23. AUGUST 2005 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Zrebovali sme
Knihu Vilma Jamnicka – Elixir mojho zivota, ktoru napisala Marika Studenicova vyhrava Miroslav Zluky z Brezna. Sutaziaci mali nalepit kupon Elixir mojho zivota na korespondency listok a spravne odpovedat na otazku: Kolkych rokov sa v tomto roku doziva Vilma Jamnicka? Spravna odpoved bola 99 rokov. Sutaz sme pripravili v spolupraci s vydavatelstvom Ikar. Stastny vyherca si moze prist prevziat vyhru do redakcie Horehronia.

Zbor Musica Viva na Horehorni
Na pozvanie miesaneho spevackeho zboru Domovina z Bravacova zavita na Horehronie druzobny krajansky spevacky zbor Musica Viva z Bacskeho Petrovca, Srbsko – Cierna Hora. V piatok 26. augusta o 19. h vystupi v rimskokatolickom kostole v Bacuchu a v sobotu 27. augusta o 19. h sa uskutocni koncert v kulturnom dome v Bravacove.

(ga)

Pozvanie do Valkovne
Evanjelicky a. v. cirkevny zbor v Brezne pozyva do Valkovne na Pamiatku posvatenia evanjelickeho chramu pri 101. vyroci, ktora sa uskutocni v nedelu 28. augsta o 14. h. Odchod autobusu je o 13. h spred fary.

(ez)

Stastne detstvo dakuje
Zaciatkom juna absolvoval DFS Stastne detstvo z Brezna reprezentativny umelecky zajazd do Chorvatska, Talianska a Rakuska. Vystupenia boli zabezpecovane prostrednictvom diplomatickych uradov a svojim sarmom priniesli vysoku mieru prezentacie mesta Brezna i regionu. Prave preto je na mieste podakovanie samotnemu mestu Breznu ako i Banskobystrickemu samospravnemu kraju za financnu podporu zajazdu, ktory zanechal v hostiteloch i ucinkujucich nezabudnutelne zazitky.

(js) 


Skulturnenie skulpturou

h0534f.jpg (20853 bytes)Prave v tychto dnoch od 16. do 28. augusta v priestoroch turistickej ubytovne v Pohronskej Polhore sa kona II. etapa projektu Skulpturnenie 05. Ide uz o 4. rocnik umeleckeho sympozia. Autorom myslienky je student Akademie umeni v
Banskej Bystrici Juraj Mucha.

Co vlastne tento projekt zahrna? Stretnutia studentov vysokych umeleckych skol, deti a amaterov s chutou tvorit a vobec vsetkych, ktory chcu prejavit svoju kreativitu a dozvediet sa viac a sposoboch a technikach umeleckej
tvorby. Ucelom stretnutia je vzajomna komunikacia a sirenie kulturneho povedomia v regione. Za vsetko hovori uz samotny nazov Skulpturnenie - akasi slovna hracka : skulturnenie  skulpturou.
I. etapa projektu sa uskutocnila tento rok po prvykrat v Brezne pocas Dni mesta. Na Namesti gen. M. R. Stefanika prezentovala proces tvorby, pracu s drevom v podobach sucasneho umenia, komunikaciu medzi divakom a umelcom. Zucastnilo sa na nej osem umelcov.
II. etapa, ktora prebieha teraz v turistickej ubytovni v Pohronskej Polhore, je stretnutim umelcov, deti a amaterov. Praca ma charekter pleneru a prezentuje rozne podoby vytvarneho umenia - socha, mazba, video umenie....atd.
Jej vysledky budu po ukonceni odprezentovane v priestoroch turistickej ubytovne, Obecneho uradu v Pohronskej Polhore a 4. septembra bude otvorena vystava v priestoroch Horehronskeho muzea v Brezne.
Samozrejme, dakujeme vsetkym, ktori projekt akymkolvek sposobom podporili a tesime sa na navstevu vsetkych, ktorych tato sprava, podujatie zaujalo.

Lucia Rostarova Foto: Matus Psenko

 Mostar dokaze stale zaujat

h0534g.jpg (20340 bytes)Najlepsimi vyslancami krajiny su ti, ktori siria slovensku kulturu v zahranici, tvrdia nasi zahranicni priatelia. Pokochat sa krasou slovenskych krojov a sikovnostou tanecnikov, spevakov a muzikantov folklorneho suboru Mostar mohli pocas jula a augusta v Grecku, vo Francuzsku i v ceskych Domazliciach. V znameni navratov z dalekych ciest sa preto nieslo piatkove vystupenie 50-rocneho Mostaru na namesti v Brezne. Na zahranicnom turne sa zucastnili aj seniori, ktori su sucastou suboru od roku 2003, kedy sa byvali clenovia rozhodli znovu aktivne ucinkovat v Mostari. V programe sa predstavili aj solisti a medzi nimi aj francuzsky folklorista Daniel Compagnon, cestny obcan mesta Brezna, ktory zahral na fujare.

Maria Sajgalikova

Dobre vyzerajuce mostarenske”seniorky”


h0534e.jpg (16069 bytes)

 

Hubari si nevedia vynachvalit tieto dni, pretoze konecne rastu! So svojim nalezom sa do redkacie prisiel pochvalit aj M. B. z Valaskej, ktory poradne kusiko kuriatka – 245 g, vyska 20 cm a priemer klobuka 17 cm, nasiel v doline Sucha, cast Ignatka minuly tyzden.

Foto: Ferdinand Hrablay

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT