23. AUGUST 2005 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sezonu pokazilo aj pocasie

Chladne leto ovolyvnilo cestovny ruch v regione. Aj kupaliska boli casto prazdne, prislo menej turistov. Ako hodnotia tohtorocnu sezonu v jednotlivych strediskach?

h0534c.jpg (17411 bytes)Hotel Partizan nebol v prevadzke, pretoze od 1.jula rekonstruuje izby. Tie budu vybavene modernym nabytkom, socialnym zariadenim, sprchou, radiom, televiziou, bude aj moznost pripojenia na internet a minibar. Podla aktualnych informacii by sa mal hotel otvorit na buduci tyzden. V areali pod hotelom budu dva tenisove kurty, ktore by mali byt dokoncene na jesen. Koliba, ktora rastie v areali kupaliska, pretoze predosla zhorela, bude hotova az koncom oktobra. Kupalisko na Taloch bolo za slnecnych dni plne. Tych vsak nebolo vela. Ako mi povedali v bufete, tohtorocna sezona bola dost slaba.

Pri hoteli Partizan vyrastu nove tenisove kurty

V Chate Limba v Bystrej sa na pocasie nestazovali. Pocas sezony maju detske tabory. Deti chodia na farmu ku konom, do Bystrianskej jaskyne ci na Tale. Chata Limba kazdorocne ubytuvava deti, ktore absolvuju speleoterapiu v Bystrianskej jaskyni. “Prave preto, ze ubytujeme deti, sme vplyv pocasia na mnozstvo navstevnikov nezaregistrovali, pretoze hotely vacsinou neubytuju detske tabory...”povedala veduca restauracie Alena Dibdiakova.
Sezona pre Hotel Bystra nebola prave idealna, hlavne kvoli pocasiu.”Aj ked hostia prichadzali, po 2-3 dnoch odisli, lebo tu nemali prakticky co robit,” povedala recepcna. Prsalo, teda do uvahy neprichadzala ani turistika. Sem pridu ludia najma na rodinnu rekreaciu, cize bud sa tu kupu alebo idu niekam do hor. Zo zahranicnych turistov prislo len par Poliakov.
Hotel Myto sa vobec nestazuje.”Boli sme prekvapeni, ale sezona bola lepsia ako minuly rok,” povedala Jana Ondrejkovicova na recepcii. Prisli hlavne Cesi a Anglicania. Zostali priemerne 4-5 dni.
Dalibor Lesnik, veduci hotela Biotika na Krpacove, hovori, ze turistov je kazdy rok menej, no problemom nie je ani tak pocasie, ale napriklad vysoke viza, ktore vlada schvalila. Tie odraduju ruskych a bieloruskych turistov, pretoze viza su drahsie ako samotny pobyt.
Veduca Turistickorobotnickej ubytovne Zuzana Lamasova hovori, ze na Krpacove niet co ponuknut : “Chybaju sluzby, takze je tu stale menej a menej ludi.” Problemom je aj areal, ktory by bolo treba zlukrativnit, vytvorit priestor pre deti, ci urobit sprchy.
Ako povedal veduci kupaliska Podbrezova Daniel Moc, tohtorocne pocasie sa na navstevnosti velmi vyrazne prejavilo. Aj ked kupalisko ponuka atrakcie, ako plazovy ci stolny volejbal, pocasie urobilo svoje. “Ked par dni prsi, ludia su potom nedovercivi a nepridu...”
Zuzana Gajdosova z TeleDomu Chopok skonstatovala, ze ubytovani turisti si zistovali najma ceny. Turisti boli tento rok najma z Ciech a Polska. Sklamani boli napriklad turistickymi chodnikmi. Jeden den v jaskyni, dalsi den na zeleznicku a to je vsetko. Ked je napriklad zle pocasie, nemaju kde svoj cas stravit. Co sa tyka kupania, turisti by chceli vyuzit kapacity na hoteloch, no to je vacsinou problem. Ak maju hotely dost svojich hosti, ostatni sa tam jednoducho nedostanu.
Velkym problemom su aj chybajuce informacne tabule. Turisti sa do TeleDomu Chopok chodia pytat na odchody autobusov. TeleDom chopok v Bystrej sa vsak koncom augusta zatvara, tak zostava otazne, kam sa budu chodit turisti informovat na buduci rok.

Martina Kvackajova

Futbalovy zapas knazi verzus starostovia zacne

vykopom premiera Mikulasa Dzurindu

Na tohtorocne Dni obce Polomka, na ktore ma prist aj premier Slovenskej republiky Mikulas Dzurinda, organizatori pripravili bohaty program. V piatok 26. augusta v kulturnom dome vystupi skupina Drislak. V sobotu 27. augusta v ramci tradicnych kazdorocnych stretnuti Polomcanov z Polomky, Gemerskej Polomy a Polomy zastupcovia jednotlivych obci s erbmi a vlajkami sa rano o 7.45 h zapoja do slavnostneho sprievodu obcou. O 10. h sa bude konat slavnostna svata omsa v kostole. Sportovy areal a telocvicna zakladnej skoly budu dejiskom minifutbaloveho a stolnotenisoveho turnaja. O 13. h sa prvym vykopom premiera Mikulasa Dzurindu zacne futbalovy zapas knazi verzus starostovia. Okrem toho je o 14. h v sportovom areali pripravene zabavne zapolenie v netradicnych disciplinach Polomsky trojboj, vernisaz vystavy vytvarnych prac ziakov ZUS, o 16. h v kulturnom dome vystupenie folklornych suborov z Polomky, Polomy a Gemerskej Polomy. Polomske dni vyvrcholia ludovou zabavou v sportovou areali, v pripade nepriazniveho pocasia v budove arealu lyziarskeho strediska.

 

Vyzva realizatorov dokumentu o Frantiskovi Kreutzovi

Zakladna skola Pionierska 4 v Brezne, v suvislosti s pripravou zivotopisneho dokumentarneho filmu o slovenskom spisovatelovi, pedagogovi a regionalnom publicistovi Frantiskovi Kreutzovi, sa obracia s prosbou na vsetkych miestnych fotografov a filmarov o poskytnutie obrazovych materialov, ktore sa pouziju v ramci filmu (casti zachytenia autorovho posobenia v Brezne): fotografie (filmove zaznamy) z podujati SZPB (oslavy SNP a oslobodenia) ako aj z kulturnych cinnosti mesta (Chalupkovo Brezno, maticne akcie, vyrocne podujatia statnych/pamatnych sviatkov). Zaroven hlada starsie cisla regionalnej tlace: podnikovych novin Brezniansky mostar (od r. 1960, osobitne r. 1990) a osvetoveho mesacnika Kulturno-spolocensky spravodaj (Brezniansky spravodaj, od r. 1985, osobitne posledne tri rocniky).
Uvedene prispevky prosime odovzdat na riaditelstvo ZS. Dalsie informacie vam poskytne Mgr. Lubomir Fabus (c. tel: 6117013).
Prijmite spolupracu pri zhromazdovani a spracovani dokumentacnych materialov v tomto kulturnom projekte Brezna a regionu Horehronie!

ZS Pionierska 4, Brezno


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT