2. DECEMBER 1998 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Novi prednostovia

S ucinnostou od 19. novembra bol vladou Slovenskej republiky vymenovany do funkcie prednostu Krajskeho uradu v Banskej Bystrici Ing. Pavol Seckar, CSc. Za prednostu Okresneho uradu v Brezne vymenovala vlada Ing. Jaroslava Demiana, ktoreho do funkcie posledny novembrovy den uviedol Pavol Seckar.

Vianocna kvapka pre zivot

Kazdy rok pre Vianocami prebieha humanna akcia bezplatneho darovania krvi. V tomto roku v Breznianskom okrese potrva od 14. decembra do 15. januara a poriada ju Slovensky Cerveny kriz v spolupraci s transfuznym oddelenim breznianskej nemocnice. Informovala nas o tom veduca laborantka transfuzneho oddelenia Vlasta Vrbovska. Pocas trvania tejto akcie oslovia sponzorov vo svojom okoli a zo ziskanych cien na zver odmenia vyzrebovanych bezplatnych darcov. Radi kazdy utorok od 6. do 9. hodiny privitaju hlavne prvodarcov.

Brigada na Vrchovisku

V sobotu 14. novembra sa v prirodnej rezervacii Vrchovisko pri Pohorelskej Masi zisli na pracovnom stretnuti clenovia straze prirody okresu Brezno. Brigada bola uskutocnena v spolupraci so Spravou Narodneho parku Nizke Tatry Banska Bystrica a bola zamerana na cistenie mokradoveho spolocenstva chranenych rastlin od naletovych drevin. Za pomoc pri zabezpeceni akcie sa touto cestou chceme podakovat predovsetkym pracovnikom Povodia Hrona a pracovnickam Ustavu socialnej starostlivosti v Pohorelskej Masi, bez aktivnej ucasti ktorych by nebolo mozne toto celospolocensky vyznamne podujatie uskutocnit.

Biatlon a jeho propagacia

Ako sme vas uz informovali v dnoch 15. az 20. decembra sa v Brezne - Osrbli uskutocni Svetovy pohar v biatlone. Primator mesta Brezna Ing. Vladimir Fasko vyzyva pri tejto prilezitosti vsetkych majitelov obchodov k vyzdobe svojich vykladov, ktore isto v tomto obdobi budu zit i ocakavanim bliziacich sa Vianoc. Propagacne plagaty je mozne vyzdvihnut v Mestskom kulturnom stredisku v Brezne.

Brezno v Meudone

Mesto Brezno sa v dnoch 2. az 8. decembra zucastni na zaklade zmluvy o spolupraci prezentacie partnerskych miest na Vianocnom trhu vo francuzskom meste Meudon. Mesto Brezno a Slovensko sa tu bude prezentovat formou ponuky vianocneho peciva, vianocnych ozdob a inych predmetov, ktore suvisia s tradicnymi slovenskymi Vianocami. Sucastou prezentacie su i vystupenia folklornej hudby pocas trvania jarmoku i na slovenskom bale, ktory poriada Spolok Cechov a Slovakov v Meudone.

V Telgarte dali do uzivania dom smutku

h9848c.jpg (16122 bytes)Sedemnasteho oktobra pri prilezitosti IV. rocnika Ozvien staroslovienciny pod Kralovou holou, bola ukoncena obcanmi ocakavana stavba domu smutku, ktory vysvatil Mons. Jan Hirka, presovsky sidelny biskup. Stavbu skolaudovali 12. novembra. Obcania Telgartu takto dostali do uzivania objekt poslednej rozlucky so svojimi najblizsimi, ktory je v dnesnej dobe nevyhnutelnostou.

Projektne inzinierske prace zacali zaciatkom roka 1995. Stavebne prace zacali v maji 1996 a ukoncene boli 16. oktobra 1998 s celkovymi nakladmi 4,3 miliona korun (namiesto rozpoctovanych 7,3 miliona korun).

Vdaka patri vsetkym, ktori sa podielali na realizacii stavby: Drobnym predvadzkarnam Telgart, remeselnikom, ktori vykonavali odborne prace, pracovnikom, ktorych obec ziskala na verejno-prospesne prace z NUP v Brezne a vykonali velky kus prace, vsetkym darcom, stavebnemu dozoru a ostatnym, ktori sa akymkolvek sposobom pricinili o toto dielo.

To tu este nebolo: sedemdesiat sachistov!

Sedemdesiat hracov sachu, ziakov zakladnych a strednych skol nasho okresu, sa 25. novembra zislo v priestoroch Centra volneho casu Lucinka v Brezne na okresnom kole. Rekordne mnozstvo vyznavacov tejto kralovskej hry predstavuje skutocne ojedinelu, neobycajnu udalost. Pod heslom Sportom proti drogam podujatie organizoval OU -OSaK, OR SASS a CVC v Brezne. Prvi traja v kategoriach obdrzali diplomy a knizne odmeny, venovane Mestskym uradom v Brezne. Zaroven postupuju do krajskeho kola, ktore sa opat uskutocni v Centre volneho casu v Brezne este v tomto roku (9. a 16. decembra).

Vysledky: zakladne skoly - chlapci: 1. Marek Kasar, ZS Mazornikovo (6,5 boda), 2. Jan Ambros, ZS Pionierska 2 (6), 3. Milan Svinciak ZS Mazornikovo (6), zakladne skoly - dievcata: 1. Olga Obernauerova, ZS Skolska (4), 2. Kristina Trhanova, ZS Skolska (3,5), 3. Lujza Strmenova, ZS Podbrezova (3), stredne skoly, SOU - chlapci: 1. Pavel Bartosik, OA Brezno (7), 2. Juraj Zajak, SPS Brezno (5), 3. Marek Chmalar, SPS Brezno (4), stredne skoly - dievcata: 1. Alena Vojenciakova, DOS Piesok (5), 2. Alexandra Bakova, OA Brezno (4,5), 3. Eva Zambova, SOU Mazornikovo - Brezno (1).

Najpredavanejsie knizne tituly v novembri Knizne centrum , Razusova 8, Brezno

Beletria:

1. CH. GRANT: Skriatkovia
2. N.B.JACOBSOVA: S nikym cudzim nehovor
3. J.M.SIMMEL: Tych co su v tme nevidiet
4. F.P.WILSON: Dotyk
5. J. BRISKIN: Paloverde

Detska literatura:

1. JUNIOR: Tomas a Lucia
2. I.ADAMEC - M.VANEK: Do skakavenia
3. J. PAVLOVIC: Hlavolamy
4. S. MORAVCIK: Zahoracke povesti

Odborna letaratura:

1. W.DIEN: Nove podlahy
2. H.-P.BAVER: Kozuby a kachlove pece
3. E. PENIASTEKOVA: Na Vianoce v nasej kuchyni
4. V. SUMMOVA: Velka kucharska kniha oddelenej stravy

Knihkupectvo M. Frgolcova, CSA 7, Brezno

Beletria:

1. D. STEELOVA: Uzavrety kruh
2. D. STEELOVA: Navrat domov
3. D. FRANCIS: Finis

Detska lietaratura:

1. M. GRZNAROVA: Matko a Kubko
2. Rozpravky o zvieratkach
3. Rozum do vrecka

Odborna litaratura:

1. Brezno - mesto, ktore ti podava ruku
2. Testy z matematiky pre prijimacie pohovory na strednu skolu
3. Testy zo slovenskeho jazyka pre...

Horehronie vo fotografii

Vo stvrtom rocniku sutaze Horehronie vo fotografii sutazilo 189 prac dvadsiatich dvoch autorov. V jednotlivych kategoriach A: Priroda a krajina 122 prac, B: Zvyky a obycaje 53 prac, C: Ciernobiela fotografia 24 prac.

Vo stvrtok 19. novembra v Polomke zasadala odborna porota v zlozeni: Anna Nociarova, fotografka, Erika Sandorova, akademicka maliarka, Anna Pravotiakova, starostka obce Polomka. Porota rozhodla nasledovne: kategoria A: 1. miesto - November, autor Jozef Melo, Sumiac, 2. miesto - Jesen, autorka Michaela Krajciova, Stiavnicka, 3. miesto - Rano vo Volchovom - hra so svetlom, autorka Renata Stipakova, kategoria B: 1. miesto - Criepky z Cierneho Balogu, autor Peter Bercik, Brezno, 2. miesto. - Spomienka na detstvo, autor Vladislav Syc, Pohorela, 3. miesto - Tanecnice, autor Vladislav Syc, Pohorela, kategoria C: 1. miesto - Zivot v neplynucom case, autor Peter Bercik, Brezno, 2. miesto Horehronske pastorale, autor Peter Bercik, Brezno, 3. miesto - Portret, autor Peter Kovacik, Brezno. Porota udelila cestne uznanie Frantiskovi Heretovi za kreativny pohlad v tvorbe. Dalsie osobitne ceny: Cena starostky obce - Spomienky na detstvo, autor Vladislav Syc, Pohorela, Cena turistickej informacnej kancelarie - Kralovna hol, autorka Miroslava Olostiakova, Pohorelska Masa, Cena riaditela Spravy Narodneho parku Nizke Tatry - Hreben Nizkych Tatier, autor Frantisek Hereta, Polomka, Cena G-express foto Brezno - Umelkyne osy, autor Frantisek Hereta, Polomka, Criepky z Cierneho Balogu, autor Peter Bercik, Brezno.
   Vystava bola otvorena vo stvrtok 26. novembra za pritomnosti autorov sutaznych fotografii, sponzorov a dalsich hosti. Na vernisazi boli vyhlasene vysledky sutaze a vitazi boli odmeneni vecnymi odmenami. Po ukonceni oficialnej casti sa na bankete vsetci pritomni mali moznost porozpravat o smerovani tejto ojedinelej sutaze na Horehroni. Usporiadatelia dufaju, ze si udrzi nastupeny trend a jej uroven sa bude nadalej zvysovat, cim prilaka novych zaujemcov o fotografiu a mozno aj podporovatelov a sponzorov.
   Aj ked vystava Horehronie vo fotografii bola otvorena na zaver Mesiaca fotografie, zaujemcovia si ju mozu pozriet v Kulturnom dome v Polomke v pracovnych dnoch od 9. do 15. hodiny.

M. Heretova

Pozvanka
Vo stvrtok 3. decembra o 17. hodine v kinosale Kulturneho domu v Polomke sa uskutocni Slavnostny koncert a vystava vytvarnych prac ziakov pri prilezitosti 15. vyrocia zalozenia pobocky ZUS v Polomke. Srdecne vas pozyvame.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT