19. JUL  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Na Schodoch 2003 aj breznianski hasici

Na pocest bratislavskeho hasica, ktory v decembri 1997 tragicky zahynul pri presune na zasah, sa v piatok 15. augusta v Bratislave uskutocnil uz piaty rocnik Memorialu Vladimira Ruzicku - Schody 2003. Dvojice hasicov v zasahovych odevoch a s dychacimi pristrojmi sa snazili v najkratsom case prekonat dvadsatstyri podlazi budovy Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Bezat museli po schodoch vo vzdialenosti, ktora nesmela presiahnut dlzku jedneho schodiskoveho ramena. Rozhodoval cas posledneho hasica z dvojice, ktory dobehol do ciela. Okresne riaditelstvo Hasicskeho a zachranneho zboru v Brezne reprezentovali dve dvojice: npor. Jan Stulajter a kpt. Vladimir Kubaliak, rtm. Radoslav Suchan a por. Ivan Pendziviater. Vitazmi sa stali hasici z Moravsko-slezskeho kraja Peter Tetlik a Leopold Hejnes casom 2:39,64 minuty. Breznianski hasici casmi 3:16,98 a 3:37,35 obsadili 22. a 32. miesto.

(r)

Internet bez telefonnych impulzov uz aj v Brezne

Spolocnost Slovanet priniesla do Brezna pripojenie do internetu bez nutnosti platenia telefonnych impulzov. Brezno sa tak stalo dalsim slovenskym mestom, ktoreho obcania mozu vyuzit mikrovlnnu technologiu. ,,Zaregistrovali sme zaujem obyvatelov Brezna ziskat moznost rychleho a cenovo vyhodneho pripojenia do internetu flexiLINE. Zakaznik plati bud za preneseny objem dat alebo za garantovanu rychlost pripojenia bez ohladu na to, kolko casu stravi na internete. Tym moze na telefonnom ucte usetrit nemale prostriedky. V sucasnosti poskytujeme zakaznikom v Brezne zriadenie pripojenia za specialnu zvyhodnenu cenu," povedal nam riaditel banskobystrickej pobocky Peter Licko.

(lg)

Tyzden na cestach

Od 4. do 10. augusta v okrese Brezno zaznamenali sestnast dopravnych nehod, pri ktorych boli dvaja ludia tazko zraneni a traja utrpeli lahke poranenia. Vinnikmi pri trinastich nehodach boli vodici motorovych vozidiel, v jednom pripade chodec, dvakrat lesna, resp. domaca zver, alkohol asistoval dva razy. Skodu vycislili na 538 tisic korun. Najfrekventovanejsimi boli streda, stvrtok a nedela v case od 17. do 21. hodiny a od 21. do 01. hodiny. Porusenie zakladnych povinnosti vodica a nedodrzanie rychlosti ,,uradovali" najcastejsie.

(km)

Brezno - mesto, ktore ti podava ruku

Ako sme vas uz v minulom cisle informovali, Nadacia otvorenej spolocnosti - Open Society Fondation poskytla mestu Breznu grant na projekt Brezno - mesto, ktore ti podava ruku.
Vo stvrtok 14. augusta sa teda uz po druhykrat stretli zamestnanci mestskeho uradu, poslanci mestskeho zastupitelstva, podnikatelia a obcania Brezna, aby spolocnymi silami zacali vytvarat, formovat a naplnat dokumet, ktory bude vychodiskovym bodom a zakladom pre hospodarsky a socialny rozvoj mesta na najblizsich patnast rokov. Aj vdaka koncepcnosti, skusenostiam a pristupu skolitelov Mgr. Alfreda Haska (RAR Kremnica) a PhDr. Igora Pasmika (Prva rozvojova vidiecka agentura) bolo toto stretnutie zmysluplne a prinieslo vytvorenie pracovnych skupin v navrhovanych sekciach: 1. socialna oblast, 2. kulturno-spolocensky rozvoj, mladez, sport, 3. cestovny ruch, podnikatelsky sektor, 4. infrastruktura, zivotne prostredie, 5. romska problematika, 6. ludske zdroje.
Najblizsie stretnutie bude vo stvrtok 11. septembra o 15.30 hodine v budove na Namesti gen. M. R. Stefanika c. 3.
Musime si uvedomit, ze teraz ma kazdy z nas moznost aktivne sa zapojit a i svojimi nazormi a myslienkami zmenit kvalitu zivota, ktora prispeje k tomu, aby sa nase mesto v buducnosti stalo pritazivym ako pre obyvatelov, tak i pre jeho navstevnikov. Prijmete podavanu ruku?

Ing. Janka Mihalovicova,
zastupkyna primatora Brezna

 

Zapach v meste sposobuje zaoravanie hnoja

Minuly tyzden sa Breznom siril neprijemny zapach. Co ho sposobilo? Odpoved na tuto otazku nam poskytol predseda Polnohospodarskeho druzstva Dumbier v Brezne Ing. Roman Svantner: ,,Zapach sposobuje aplikacia mastalneho hnoja z hnojisk v Brezenci na ornu podu v Rohoznej, s ktorou sme zacali v prvych augustovych dnoch. Zaciatkom 33. tyzdna sa zmenilo prudenie vzduchu, teda zmena tlaku a prudenia vzduchu su pricinou, ze zapach sa siril aj mestom."
Vo stvrtok 14. augusta zastupkyna primatora Brezna Ing. Janka Mihalovicova zvolala rokovanie zastupcov Polnohospodarskeho druzstva Dumbier, VVO - Gemer, s. r. o., Rimavska Sobota, Policajneho zboru a odboru zivotneho prostredia okresneho uradu, aby presetrili situaciu. Podla vyjadrenia predsedu druzstva na tento druh prac je idealny cas a nehrozi, ze dosledkom dazdov by mohlo dojst k uniku skodlivych latok do vodnych tokov. Podla zastupcov okresneho uradu nejde o nebezpecny odpad, a preto nebolo potrebne vydavat rozhodnutie.
V tejto suvislosti Ing. J. Mihalovicova zdoraznila: ,,Z ekologickeho hladiska bojujeme proti pouzivaniu umelych hnojiv a preferujeme hnojenie prirodnymi hnojivami. Preto by sme boli radi, keby obcania mali pochopenie aj pre taketo prace, ktore su sucastou komplexnych polnohospodarskych prac."

(r)

h0333i.jpg (18152 bytes)

 

Napriek dazdivemu predpoludniu v piatok vecer v ramci Breznianskeho kulturneho leta na namesti so zaujimavym programom vystupila country skupina Bluetrend z Rimavskej Soboty, ktora potesila nielen priaznivcov country, ale aj okoloiducich.

Snimka: Stefan Vozar

 

 

Vypil si a potom vystrajal

O stvrt na jedenast vecer 10. augusta na Ulici Dr. Clementisa v Brezne prichytili opiteho mladika, ktory tam poskodil tri zaparkovane osobne motorove vozidla. Majitelia aut ihned zavolali na telefonne cislo 158 a mladenca odovzdali policajnej hliadke.
Na policii vyslo najavo, ze osemnastrocny Ondrej E. z Brezna ma na svedomi aj dalsich dvanast vozidiel. Uz od zaciatku augusta sa totiz hromadili oznamenia o poskodzovani aut znaciek Skoda 120, resp. 105. Sposob poskodenia nasvedcoval, ze to robi jeden a ten isty pachatel. Okrem toho vsetky pripady boli registrovane na uliciach Kozmonautov, Malinovskeho a Dr. Clementisa.
V autach hladal predmety, ktore by mohol neskor spenazit, pricom skoda na vozidle bola vacsia ako skoda sposobena kradezou. Tuto ,,cinnost" vykonaval vzdy v noci, kedy sa podgurazeny vracal domov. Aj onej ,,osudnej" desiatej augustovej noci mu v dychu namerali 1,05 mg/l alkoholu, co su asi dve promile.

(dk)

 

wpe1.jpg (3104 bytes) Co takto nocny klud?
Dvadsiateho prveho jula desat minut pred jedenastou vecer Pod zelenym stromom hlasno vyhravala hudba a o stvrt na jednu bola restauracia este otvorena. Na zaklade tejto staznosti za porusenie vseobecne zavazneho nariadenia a rusenie nocneho kludu hliadka majitelovi ulozila pokutu. Podobne ,,obstal" aj zodpovedny pracovnik Starobreznianskej krcmy, kde bolo otvorene este o pol jednej.

Oko za oko ...
Klbko asi patdesiatich bitkarov na Razusovej ulici 22. jula pat minut po desiatej vecer branilo vozidlam v jazde. Hliadka sem vystartovala a zistila, ze proti sebe ,,bojuju" obyvatelia Razusovej a Vrbovej ulice, z ktorych mnohi boli zraneni. V sucinnosti s Policajnym zborom obnovili poriadok na ulici, ale kto koho napadol a preco, nezistili.

Nadaval i utocil
Len co hliadka 23. jula o tristvrte na styri popoludni dorazila ku skrvavenemu muzovi za katolickym kostolom, ku ktoremu privolala sanitku, pristupil k nim D. T. z Brezna a zacal nevyberane nadavat. Pri predvedeni na Policajny zbor dokonca napadol jedneho clena hliadky.

Nutil ich kradnut
Pod hrozbou bitky 27. jula popoludni T. L. z Brezna donutil maloletych D. K. a J. S., aby kradli. Poslal ich do Billy, odkial sa im nepodarilo prepasovat dve krabicky krbovych zapaliek. Pripadu sa ujal Policajny zbor.

Bitka klanov
Pred tristvrte na jednu popoludni 29. jula prevzali oznam, ze v byte na Kuzmanyho ulici je bitka ,,rodinnych klanov". Skutocne, prislusnici rodiny P. vnikli do bytu rodiny C. a napadli ich. Hliadka zranenym odporucila vyhladat lekarske osetrenie a vec postupila Policajnemu zboru.

Nechali ju v tom
Tretieho augusta tesne pred jedenastou vecer hliadka pri vykone sluzby na Mazornikove spozorovala cez cestu zaparkovane auto. Ked sa k vozidlu priblizili, rozutekala sa z neho mladez, ostala len P. M. Ukazalo sa, ze auto si vzala bez vedomia otca.

So sekerou na syna
O tristvrte na osem vecer 4. augusta prevzali telefonat, ze v Rohoznej na Hliniku J. N. napadol svoju manzelku, syna nahana so sekerou a vyhraza sa, ze ich zabije. Po prichode hliadky bol uz vytrznik kludny, ujal sa ho Policajny zbor.

Zeby unos?
Pocas obhliadky mesta o tristvrte na pat rano 8. augusta hliadku zastavil M. K. z Polomky. Tvrdil, ze ho neznami pachatelia prepadli, nalozili do auta a odviezli do Hronca. Pre podozrenie zo spachania trestneho cinu muza odviezli na policiu.

Nechtiac ...
Jedenasteho augusta predpoludnim preverovali oznam, ze na Ulici Frana Krala vecer ktosi rozbil sklo na vchodovych dverach. Patranie bolo uspesne. Vzniknutu skodu nahradi M. S. z Brezna, ktory sa priznal, ze sklo rozbil nechtiac.

,,Kupite?"
Mozno aj vam 12. augusta predpoludnim na ulici zenicky ponukali, ci nechcete kupit manikuru alebo dalekohlad. Dlho vsak nepredavali, pretoze udanie o ich neopravnenom predaji sa ukazalo ako pravdive. Organizatora tohto predaja F. S. zo Serede chytili a pokute sa nevyhol.

(mp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT