnu ste vytvorili. Ocistili ste Bypos, s. r. o., od cinnosti, ktore mali vplyv na skeslujuce vysledky spolocnosti. Dobry hospodar si svoj majetok chrani a zveladuje. Predaj je vzdy ta posledna sanca, ktora mu zostala po vycerpani vsetkych moznosti.
Chcem verit, ze nasi poslanci, ktorym sme dali na toto volebne obdobie mandat zastupovat nas vo veciach verejnych, sa v septembri rozhodnu s plnym vedomim a presvedcenim, ze konaju v prospech vacsiny obcanov maleho, ale pekneho mesta.

Ing. Vera Bulakova

 

Civilna ochrana informuje

Co ma kazdy vediet v pripade ohrozenia
Cinnost v oblasti ohrozenia povodnami a zaplavami

O povodniach a zaplavach hovorime vtedy, ked sa zvysia hladiny vodnych tokov, voda vystupi zo svojich koryt a zaplavi prilahle uzemie.

Zasady spravania sa pred ohrozenim povodnami a zaplavami

- vytypujte si bezpecne miesto, ktore nebude zaplavene vodou,
- hodnotne veci zo suterenov, prizemnych priestorov a garazi umiestnite do vyssieho poschodia,
- pripravte si vrecia s pieskom na utesnenie nizko polozenych dveri a okien,
- pripravte si trvanlive potraviny a pitnu vodu na 2 – 3 dni,
- ak ste vlastnikom osobneho automobilu, pripravte ho na pouzitie,
- pripravte sa na evakuaciu osob, zvierat,
- upevnite veci, ktore by mohla odniest voda,
- pripravte si evakuacnu batozinu.

Zasady spravania sa v obdobi povodni a zaplav

- opustite ohrozeny priestor,
- netelefonujte, len v pripade tiesnoveho volania,
- v pripade vyhlasenia evakuacie dodrzujte zasady pre opustenie ohrozeneho priestoru, respektujte pokyny clenov evakuacnej komisie,
- v pripade casovej tiesne sa okamzite presunte na vytypovane miesto, ktore nebude zaplavene vodou,
- nesirte paniku a nerozsirujte neoverene spravy.

Zasady spravania sa po povodniach a zaplavach

- nechajte si skontrolovat stav obydlia (staticka narusenost, obyvatelnost), rozvody energii (plyn, elektricka energia), stav kanalizacie a rozvod vody,
- zabezpecte likvidaciu uhynutych zvierat, poskodenych potravin, polnohospodarskych plodin zasiahnutych vodou – riadte sa pokynmi hygienika,
- informujte sa o miestach humanitarnej pomoci,
- kontaktujte prilusne poistovne ohladne nahrady skod.

Zasady prvej pomoci

Prva pomoc – je subor jednoduchych opatreni, ktore mozu byt pouzite v kazdom case, na kazdom mieste a ktore mozu:

- zachranit zivot,
- zabranit zhorseniu zdravotneho stavu,
- urychlit zotavenie.

Ako postupovat?

- zastavte zivot ohrozujuce krvacanie,
- pri bezvedomi – zaistite volnost dychacich ciest,
- pri zastave dychania – poskytnite umele dychanie,
- pri zastave srdca – poskytnite nepriamu masaz srdca,
- venujte pozornost protisokovym opatreniam.

Pamatajte!

- nepotrebujete osobitne vybavenie – improvizujte,
- neprecenujte svoje sily, neohrozte sameho seba,

Informacne miesta, na ktore sa mozete obratit v pripade vzniku mimoriadnej udalosti
Okresny urad, odbor civilnej ochrany obyvatelstva a obrany – 6115537, 0903 805537.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT