3. SEPTEMBER  2003 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vsetky skoly v okrese Brezno zacinaju vyucovanie

Obce a mesta by mali zhruba do strnastich dni dostat rozpis financnych prostriedkov na prevadzku zakladnych a materskych skol, o ktorych vlada rozhodla este v juli a do 15. septembra by mali na ich ucty prist aj peniaze. Na rokovani Rady ZMOS v utorok 26. augusta v Bratislave o tom informoval minister financii Ivan Miklos.

Uprednostnene by mali byt sidla s velkymi problemami a financie dostat v prvej etape. Minister zaroven uviedol, ze 590 milionov korun, ktore vlada vyclenila, nebudu v najblizsej buducnosti zvysovat. Viac ako 200 milionov korun, ktore obciam a mestam stale chybaju, vsak mozu podla predsedu ZMOSu Michala Sykoru sposobit nutene zatvorenie niektorych skol v novembri alebo v decembri.
Aj tieto informacie tlmocil starostom predseda Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria Mgr. Jaroslav Bercik hned na druhy den. Spresnil, ze z tych 590 milionov korun pojde na ziaka pre malotriedky 1000 korun, pre plneorganizovane zakladne skoly 500 korun, pre materske skoly 500 korun, pre zakladne umelecke skoly 250 korun a pre jedalne 20 korun na stravnika. Pritom realna potreba pre materske a zakladne skoly je 850 milionov korun. V okrese Brezno su ohrozene vsetky skoly, preto by mali byt uprednostnene.
Druheho septembra skoly v okrese zacinaju vyucovanie a po 15. septembri zriadovatel rozhodne, co dalej. Ako podotkol Mgr. J. Bercik, do tohto problemu uz potom budu zasahovat aj obecne ci mestske zastupitelstva.

(r)


,,Chlapci hrajte, lebo ludia chodia zarmuteni"

Skupinu Rellax z Helpy poznaju milovnici ludovej aj popularnej hudby na celom Horehroni. V tychto dnoch si tato popularna skupina pripomina piate vyrocie svojho vzniku. Co sa za tych pat rokov odohralo, dozvedeli sme sa od dvoch clenov kapely Jozefa a Michala Cervienkovcov:

o Kedy skupina vznikla?
Jozef: - Vznik skupiny datujeme na 26. september 1998, to bol den prvej oficialnej skusky.
o Kto tvori skupinu Rellax?
Jozef: - Skupinu tvori moj brat Michal (20 rokov), ktory hrava na akordeone a klavesoch a je zaroven ,,sefom kapely", Michal Bosela (20 rokov) - basgitara a husle, Robert Filo (20 rokov) - bicie a ja (22 rokov) hram v skupine na gitare. Obcas si s nami zahra aj brat M. Boselu Stefan.
o Aky styl hudby hrate?
Michal: - Vacsinu repertoaru tvoria ludove skladby, ale aj gospelovu hudbu, ku ktorej sme sa dostali cez kamaratov z Banskej Bystrice. Velmi radi a casto hravame skladby nasich vzorov, skupiny Elan, R. Mullera a IMT Smile.
o Kto prisiel s myslienkou zalozit skupinu a ako ste zacinali?
Michal: - Vo vsetkych z nas bola tuzba hrat.
Jozef: - Vlastne kazdy z nas chcel zalozit kapelu. Okrem toho sme vedeli, ze nema kto hravat na svadbach a viac-menej sme chceli nahradit skupinu Usvit, ktora na svadbach prestavala hrat. Tuzba po hre, to bolo jedine, co sme mali. Nemali sme kde nacvicovat, nebola kompletna aparatura a my sme mali v priemere po sestnast rokov. Zacinali sme z nicoho. Prvu skusku sme mali v ,,banketke" hotela Helpa, co nam umoznila majitelka hotela H. Melkova. Nase kroky za pomocou viedli do Obecneho uradu v Helpe, kde nam Ing. J. Klimko poskytol priestory, mixazny pult, zosilnovac a mikrofony, a tak kapele pomohol rozbehnut sa. Po troch mesiacoch nacviku v ,,banketke" sme sa prestahovali do dennej miestnosti zdravotneho strediska, ktoru nam poskytol obecny urad. Este stale sme nemali bicie a basgitaru. Pri kupe bicich nam vyrazne pomohol nas duchovny vdp. Jan Gnip. Za ostatne peniaze, ktore sme potrebovali, dakujeme nasim rodicom.
o Mali ste uz po tychto zaciatkoch moznost niekde hrat?
Michal: - Nie. V tychto podmienkach sme cvicili takmer rok bez toho, aby sme niekde vystupovali. Nemali sme dostatok skusenosti, a preto ludia neboli ochotni riskovat zabavu s novou skupinou. Stale sa opakovali skusky a pocet nacvicenych piesni presiahol dvesto. Niekolko slubnych akcii, ktore sa crtali, nezodpovedali nasim predstavam. Prve neoficialne vystupenie sme mali, ked nam polomska kapela umoznila odohrat na svadbe jedno kolo ludoviek. Po tomto si o nas uz ludia zacali rozpravat. Vo velmi kratkom case nasledovala ponuka vystupit na Dni matiek v Helpe, ale pre nas bol rozhodujuci uspech na stretnuti patdesiatnikov. Tu sme ziskali sebavedomie a presvedcenie, ze sa oplati pokracovat. Prislo niekolko ponuk na svadby, kde sme sa utvrdili, ze sme schopni odohrat akciu bez toho, aby sa niektora skladba opakovala. Okrem toho sme na svadbach zaradili hranie ludoviek pri stoloch na prianie hosti.
o Ake mate vzdelanie alebo hudobne vzdelanie, ved nacvicenie takeho mnozstva skladieb si vyzaduje okrem chcenia aj nadanie?
Michal: - Ja som absolventom Konzervatoria J. L. Bellu v Banskej Bystrici, odbor akordeon a od oktobra nastupjem do akademie umeni, kde sa chcem nadalej venovat hre na akordeone. M. Bosela je posluchacom Karlovej univerzity v Prahe, odbor matematika - fyzika, je absolventom zakladnej umeleckej skoly - II. cyklus v hre na husliach a predtym posobil ako primas v subore Mladost. J. Cervienka je posluchacom Lesnickej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene a R. Filo je absolventom elektrotechnickej skoly v Banskej Bystrici. S. Bosela, ktory si s nami obcas zahra, je absolventom Vysokej skoly ekonomickej v Bratislave a zakladnej umeleckej skoly - II. cyklus v hre na cimbale.
o Ako casto a kde sa stretavate na skuskach?
Michal: - Je to rozne. Tym, ze Michal odisiel do Prahy, snazime sa skusat vzdy, ked sme vsetci doma a mame cas.
Jozef: - Stale cvicime v zdravotnom stredisku. Obecne zastupitelstvo je voci nasim aktivitam ustretove a my to odplacame protisluzbami v ramci nasich moznosti. Ponorkovu chorobu riesime tak, ze do popredia davame nase priatelstvo. Pozname sa velmi dobre, vieme, co mozeme od toho druheho ocakavat. Pri odbornych problemoch respektujeme rozhodnutia Michala, pretoze ma najvyssie hudopbne vzdelanie.
o Prezentujete sa hlavne na svadbach?
Michal: - Nie. Hravame aj na plesoch, zabavach a roznych kulturnych podujatiach. V obdobi vianocnych sviatkov sa nam vydaril dobrocinny projekt v kostole v Helpe a nabuduce ho chceme zopakovat. Vytazok bol urceny detskym domovom. Autorom celeho projektu je Martin Gatial. Ten nas zoznamil s priatelmi zo Sumiaca, urcil terminy koncertov. Absolvovali sme tri, v greckokatolickom kostole v Sumiaci, v Kulturnom dome v Polomke a v rimskokatolickom kostole v Helpe, ktory mal najvacsi uspech. Vsetky tieto koncerty zanechali v nas aj v posluchacoch silne emotivne zazitky. Vystupoval s nami uz spominany M. Gatial (spev), L. Molent (gitara), M. Zvoncek (bicie), R. Filo (spev), M. Duricova (spev, a. h.), P. Bezak (gitara, a. h.), L. Boselova (klavesy, a. h.).
o Bude podobnych podujati viac?
Michal: - Cely projekt je uz rozpracovany. Kostolne koncerty budu v Helpe, Sumiaci, Bacuchu, Brezne - Mazornikove. Vytazok z nich pojde pre potreby zakladnych skol.
o Venujete sa aj vlastnej tvorbe?
Michal: - Na verejnych vystupeniach nehrame vlastnu tvorbu, vsetko je to reprodukovana hudba, ci uz gospel alebo ludova hudba. Hrame hlavne to, co je zname a ziadane. Napriklad aj skladby Olympicu, pesnicky z Repete. Hrame to radi.
o Planujete sa venovat hudbe profesionalne?
Michal: - Zasadne sa chceme venovat hudbe ako svojmu hobby. Chceme hrat, aby sme rozveselovali ludi na celom Horehroni. Sme radi, ked sa ludia zabavaju pri dobrej hudbe. Raz ma oslovil jeden host so slovami: ,,Hrajte chlapci, ludia chodia zarmuteni".
Teda Rellaxaci, hrajte a rozveselujte Helpanov, Horehroncov a vsetkych, ktori maju radi dobru hudbu.

h0335d.jpg (15659 bytes) Skupina Rellax: zlava J. Cervienka, M. Cervienka, R. Filo a M. Bosela

Za rozhovor podakovali a pripravili:
Adriana Duricova a Jozef Pupis


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT