Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 11

CISLO

12

25. MAREC  2003 7,50-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Jedna otazka

prednostovi Okresneho uradu v Brezne Ing. Danielovi Backovi:

o V pondelok 17. marca do okresu Brezno zavitala poslankyna NR SR Kamila Jandzikova, ktoru ste sprevadzali. Kde smerovali vase kroky?
- Prve kroky poslankyne viedli do sidla okresu, kde som ju privital. Vrcholovy manazment okresneho uradu informovala o postupnom prechode a decentralizacii verejnej spravy na samospravu. Nasi veduci sa zivo zaujimali, co bude s okresnymi uradmi, aka bude dalsia postupnost reformy. Otazok bolo vela, ale program kratky, preto po hodine sme pokracovali navstevou Obecneho uradu v Benusi, kde nas privital starosta obce Martin Gonda a zamestnanci uradu. Starosta nas oboznamil s priamym dosahom presunu kompetencii na ich obec, kde prechod v socialnej sfere zvladli dobre, v oblasti skolstva pri navysenom financnom podiele miezd a prispevku je tiez zvladnutelny. Najvacsi problem maju s prechodom kompetencii na useku zivotneho prostredia a stavebneho zakona. V podstate prechod kompetencii zo statnej spravy na verejnu spravu v Benusi zhodnotil ako uspesny a poslankynu ubezpecil, ze ho zvladnu. V tejto suvislosti som zdoraznil, ze vytvaranie spolocnych uradovni znamena zvysovanie poctu zamestnancov a o tom reforma nehovori. Reforma hovori o zostihleni statnej spravy. Takato forma nevyriesi vec, ale zvysi problemy medzi obcanmi.
Dalsim bodom programu bola navsteva s. p. Lesy SR, Odstepny zavod v Benusi, kde nas prijal riaditel Ing. Anton Lysina. V suvislosti so snahami prejst na akciove spolocnosti vyslovil opatrny nazor na dalsiu moznu privatizaciu. Pretoze pani poslankyna je clenkou podohospodarskeho vyboru pri NR SR, zavitali sme aj do polnohospodarskeho druzstva Dumbier v Brezne. Predseda Ing. Roman Svantner s vedenim priblizili najvacsie problemy, ktore by bolo potrebne riesit v podohospodarskom vybore pri NR SR. Odtial sme sli do breznianskeho gymnazia, po rozhovore s riaditelom PhDr. Miroslavom Glembekom a pedagogmi K. Jandzikova prejavila zelanie navstivit jednu triedu. Skoro hodinu debatovala s tretiakmi, ktori ju zasypali otazkami doslova ,,na telo".
Popoludni nas prijal primator Brezna Ing. Jaroslav Demian s prednostom mestskeho uradu Ing. Janom Medvedom a viceprimatorkou Ing. Jankou Mihalovicovou. Na pracovnom obede sa zucastnil aj prednosta krajskeho uradu Ing. Milan Kepena. Po oboznameni so situaciou v meste primator predostrel niektore problemy, ako prekrytie zimneho stadiona, romska otazka, obchvat mesta, rychlostna komunikacia. Krajsky prednosta i poslankyna, ktora je z Banskej Bystrice, prislubili pomoc. Pracovnym obedom navsteva Kamily Jandzikovej v nasom okrese skoncila.

Sviatky jari

Horehronske muzeum v spolupraci s Miestnym odborom Ziveny v Brezne pripravuje aj v tomto roku velkonocnu vystavu, ktora potrva od 7. do 16. aprila. Opat budete mat moznost vo vystavnych priestoroch muzea vidiet, ale aj kupit rozne ozdobne predmety, kraslice a ine ludovoumelecke vyrobky.

Ak chcete ponuknut svoje prace, mozete ich nosit od 31. marca do 4. aprila do budovy muzea na Namesti gen. M. R. Stefanika 13 (Mestiansky dom). Aj tohtorocna vystava urcite sprijemni jarne dni a obohati vas o velkonocne vyrobky pravidelnych, ale aj novych dodavatelov. Organizatori radi privitaju vsetkych.

Oslavili stvrtstorocie

Pozdravne listy, pamatne plakety, medaily a pochvalne uznania predstavitelia Matice slovenskej, Stredoslovenskeho osvetoveho strediska, Narodneho osvetoveho centra, okresneho, mestskeho uradu a dalsi odovzdali Spevackemu zboru mesta Brezna. Stalo sa tak v sobotu 22. marca v mestskom dome kultury na slavnostnom koncerte venovanom 25. vyrociu vzniku tohto spevokolu
Na koncerte odzneli skladby starych majstrov, ludove piesne i cernosske spiritualy. Oslavenca prisli pozdravit clenovia detskeho folklorneho suboru Stastne detstvo. Vystupenie jubilanta na velkoplosnej obrazovke ilustrovala videoprojekcia o jeho cinnosti.

Opat otvorili svoje srdcia

Spevak Vaso Patejdl, spisovatel Peter Jaros, kardiochirurg prof. Jaroslav Siman, modelky agentury Exit v modnej prehliadke navrhara Mira Jablonskeho z Banskej Bystrice, spevacka Ivana Novotna, detski spevaci Petra Vatamanova, Lenka Kovacikova, Patricia a Evka Dubravske a ochotnici Divadelneho suboru Jana Chalupku v Brezne vystupili v piatok podvecer v mestskom dome kultury na beneficnom koncerte, ktory sa konal pod zastitou LIONS klubu Brezno a zonoveho chairmana pre LIONS kluby na Slovensku Ing. Jana Grenera.
Vytazok z beneficneho koncertu (65 000 korun) venovali zdravotne postihnutym detom: jedenastrocnemu Jakubovi Duricovi z Brezna na operaciu, patnastrocnej Ludke Kirschovej zo Zavadky nad Hronom na invalidny vozik, Mestskej kniznici v Brezne na nakup detskych knih a detskemu oddeleniu Nemocnice s poliklinikou v Brezne.

h0312i.jpg (6599 bytes)

h0312a.jpg (12335 bytes)

h0312g.jpg (10748 bytes)

Snimky: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT