29. MAJ  2001 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Odpad a vsetko, co s tym suvisi

Ci chceme alebo nie, denne sa stretavame s problemom likvidacie odpadu z domacnosti, pracovisk, verejnych priestorov... Vyvojom zivotnych podmienok je odpadu stale viac a jeho likvidacia si vyzaduje stale viac usilia a financnych prostriedkov. Tento problem sa netyka len nasho mesta, je to problem celej Slovenskej republiky, je to problem celosvetovy. Uvahy do buducnosti idu az tak daleko, ze ludstvo bude musiet akceptovat zmenu zivotneho stylu, ak nechce byt zasypane smetmi.

K rieseniu tohto problemu smeruju rozne aktivity tak legislativne ako aj prakticke
a) novy zakon o odpadoch, ktory NR SR prijala 14. maja s ucinnostou od 1. jula!
b) od roku 1997 zavadzanie triedenia komunalneho odpadu v Brezne
c) upravy vseobecne zavazneho nariadenia mesta Brezna o nakladani s komunalnym a inym odpadom.
V meste Brezne v tejto oblasti spolupracuju: odbor zivotneho prostredia pri okresnom urade, oddelenie zivotneho prostredia pri mestskom urade, mestska policia, technicke sluzby a v mensej miere mnohi dalsi.
Vseobecne zavazne nariadenie mesta Brezna (VZN) o nakladani s komunalnym a inym odpadom podrobne riesi povinnosti nas vsetkych, ci uz organizacii alebo obyvatelov. Ako sa nam to dari, to vidite denne... niekolko zasad zo spominaneho VZN:
,,Povodca odpadu, vlastnik, resp. uzivatel zbernej nadoby zodpoveda za nakladanie s komunalnym odpadom a je povinny: ukladat ho do zbernych nadob, triedit ho, pokial obec vytvori podmienky, zabezpecit si dostatocny pocet nadob, zriadit miesto pre zberne nadoby tak, aby bolo lahko pristupne pre zberne vozidlo, v case zvozu nesmu byt nadoby za branou a inymi prekazkami, nadobu v case rozvozu premiestnit do vzdialenosti 10 m od zvozovej trasy, udrziavat cistotu okolo zbernych nadob, zabezpecit, aby nedochadzalo k preplnovaniu nadob, zakazuje sa ukladat odpad mimo zbernych nadob."
Denne ste svedkami, ako vyzera okolie smetnych nadob na sidliskach, co vsetko nam ludia nosia z domov, firiem... do ulicnych smetnych kosov, kde vsade hadzu odpad a vytvaraju cierne skladky. Nielenze stoji velmi vela penazi odstranovat vsetky tieto nesvary, ale nicime aj to posledne zivotne prostredie.
Vela v tejto oblasti zabezpecuju pracovnici technickych sluzieb. Neustale vsak narasta pocet porusovani VZN ako aj neziaducich javov. Ich dalsia likvidacia je uz nad moznosti technickych sluzieb. Neostava nam nic ine, len aby vsetci obyvatelia nasho mesta sa zacali zaujimat o tuto problematiku a aktivne sa zapajat do riesenia.
Preto som ziadal na zasadnuti mestskeho zastupitelstva zorganizovat spolupracu vsetkych zainteresovanych. Nielenze mame velmi vela problemov na riesenie. Budeme musiet podstatnym sposobom upravit doterajsie VZN o odpadoch a upravit alebo doplnit cinnost v nakladani s odpadmi. Okrem inych konkretnych navrhov som ziadal vyclenit raz do mesiaca priestor v Horehroni na tuto temu. Tu by technicke sluzby podrobne informovali co, ako a preco robia v tejto oblasti v sucasnosti, co planujeme do buducnosti.
Verim, ze tento priestor vyuziju aj: pracovnici z oblasti zivotneho prostredia, poslanci mestskeho zastupitelstva, ale aj samotni obyvatelia mesta.
Tyka sa nas skutocne vsetkych, v akom prostredi budeme zit my, ale aj nase deti.

Ing. Tomas Gabon,
riaditel technickych sluzieb

Kedy vychadza, kedy zapada

Jun 2001: (datum: 1. juna, vychod Slnka: 4.47, zapad Slnka: 20.31), 2. 4.46, 20.32, 3. 4.46, 20.33, 4. 4.45, 20.34, 5. 4.44, 20.35, 6. 4.44, 20.35, 7. 4.44, 20.36, 8. 4.43, 20.37, 9. 4.43, 20.38, 10. 4.43, 20.38, 11. 4.42, 20.39, 12. 4.42, 20.39, 13. 4.52, 20.40, 14. 4.42, 20.40, 15. 4.42, 20.41, 16. 4.42, 20.41, 17. 4.42, 20.42, 18. 4.42, 20.42, 19. 4.42, 20.42, 20. 4.42, 20.43, 21. 4.42, 20.43, 22. 4.43, 20.43, 23. 4.43, 20.43, 24. 4.43, 20.43, 25. 4.43, 20.43, 26. 4.44, 20.43, 27. 4.44, 20.43, 28. 4.45, 20.43, 29. 4.45, 20.43, 30. 4.46, 20.43. Mesiac je v splne 6. juna o 3.39 hodine. Mesiac je v nove 21. juna o 13.58 hodine. Dvadsiateho prveho juna je letny slnovrat, o 9.38 hodine zacina astronomicke leto.

Mgr. Jozef Pupis

Odborna sposobilost na verejne obstaravanie

Od 1. januara 2002 musia obstaravatelia podla zakona c. 263/1999 Z. z. o verejnom obstaravani a o zmene a doplneni niektorych zakonov vykonavat cinnost vo verejnom obstaravani len prostrednictvom fyzickych osob, ktore ziskali odbornu sposobilost na verejne obstaravanie a su zapisane v zozname odborne sposobilych osob. Ich zoznam vedie Urad pre verejne obstaravanie (dalej len urad).

Zaujemcovia o ziskanie odbornej sposobilosti na verejne obstaravanie sa mozu prihlasit u organizatorov skoleni v ramci svojho regionu. Ich adresy najdu na internetovej stranke uradu www.uvo.gov.sk. Predpokladom vsak je, aby boli bezuhonni, mali ukoncene vysokoskolske vzdelanie a dva roky praxe v oblasti verejneho obstaravania alebo v zabezpecovani nakupu tovarov, investicnej vystavby a sluzieb, resp. stredoskolske vzdelanie a styri roky praxe v oblasti verejneho obstaravania alebo v zabezpecovani nakupov a sluzieb. Skor, ako budu zaradeni do odbornej pripravy, musia organizatorovi skoleni predlozit okrem prihlasky aj original vypisu z registra trestov, overenu kopiu diplomu o ukonceni vysokoskolskeho studia alebo overenu kopiu maturitneho vysvedcenia, chronologicky zostaveny supis doterajsich zamestnani, z ktoreho mozno zistit dlzku a obsah praxe vo verejnom obstaravani. Udaje v supise musia byt verifikovane a potvrdene zamestnavatelmi, ze vykonavali verejne obstaravanie, alebo zabezpecovali nakupy tovarov a sluzieb. Ak zamestnavatel odmietne potvrdit pravdivost udajov, zaujemcovia ich potvrdia cestnym vyhlasenim a predlozenim dokladov, napriklad pracovnych naplni, menovacich dekretov o clenstvach v skusobnych komisiach, alebo supisom minimalne troch sutazi vo verejnom obstaravani, na ktorych organizovani sa zucastnili, ktore je mozne overit. Predpoklady na zaradenie ziadatela do odbornej pripravy sa budu hodnotit na zaklade pravdivo vyplnenych formularov, ktore su pristupne na internetovej stranke uradu.
Odborna priprava sa zacina dvoma skoliacimi dnami. Pocas nich prebieha vyklad zakona c. 263/1999 Z. z. Po nich nasleduju tri tyzdne samostudii a konzultacii so skolitelmi. V priebehu tychto troch tyzdnov caka ziadatelov individualne studium skoliacich materialov, zakona c. 263/1999 Z. z. Odborna priprava sa konci jednym skoliacim dnom pripadovych studii. Kazdy, kto absolvuje kurz odbornej pripravy, dostane o tom od organizatora skolenia potvrdenie, ktore je potrebne na absolvovanie skusky. Toto musi ziadatel predlozit skusobnej komisii najneskor do zacatia pisomnej casti skusky. Terminy skusok vyhlasuje urad a zverejnuje ich vo Vestniku verejneho obstaravania a na internetovej stranke uradu. Na zaklade pisomnej ziadosti ich ziadatelom oznami najneskor desat dni pred ich konanim. Skuska sa sklada z pisomnej a ustnej casti. Vykonava sa bezodplatne a nie je ohranicena vekom. Pisomna cast skusky je neverejna. Ma formu testu a sluzi na overenie odbornych vedomosti a znalosti zakona o verejnom obstaravani. Vyhodnocuje ju skusobna komisia uradu. Jej uspesne absolvovanie je podmienkou ucasti na ustnej skuske. Neuspesnym ziadatelom odporuci jej opakovanie.
Ustnou skuskou, ktora nasleduje po pisomnej, sa preveruje suhrn odbornych vedomosti a praktickych skusenosti ziadatela, potrebnych na vykonavanie cinnosti vo verejnom obstaravani. Ak rozhodne predseda uradu alebo predseda skusobnej komisie, ustna skuska moze byt aj verejna. Uskutocnuje sa formou nahodneho vyberu troch otazok a trva asi patnast minut. Uspesnym absolvovanim ustnej skusky je skuska skoncena, co je podmienkou zapisu ziadatela do zoznamu odborne sposobilych osob a vydania preukazu o odbornej sposobilosti na verejne obstaravanie.
Vysledky dosiahnute v pisomnej a ustnej casti skusky sa hodnotia osobitne. Hodnoti sa sposobom ,,vyhovel - nevyhovel". Predpokladom uspesne vykonanej skusky je hodnotenie ,,vyhovel" tak v pisomnej, ako aj v ustnej casti. Bodove ohodnotenie (s odovodnenim pripadneho neuspechu) sa uvedie v zapisnici a zalozi sa do osobneho spisu ziadatela.
Po absolvovani skusky skusobna komisia bud vyda ziadatelovi potvrdenie o jej uspesnom absolvovani, alebo mu ju odporuci opakovat. Ziadatel, ktory nevyhovel, moze podat pisomne odvolanie uradu z dovodu zaujatosti clena alebo predsedu skusobnej komisie. O odvolani proti rozhodnutiu skusobnej komisie rozhoduje predseda uradu v stanovenej lehote. Jeho rozhodnutie je konecne a nemozno ho preskumat sudom.
Ziadatel, ktory na skuske nevyhovel, ma moznost dvakrat poziadat o opakovanie skusky, a to najskor po uplynuti strnastich dni od terminu poslednej skusky. Ak nevyhovie ani vo dvoch opakovanych terminoch, moze poziadat organizatora skolenia o opatovne zaradenie do odbornej pripravy na ziskanie odbornej sposobilosti na verejne obstaravanie. Kazdy, kto uspesne absolvuje skusku, uhradi spravny poplatok a poziada urad, bude zapisany do zoznamu odborne sposobilych osob, ktory vedie urad. Ten mu zaroven vyda do tridsiatich dni preukaz o odbornej sposobilosti na verejne obstaravanie.
Urad odporuca, aby obstaravatelia uvadzali registracne cislo odborne sposobilych osob, prostrednictvom ktorych realizuju proces verejneho obstaravania, a to v ramci podani ci oznameni (v bode dalsie alebo volitelne informacie).

Ing. S. Hritz,
riaditel odboru propagacie a skoleni

Rozpis pohotovostnych lekarenskych sluzieb v Brezne na jun:

Lekaren Vitamin,
Nam. gen. M. R. Stefanika 7

Pondelok: 4., 18., 25.
Piatok: 29.
Sobota: 16.

Lekaren Medikament,
Kuzmanyho 1

Piatok: 1., 15.

Lekaren Pri nemocnici,
spol. s r. o., Banisko 1

Utorok: 5., 12., 19., 26.
Streda: 6., 13., 20., 27.
Stvrtok: 7., 14., 21., 28.
Piatok: 8.
Sobota: 9., 23., 30.
Nedela: 3., 10., 17., 24.

Lekaren Paradis,
Sturova 49

Pondelok: 11.

Piatok: 22.

Sobota: 2.

Lekaren, ktora ma pohotovostnu sluzbu, musi byt zretelne oznacena. Povinnostou kazdej lekarne je vyvesit rozpis svojich pohotovostnych sluzieb na viditelnom mieste. Lekarenska pohotovostna sluzba trva do 22. hodiny.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT