20. FEBRUAR 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Radost z umeleckeho zazitku

Odbor skolstva, mladeze a telesnej kultury Okresneho uradu v Brezne pripravil vystavu literarnych a vytvarnych prac medzinarodneho projektu Europa v skole. Ustredne motto 48. rocnika sutaze je Lepsie prostredie - lepsia Europa. Literarne a vytvarne prace tohto projektu su nainstalovane v synagoge, kde sa v utorok 20. februara uskutocnila vernisaz. Pocas nej slavnostne vyhodnotili vysledky okresneho kola jednotlivych kategorii a ocenili vitazov. Vystava potrva dva tyzdne a mozete ju navstivit denne v urcenych hodinach.

Gymnazisti trikrat prvi

V utorok 6. februara sa v prijemnej atmosfere v Strednej priemyselnej skole v Brezne uskutocnilo okresne kolo olympiady v anglickom jazyku. Sily si zmerali ziaci troch skol Breznianskeho okresu: Hotelova, Obchodna akademia a Gymnazium z Brezna. Sutaz pozostavala z troch casti, pisomnej a ustnej, kde ziaci preukazali svoje znalosti z gramatiky, slovnej zasoby, citania, posluchu neznameho textu a z konverzacie. Vsetri tri prve miesta v troch kategoriach obsadili gymnazisti. V kategorii 2B (1. - 2. rocnik) zvitazil Michal Durica, v kategorii 2C (3. - 4. rocnik) Peter Stehlik a v kategorii 2D (anglofonna) Peter Mesjar. Vitazom blahozelame a zelame vela uspechov v krajskom kole v Banskej Bystrici.

Sidlo NAPANTu na Banisku nebude

Poslanci mestskeho zastupitelstva na decembrovom rokovani schvalili prevod budov arealu na Banisku do vlastnictva ministerstva zivotneho prostredia, ktore prejavilo zaujem premiestnit sidlo Narodneho parku Nizke Tatry z Banskej Bystrice do Brezna. Nedavno prisiel primatorovi od veduceho uradu ministerstva zivotneho prostredia Tamasa Domenyho list tohto znenia: "Po overeni Vasej ponuky na predaj nehnutelnosti v lokalite Banisko (bez pozemkov) ako aj po zvazeni ekonomickych suvislosti s naslednym prevadzkovanim a efektivnym vyuzitim predmetneho arealu, Vam s polutovanim oznamujeme, ze za danych okolnosti nereflektujeme na Vasu ponuku".

Starostovia o civilnej ochrane

Vo stvrtok 15. februara sa v okresnom urade uskutocnilo odborne zhromazdenie, na ktore pozvali primatora mesta a starostov obci. Na zhromazdeni, ktore viedol veduci odboru CO obyvatelstva Ing. J. Pervan a zucastnil sa aj PaedDr. P. Kapusta z odboru CO obyvatelstva krajskeho uradu, rozoberali aktualne otazky civilnej ochrany v posobnosti obci. Predstavitelia samosprav prevzali Pomocku civilnej ochrany obyvatelstva obsahujucu vyber pravnych noriem a pokynov neocenitelnych pri plneni uloh na useku civilnej ochrany. Starostovia obci postihnutych mimoriadnymi udalostami poukazali na zdlhavy postup pri rieseni financnych nahrad, akou bola snehova kalamita v roku 1999.

Strojari opat bodovali

Celostatne kolo 17. rocnika sutaze zrucnosti stredoskolskej mladeze ZENIT, na ktorej sa od roku 1984 zucastnuju najlepsi mikroelektronici, programatori a uz druhy rok i strojari, sa konala v Bratislave 1. - 3. februara. Tentokrat nas kraj, ale hlavne mesto Brezno, reprezentovali dvaja ziaci Stredneho odborneho ucilista strojarskeho Brezno v kategorii strednych odbornych ucilist a jeden ziak kategorie strednych priemyselnych skol. V kategorii ucilist ziaci SOUs Brezno: Pavel Mak (strojne profesie) B 1 a Michal Cibula (rucne profesie) B 2, v kategorii strednych priemyselnych skol: Radovan Hubert. V tomto rocniku Pavel Mak obsadil v kategorii B 1 pekne druhe miesto, Michal Cibula v kategorii B 2 stvrte miesto, Radovan Hubert osme miesto. Vyzdvihnut treba spolupracu medzi strednym odbornym ucilistom strojarskym a strednou priemyselnou skolou, ci uz pri organizovani krajskeho kola ZENITU, alebo pri priprave ziakov na celostatne kolo.

Vyhlasenie o dobrej voli

Vedenie Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a mikroregion Chopok juh vysli s iniciativou na ozivenie juznej strany Chopka a na sklonku lanskeho roka rokovali na ministerstve hospodarstva v sekcii cestovneho ruchu.

Na jeho zaklade sa v Mestskom urade v Liptovskom Mikulasi v piatok 16. februara stretli zastupcovia miest a obci, ktorych spaja spolocny zaujem o buducnost cestovneho ruchu a zamestnanost v regionoch Chopok sever a Chopok juh so zastupcami francuzskej spolocnosti Transmontagne. Tito zahranicni partneri predlozili svoj projekt na riesenie problemu. Navrhuju v nom, aby mesta a obce vytvorili zdruzenie, ktore by obdrzalo bezplatnym prevodom asi sestnastich percent akcii novej spolocnosti, ktora by vznikla po odkupeni alebo ich inom financnom vstupe do spolocnosti Ski Jasna. Potvrdili svoju volu previest bezplatnym prevodom, resp. zabezpecenim trvaleho vynosu v hodnote asi styroch percent akcii vlastnikom pody v lyziarskych strediskach.
Na zaver rokovania zastupcovia miest a obci prijali Vyhlasenie o dobrej voli, ktoreho podpisom podporuju tento zamer a su pripraveni vytvorit spolocne regionalne zdruzenie, ktore by sa stalo partnerom spolocnosti Transomtagne, a. s., v procese privatizacie a pri naslednej prevadzke novej spolocnosti. Viedlo ich k tomu vnimanie cestovneho ruchu a potencialu regionov ako zdroja pre pracovne prilezitosti a udrzatelny rozvoj a prosperitu.

Co zistila "soika"

 Pocas 4., 5. a 6. tyzdna pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj kontrolovali aj v Breznianskom okrese. V predajni s priemyselnym tovarom Helgas v Helpe sa v zasobach nachadzali styri druhy tovaru v hodnote 570 korun, ktore mali uplynulu lehotu spotreby (kremy a cpavkova voda). V Hostinci v Zavadke nad Hronom v nakupe za 54,70 koruny kontrolori zaznamenali predrazenie o korunu tridsat halierov, stalo sa tak nedodrzanim miery capovaneho piva.
Dovedna v tomto obdobi v kraji skontrolovali 138 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 86 kontrolnych nakupov. Vyskytlo sa v nich 46 predrazeni, co predstavuje 53,5 percenta. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dosiahla styri koruny patdesiat halierov. Pri kontrole kvality a spravnosti oznacovania nedostatky objavili v 73 prevadzkach pri 337 druhoch tovaru v hodnote 1 013 255 korun. V 14 prevadzkovych jednotkach dali prikaz na likvidaciu 38 druhov tovaru v hodnote 6126,90 koruny. Spisali 31 oznameni o zacati spravneho konania a na mieste ulozili 86 blokovych pokut v hodnote 60 500 korun.

 

Mostaren oziva

Od 1. februara vznikla na pode Mostarne nova spolocnost so zahranicnou ucastou - MB Industry, s r. o, ktora pokracuje v strojarskej vyrobe. Prijala vsetkych zamestnancov VMB, a. s., a vo vybranych robotnickych profesiach prijima dalsich pracovnikov. Vstup zahranicneho kapitalu je nadejou na to, aby sa horehronsky region dalej rozvijal a udrzala sa aka-taka zamestnanost.

 

Pre studentov maturitnych rocnikov

Chcete ziskat istotu pred maturitou? Chcete zvysit svoju sancu dostat sa na vysoku skolu? Chcete sa zbavit strachu z matematiky? Potom je tu pre vas kurz z matematiky, ktory pripravilo breznianske detasovane pracovisko Materialovotechnologickej fakulty Trnava Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Kurz trva 48 vyucovacich hodin (pondelok 14.00 - 16.30, utorok 14.30 - 17.00) a zamerany je na prijimacky, precvicenie uciva a doucenie rozdielu v matematike medzi ucivom roznych strednych skol. Zacina v pondelok 5. marca od 13.30 hodiny v budove detasovaneho pracoviska MTF STU v Brezne (vchod z Ulice B. Nemcovej). Za jednu vyucovaciu hodinu zaplatite len 25 korun, skolne za cely kurz je maximalne 1200 korun. Blizsie informamie vam poskytnu na c. t. 6111910.

h0108c.jpg (15891 bytes)

 

V ramci plosneho pokrytia vozidlami zachrannej sluzby vo stvrtok 15. februara v dopoludnajsich hodinach riaditel Nemocnice s poliklinikou v Brezne MUDr. Anton Bucko oficialne odovzdal Rychlej zdravotnickej pomoci do uzivania sanitne vozidlo, ktore poskytlo Ministerstvo zdravotnictva SR. V priebehu niekolkych dni by sa uz malo objavit pri zasahoch.

 

 

Opytali sme sa za vas
konatela spol. s r. o. Bypos Brezno Ing. Igora Longauera:

o Je povinny obcan, ktory nadobudol od mesta Brezna byt do vlastnictva, uhradit jednorazovo nesplatenu cast ceny bytu, 30%-nu zrazku z bytu a 20%-nu zlavu z ceny bytu pri platbe v hotovosti, ak prevedie vlastnictvo bytu do desiatich rokov od uzatvorenia zmluvy o prevode vlastnictva inej osobe ako manzelke, detom, vnukom, alebo rodicom?

- Byty sa prevadzaju do vlastnictva najomcov za ceny stanovene v § 18 zakona 182/1993 Z.z. v zneni neskorsich zmien a doplnkov. Znenie zakona umoznuje aj obcanom, ktori nemaju dostatok financnych prostriedkov v hotovosti, nadobudnut byt do vlastnictva, a to formou splacania ceny bytu v pravidelnych splatkach. Vseobecne zavazne nariadenie mesta Brezna urcuje sposob bezurocneho splacania ceny bytu a pozemku. Ak obcan, ktory nadobudol byt do vlastnictva, prevedie vlastnictvo bytu do desiatich rokov od uzatvorenia zmluvy o prevode vlastnictva inej osobe ako manzelke, detom, vnukom alebo rodicom, musi uhradit jednorazovo nesplatenu cast ceny bytu zistenu podla § 18 odst. 1. zakona o vlastnictve bytu. Rovnako, ak vlastnik bytu prevedie byt na inu osobu, je povinny uhradit aj 30%-nu zrazku z ceny bytu a 20%-nu zlavu, ktora sa poskytuje v pripade, ze najomca uhradi po podpisani zmluvy o prevode vlastnictva bytu v hotovosti 100%-nu cenu bytu.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT