29. MAJ  2001 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Slovenske deti z Bekesskej Caby opat medzi krajanmi v Brezne

Mamicky, otvorte im svoje srdcia

Na zaklade vzajomnej dohody medzi slovenskou zakladnou skolou, gymnaziom a kolegiom v Bekescsabe v Madarskej republike a Centrom volneho casu v Brezne po styroch rokoch sa obnovuje tradicia vymennych taborov medzi detmi oboch miest.
Dvadsiateho siesteho juna v odpoludnajsich hodinach tridsatpat deti z juhu Madarska zavita do nasho mesta, ktorych pobyt potrva do 1. jula. Ubytovani budu v rodinach, aby sa zdokonalili vo svojej materinskej reci - slovencine. Na buduci rok zase dieta z tej breznianskej rodiny, ktora prijme nasho krajana, pojde do Bekescsaby. Tam bude ubytovane v luxusnom kolegiu slovenskej zakladnej skoly a gymnazia. Caka na nich pat termalnych kupalisk a zaujimave juzne Madarsko.
Program tyzdnoveho pobytu nasich krajanov z Caby (vekove rozpatie od 10 do 18 rokov) predpoklada navstevy zakladnych skol a gymnazia, aktivny pobyt na vyucovacich hodinach. Navstivia aj jaskynu v Bystrej, uskutocnia vylet na Chopok, navstivia Cierny Balog a Bacuch.
Ak sme pred styrmi rokmi prosili mamicky nasho mesta, aby s laskou prijali tieto deti a otvorili im svoje srdiecka, prosime ich aj teraz: poskytnite ubytovanie rovesnikovi svojho dietata. Velmi mu pomozete pri zdokonalovani sa v slovenskom jazyku, budete sa podielat na zvysovani jeho narodneho - slovenskeho - povedomia. Vsetky informacie dostanete v centre volneho casu Lucinka.

Ivan Halama

Problemy s vodou pokracuju

Uz neraz sme informovali o tom, ze vodne zdroje v niektorych obciach Breznianskeho okresu nevyhovuju sprisnenym normam.V juli 1998 novelizovana norma o pitnej vode obsahuje totiz nove ukazovatele kvality i sprisnene limity latok organickeho i anorganickeho povodu vyznamnych hlavne zo zdravotneho hladiska. A tak analyzami pitnej vody z verejnych vodovodov v Jaseni, Predajnej, Nemeckej a v Podbrezovej zistili zvyseny obsah arzenu od 15 do 50 mikrogramov na liter (povolena je koncentracia 10 mikrogramov na liter). Pretoze voda z verejnej vodovodnej siete nie je vhodna na pitie a na pripravu stravy, v tychto obciach zabezpecili nudzove zasobovanie pitnou vodou. Ludia su odkazani na vodu z cisterien alebo plastikovych flias, ktoru vodari kazdodenne dovazaju, pricom jedna cisterna ich stoji 20 tisic korun
Vyriesenie problemu komplikuje nedostatok financii. Podla slov starostky Jasenia Eleny Kordikovej, do konca tohto roka by mali arzen z vody na prameni Rastova odstranovat upravou pomocou novej technologie. Ak vsetko dobre dopadne, podla schvaleneho projektu bude vodovod prepojeny aj na Predajnu a Nemecku. Ako nas informoval starosta Podbrezovej Ing. Jan Steller, arzen v litry vody z pramena krala Matiasa prekracuje najvyssie povolene hodnoty len o styri miligramy. Na zaklade toho okresny hygienik povolil odklad do 31. decembra 2003.

 

So starostami horehronskych obci

na temu verejnoprospesne prace

 Na verejnoprospesne prace su rozne nazory, v nasej malej sonde si mozete precitat, ako ich hodnotia starostovia niektorych horehronskych obci:

Mgr. Tatiana Stulrajterova, starostka Cierneho Balogu:
- Od 1. maja sme na verejnoprospesnych pracach zamestnali tridsatpat ludi, siedmi z nich pokracuju od vlani. Pracuju v podstate na zveladovani obce, podielaju sa na pracach potrebnych bezne k zivotu, ako je kanalizacia, cistiaren odpadovych vod. V minulom roku tridsatdevat pracovnikov vytvorilo hodnotu diela asi 1,5 miliona korun na kanalizacii v sucinnosti s nasimi verejnoprospesnymi sluzbami. Treba povedat, ze tito obcania su nespokojni len z jedneho dovodu, a to, ze pracovne zmluvy maju na styri mesiace a nevznika im narok na podporu.
Stefan Bella, starosta Dolnej Lehoty:
- V minulosti sme vyuzivali verejnoprospesne prace, ktore nam v nasej tazkej situacii velmi pomohli pri skraslovani obce i pri plneni volebneho programu. Zial, v tomto roku boli prijate nove zasady. Podla nich obciam alebo fyzickym ci pravnickym osobam, ktore nesplnili zavazky voci Narodnemu uradu prace, nemozu byt pridelene verejnoprospesne prace. To znamena, ze ti, ktori su v biede, musia byt este vo vacsej biede. Viac k tomu nedodam, lebo by som sa musel vyjadrit hlupo.

Ing. Anna Zvarova, starostka Nemeckej:
- V tomto roku sme na verejnoprospesne prace prijali sedem nezamestnanych obcanov z nasej obce. Pracuju na oploteni cintorina, odvodneni Ulice 1. maja a na tenisovom kurte v miestnej casti Dubova. V minulom roku sme prijali desat nezamestnanych, ktori cistili verejne priestranstva, zanesene rigoly, miestne potoky, pomahali pri udrzbe obecnych objektov a pri uprave okolia pamatnika v Nemeckej. Prace, ktore vykonali, su prinosom pre obec aj pre nezamestnanych, ktorym okrem zarobku pomahaju udrziavat si pracovne navyky.

Frantisek Durcenka, starosta Polomky:
- Prinos verejnoprospesnych prac hodnotim pozitivne, aj vlani sme urobili velmi pekne dielo, pretoze mame rozpracovane a cielene veci, ktorymi chceme pomoct pri zveladovani a rozvoji obce. Polomka je zadlzena, a preto musime kalkulovat s kazdou moznostou, a tou su pre nas v sucasnom obdobi aj verejnoprospesne prace. V utorok 22. maja bola porada prevadzkarni, ktore organizuju verejnoprospesne prace. Mozem povedat, ze po prekonani drobnych problemov mame znovu na verejnoprospesnych pracach ludi, ktori chcu pracovat a dosahuju aj patricne vysledky. Samozrejme, ze su aj vynimky a tie riesime. V tomto roku mame projekt na verejnoprospesne prace naplneny 173 ulohami, a preto verejnoprospesne prace budeme organizovat v dvoch etapach. Druha bude pracovat od 1. septembra, ak k nam bude priaznivy okresny urad prace a vycleni pracovne miesta. Prva etapa bezi od 1. maja do 31. augusta. Dovedna je to tridsat pracovnikov, desiati pokracuju z minuleho roka, osvedcili sa a aj dnes sme s ich pracou spokojni.

Dusan Adamek, starosta Pohronskej Polhory:
- Myslim si, ze verejnoprospesne prace plnia svoj ucel. Vlani sme zamestnavali dvadsat pracovnikov, vdaka ktorym sme vybudovali 700 m vodovodneho potrubia, co predstavuje usporu voci firme 250 000 korun. Desat z nich pokracovalo aj v tomto roku a od 1. juna pribudne dalsich desat. Mienime pokracovat v drobnych akciach, dokoncit budovu obecneho uradu, garaze, rekonstruovat stary obecny urad, opravit dom smutku, zamestnavame ich aj pri zbere komunalneho odpadu a pri cisteni vodnych tokov, vyhlasili sme vyberove konanie na druhu stavbu 300-kubikoveho vodojemu. Pomahaju aj v zakladnej skole, kde sa dokoncuje plynofikacia a vymena radiatorov. V nasich podmienkach je dvadsat pracovnikov maximum, ktore si mozeme dovolit.

Ing. Maria Betakova, starostka Sumiaca:
- Vlani sme zamestnali stostrnast ludi v dvoch etapach, v prvej od 3. augusta a pre velky zaujem od 1. septembra dalsich. Urobili kus roboty, vycistili potoky, verejne priestranstva, cintorin, vymalovali budovu obecneho uradu i cely urad prakticky od kotolne az po strechu. Chceli sme aj ine v ramci dotacie zo Statneho fondu zivotneho prostredia, ale neuspeli sme. Od prveho juna planujeme opat zacat s verejnoprospesnymi pracami. Pretoze sa nezmenilo kriterium evidovania viac ako dvanast mesiacov, prijmeme asi len tridsat ludi. Planujeme ich vyuzit pri cisteni verejnych priestranstiev, na vykopove prace pri ekologickych stavbach, ak vsak ziskame financne prostriedky.

h0122c.jpg (16845 bytes)

h0122d.jpg (13426 bytes)

Jablcka a citrony dostavali vodici zastavovani pri Banisku v stredu 23. maja. Skolaci z Pionierskej 2 tu "asistovali" dopravnym policajtom pri kontrole technickeho stavu vozidiel. Kontroly dopadli vacsinou dobre, a tak vodici vacsinou odchadzali so sladkymi jablckami, len trom neporiadnym sa usiel kysly citron. K mnohym uspechom studentov Hotelovej akademie v Brezne pribudol dalsi. Tymto vystavnym exponatom sa tretiaci nedavno prezentovali na XI. gastronomickej vystave jedal a cukrarenskych vyrobkov v granthoteli Praha v Tatranskej Lomnici. Vyrobok pripravovali pod vedenim vyucujucej praktickych odbornych predmetov L. Juhaniakovej a ocenili ho ako najkrajsi vystavny exponat.

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT