19. AUGUST  2003 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

h0333g.jpg (20066 bytes)O titul najsilnejsieho Horehronca vo stvrtok 14. augusta na futbalovom stadione v Brezne bojovali zdatni muzi i zeny. Ich vykony sledovalo ,,pozorne oko" rozhodcu Jozefa Teslara z Banskej Bystrice - dvojnasobneho majstra sveta veteranov v tlaku cinky na lavicke a sestnasobneho majstra sveta v dvihani pivovych sudov, ktory je v tejto discipline zapisany aj v Guinessovej knihe rekordov.h0333h.jpg (26143 bytes)

V discipline tlak na lavicke zvitazil Jan Kupcik (165 kg) z Telgartu pred Milanom Matosom (170) z Brezna a Stanislavom Michalcikom (150) z Podbrezovej - Stiavnicky. Zo zien si najlepsie pocinali Martina Sitarcikova (50) z Cierneho Balogu, Katarina Trunekova (40) z Podbrezovej - Lopeja a Ivana Matosova (37,5) z Brezna. Najsilnejsim muzom Horehronia v pretlacani rukou sa stal Andrej Laurinc z Benusa, druhy skoncil Stefan Koren z Helpy a treti Erik Kupcok z Telgartu.

Spestrenim podujatia bolo exhibicne vystupenie desatnasobneho majstra sveta v pretlacani rukou Jana Germanusa, pokus o zapisanie do Guinessovej knihy rekordov, ked svoju silu v prenasani zataze v zuboch skusal Martin Bozik z Trnavy i aerobne kondicne cvicenie zlozene z bojovych umeni v podani naturalneho kulturistu Petra Mlyneka z Brezna. Lakadlom pre mnohych divakov bol aj koncert hudobnej skupiny Drislak.

Snimky: Stefan Vozar

Pohar Podbrezovej opat vecou pilotov ZP Sport, a. s., Podbrezova

Tradicna medzinarodna sutaz FAI v zavesnom lietani Pohar Podbrezovej sa po tohtorocnom uz 17. rocniku (od 4. do 10. augusta) takmer urcite nezabudnutelne zapise do pamati jej ucastnikov, osemdesiatich dvoch pilotov zo Slovenska, Ceska, Polska, Ukrajiny, Litvy, Madarska, Finska a Ruska, ale aj obetavych organizatorov zo Zeleziarni Podbrezova a ZP Sportu.

h0333f.jpg (8260 bytes)Neobvykla meteorologicka situacia, ked vybezok tlakovej vyse od severozapadu zotrval nad Slovenskom viac ako tyzden, umoznila pilotom zavesnych klzakov odlietat vo vynikajucich termickych podmienkach niekolko velmi kvalitnych disciplin. Aj napriek zredukovanemu formatu len piatich sutaznych dni zo startoviska Kralova hola odlietali pat sutaznych kol s dlzkou trate od 48 az do 94 km, ktore pretekarom umoznovali dosahovat strop povolenej letovej hladiny 2750 m/m a na tunajsie pomery velmi vysoke priemerne rychlosti.

Horehronie a Nizke Tatry boli dokonale pripravene byt svedkom napinavych subojov medzi hlavnymi favoritmi sutaze. Ferdinand Nizner zo ZP Sportu, momentalne najvyssie postaveny slovensky pilot vo svetovom rebricku, bol jasnym favoritom a hlavnym rivalom svojho kolegu Juraja Sladkeho zo ZP Sportu, ktory mu vo vrtkavych minulorocnych podmienkach doslova uchmatol vitazstvo spred nosa a tym sa stal rekordnym trojnasobnym drzitelom hlavnej trofeje. Z Finska opat dorazil v minulom rocniku druhy muz sutaze Antti Nummelin, z Madarska Gergely Borovszky, z Ceska tohtorocny majster CR Petr Tucek a z Polska uspesny Jan Zak.h0333e.jpg (13689 bytes)

Vsetkych, ale aj seba fantastickou formou zaskocil Juraj Sladky. V prvej 80 kilometrov dlhej discipline mu stacil este Jan Zak, ktory sice doletel do ciela az druhy, ale vdaka neskorsiemu odletu dosiahol lepsi cas. To boli v ten den jedini piloti, ktori dosiahli cielovu pasku. V druhej 85-kilometrovej discipline po solovom lete v style start - ciel J. Sladky pretal pasku s desatminutovym naskokom pred F. Niznerom a G. Borovszkym a ukazal, ze to s dalsim vitazstvom mysli velmi vazne. V tretom kole zakontroval velmi konzistentne letiaci A. Nummelin a do ciela 70-kilometrovej trate doletel tri minuty pred J. Sladkym tesne nasledovany F. Niznerom. Na cele priebezneho poradia sa usadila ,,silna stvorka" Sladky, Nizner, Nummelin a Borovszky a bolo jasne, ze si to rozdaju medzi sebou. S napatim sa na stvrty den ocakavali vysledky najdlhsej 94-kilometrovej discipliny, ktora pilotov prinutila dvakrat letiet pozdlz hrebena Nizkych Tatier medzi Kralovou holou a Benusom s cielom v Rohoznej.

Hlavni favoriti dokazali, ze su hodni tohto oznacenia a do ciela prileteli v poradi Sladky, Nummelin, Nizner a Borovszky. O vitazovi Pohara tym bolo prakticky rozhodnute, pretoze v piatom poslednom dni bola z organizacnych dovodov naplanovana kratka disciplina a len dramaticke zlyhanie J. Sladkeho by F. Niznerovi umoznilo dohonit vyse 360-bodovu stratu. Ten skor musel riesit problem, ako sa ubranit pripadnemu utoku A. Nummelina, ktory na neho stracal 140 bodov. Aj otazka majstra Slovenska sa zdala vyriesena, pretoze F. Nizner viedol o 181 bodov pred J. Sladkym, co malo pri rozumnej taktike bohato stacit. Nervozita favoritov sa jasne preukazala na starte poslednej 48-kilometrovej discipliny. Vdaka severnemu vetru sa na startovisku nemali k odletu a skor vyckavali jeden na druheho. Kazdy z nich mal pocit, ze podstupenim rizika nema co ziskat, len stratit. Napokon do utoku zatrubil J. Sladky, ktory odstartoval prvy len 30 minut pred zatvorenim startovneho okna. Ked ho ostatni videli stupat nad stoziar vysielaca, bez rozmyslania startovali, aby po chvili zistili, ze ich caka namahavy let po trati alebo kratky zlet do udolia medzi Helpu a Polomku. J. Sladky po prekonani krizy pri Helpe ako jediny favorit doletel v najrychlejsom case do ciela a mohol slavit dvojity triumf - celkovo stvrte vitazstvo v Pohari Podbrezovej a siedmy titul majstra Slovenska v zavesnom lietani.

h0333d.jpg (19488 bytes)Vecerna party spojena s vyhlasovanim vitazov sa pretiahla az do skorych rannych hodin pri vynikajucej nalade pretekarov aj organizatorov. Vsetci si pochvalovali vydarene pocasie a neobycajne hladky priebeh sutaze, kde kolieska organizacneho timu koordinovaneho riaditelom JUDr. Marianom Zimom do seba zapadali s hodinarskou presnostou a hladkostou.

Len jeden tien padol na tieto preteky: uvedomenie si, ze na buduci rok to bude horsie, pretoze taka dokonala suhra neovplyvnitelnych okolnosti sa tak skoro opakovat nemoze.

Vysledky: Pohar Podbrezovej: 1. Juraj Sladky, 2. Ferdinand Nizner (obaja SK), 3. Antti Nummelin (FIN), 4. Gergely Borovszky (HUN), 5. Miroslav Cap (CZ), 6. Sergej Sergejev (UKR), 7. Jan Zak (POL), 8. Petr Tucek, 9. Jiri Ondrasek (obaja CZ), 10. Jacek Pawlus (POL); sutaz druzstiev: 1. ZP Sport (SK), 2. Aviatik Praha (CZ), 3. Arctic Circle (FIN); majstrovstva Slovenska 2003: 1. Juraj Sladky, 2. Ferdinand Nizner, 3. Vlastimil Hlousek, 4. Bohumir Kolesar, 5. Vladimir Kaspar, 6. Jozef Kunik, 7. Anton Pavelka, 8. Eduard Dropko, 9. Peter Gasparovic, 10. Stefan Surlak.

Text a snimky: Anna Nociarova a Juraj Sladky


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT